Így néz ki egyetlen ábrán az EU gazdasága

2023. február 12. 15:13

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának több mint a felét három tagállam GDP-je adja a huszonhétből. Magyarország a tizenhetedik a listán.

2023. február 12. 15:13
null

A globális kereskedelem egyhatodát produkáló Európai Unió óriási belső piaca a világ harmadik legerősebb gazdasága. Összesített GDP-je 2022-ben meghaladta a 16 ezer milliárd dollárt – ezt csak az USA (26 ezer milliárd) és Kína (19 ezer milliárd dollár) tudta túlszárnyalni.

A Visual Capitalist ábrájára pillantva azonban rögtön látszik, hogy ennek az óriási összegnek több mint a felét a három gazdasági óriás, Németország (4 ezer milliárd), Franciaország (2,7 ezer milliárd) és Olaszország (1,9 ezer milliárd dolláros) adja saját GDP-jével. 

A Top10-ben őket Spanyolország, Hollandia, Lengyelország, Svédország, Belgium, Írország és Ausztria követi. (Ha az Egyesült Királyság még az EU része lenne, akkor a dobogó második helyén állna.) Ez a tíz ország együttvéve már az Európai Unió teljes GDP-jének a 85 százalékát, 14 ezermilliárd dollárt termel ki. 

Grafika: Visual Capitalist
Grafika: Visual Capitalist

Magyarország a 184,7 milliárd dolláros GDP-jével a tizenhetedik a listán, olyan országokat utasítva maga mögé, mint Szlovákia, Bulgária, Luxemburg, Horvátország, Szlovénia, Lettország vagy Észtország. Nem véletlen, hogy az összesítés utolsó tíz helyén azok az országok állnak, akik folyamatosan a csatlakozási időhátrányt dolgozzák le: Magyarország és a mögötte állók mindegyike 2003 után lett az Unió tagja. 

Big Four

A gigantikus összegű GDP-t alapvetően négy gazdasági ágazat termeli ki: a szolgáltatások, az ipar, az építőipar és az agrárium. Az Eurostat adatai szerint a szolgáltatási-turisztikai szektorban a legmagasabb a foglakoztatási ráta, vannak olyan országok (Luxemburg vagy Ciprus, ahol a GDP több mint 80 százaléka ebből a területből jön össze. 

Az ipari szegmens az EU GDP-jének 20 százalékát teszi ki, itt a legnagyobb részesedése Írországnak van, amelynek az ipar a saját bruttó hazai össztermék 40 százalékát biztosítja. 

Ha az összképet tekintjük, az agrárium már csak kevesebb mint 2 százalékát teszi ki az EU gazdasági termelésének, de az alacsony mutató mindegyik tagországra jellemző. Az élen Románia, Lettország és Görögország áll, a foglalkoztatottsági számok tükrében pedig Bulgária vezet 16 százalékkal. 

Meddig bírjuk szuflával?

A GDP-termelés alapját természetesen az energiaellátás határozza meg. Ezzel kapcsolatban a kötelezően optimista hangok ellenére óriási kérdőjelek bukkantak fel az EU mostanában igencsak szürke egén. Az Unió energiaszükségletének 60 százalékát importból fedezi, amelynek legnagyobb szállítója Oroszország volt. A háború és a szankciós politika kiiktatta ezt a forrást, így az alternatív megoldásokért idén újra öldöklő küzdelem fog indulni, várhatóan ismét csillagászati összegekbe tolva az energia – elsősorban az LNG – árakat, alaposan felpofozva a tőzsdei árfolyamot. 

A Nemzetközi Valutaalap elég borús előrejelzést adott ki az EU idén várható gazdasági teljesítményéről. A háború, az energiaárak növekedése és a bérnövekedések megtorpanása miatt az EU vezetői súlyos és alapjaiban változtatást követelő döntések előtt állnak, amelyek meghozatalát nem lehet majd elkerülni – állítja vészjóslóan az IMF, amelynek prognózisa mindössze 0,7 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Uniónak 2023-ra. 

Kacsa volt az Európai Központi Bank kamatcsökkentéséről szóló hír

Néhány nappal ezelőtt felröppent a hír, amely szerint a már bejelentett, februári 50 bázispontos kamatemelés után márciusban csökkentést tervez az Európai Központi Bank , és már csak 25 pontos növeléssel számol. Az információ szerint az agresszív kamatemelés lassítása a földgáz árának csökkenése és az eurózóna gyengülő inflációja miatt várható, az EKB döntéshozói pedig határozottan támogatják a 25 bázispontos emelést.

Fotó: 123RF
 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. március 13. 08:59
Márkimaki elvtársadék már 300 százalékos inflációnál járnának, hiszen a szoclibsik békeidőben is csak csődközelre voltak képesek..
Eva-Anna
2023. március 13. 08:58
ARRA, HOGY ASZÁLY LEGYEN? MEG, HOGY AZ IDIOTA BRÜSSEL SZANKCIOKAT SZAVAZZON? KUBA MEG MINDIG ALL 70 EVES USA SZANKCIOK UTÁN. OROSZORSZAG NEM KUBA.
FeketeFehér
2023. március 13. 08:58
"Annak is mennyire örültem, amikor 2005-ben nőtt a bruttó keresetem, aztán mégis kevesebb érkezett a számlámra." Hülyén hazudsz. :)))
MZperXXL
2023. március 13. 08:58
Bezzeg amikor Fletóék idejében 8 év alatt 13-szor drágult a gáz, az micsoda paradicsom volt! Annak is mennyire örültem, amikor 2005-ben nőtt a bruttó keresetem, aztán mégis kevesebb érkezett a számlámra. A 2006-os gumilövedékes nagymamavadászat is milyen nagyszerű volt a főváros kellős közepén, meg is könnyezem mindjárt (főleg, ha a könnygázgránátok is eszembe jutnak).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!