A háború és a szankciók nélkül lefeleződne az infláció

2023. február 23. 17:27

Orbán Viktor évértékelő beszédében arra kereste a választ, hogy milyen tényezők állnak az infláció mögött. A Makronóm Intézet elemzése szerint a háború és a szankciók nélkül felére csökkenne az infláció.

2023. február 23. 17:27
null

„Ha az inflációt le akarjuk küzdeni, akkor a megértéssel kell kezdeni.– Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében arra kereste a választ, hogy miért van egész Európában infláció.
A Makronóm Intézet elemzése szerint a háború és a szankciók nélkül felére csökkenne az infláció. Az alapos vizsgálat alapján kijelenthető, hogy felerészben közvetlenül a háború és a szankciós politika felel a magas árakért, felerészben pedig olyan országspecifikus tényezők, amelyek közvetett módon ugyancsak jelentős részben magyarázhatók a háborúval és a szankciókkal.
 
Nézzük pontosabban.
1.     A háborúhoz és a szankciókhoz kapcsolódó tételek a Makronóm Intézet becslése alapján 47,8 százalékban járulnak hozzá az inflációhoz, mint például:

2.     Az országspecifikus tényezők részesedése 52,2 százalékra tehető, amelyek közül a legfontosabbak:

 
A részletes elemzés a Makronóm Intézet oldalán ezen a linken olvasható.

 

(Címlapfotó:MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. március 13. 08:57
EU munkára pályáztunk K+F témában, júliusban megnyertük. Majd decemberben törölték, mert nincs EU pénz.. Kértük rakják várólistára, erre azt írták vissza, nem engedi a kormány. Tróger fideszes banda! 1/2 éves és pénzünk menet kárba.. Átvertek minket is..
Namond
2023. március 06. 21:28
Pereljenek, kártalanításért és kártérítésért.
Namond
2023. március 06. 21:28
No ez hazugság. A bemutató kimutatás meg sem említi a hazai maginfláció nagyságát és okait, melyeket kizárólag hibás kormányzás gerjesztett. A háborúhoz és a szankciókhoz kapcsolódó tételek közül, az energiaárak elszabadulása hazánkat nem érinti, hiszen 25-40 dolláros orosz olajat dolgoz fel, az orosz földgázszállítás pedig hála a remek szerződéseknek - Orbán szerint - megmenti a hazai rezsitámogatást. Oly annyira, hogy még a szerbeknek is eladtak a fiúk 500 ezer köbméter gázt a TTF tözsdei ár töredékéért, sőt a szomszédos országokban a MOL exportjának köszönhetően olcsóbb volt az üzemanyag mint nálunk. A forint árfolyam romlást pedig nem a szankciók és a háború okozta, hanem a kormány költekezése biztosításául, a 2020-as pénzmennyiség, MNB általi megduplázása. Melyet úgy-ahogy fedezett a csordogáló uniós támogatás, de Orbán szellemessége miatti Brüsszellel folytatott viták miatt felfüggesztett forrásátadások hatása, a külkereskedelmi mérlegen keresztül berobbanva, beindították a hazai befektetők kemény valutába menekülésén túl, a spekulációs forint shortolást. Amit a kormány ugyan megtilthatott volna de - ezt parnevű arisztokráciája érdekeit ellenére - nem merte meglépni. Az országspecifikus tényezők részesedése felsorolásában a béremelési hatás szikár megnevezése maga a hazugság. A hazai betanított munkási átlagos bérszínvonal és a forint árfolyam folyamatos kormányzat általi rontása mellett, akár export bevétel növekedéssel vagy termelékenység növekedés fedezete nélkül is emelni kellett a béreket egyszerűen az állampolgári elégedetlenség megelőzése miatt, ami ugye a csak egyes szektorokat érintő pótlólagos bér,- és bérjellegű (orvosbér, fegyverpénz, rendőrség, határvadászok, stb) kifizetéseivel horribilis keresleti nyomást eredményeztek. A keresletnövelés okát pedig lásd fenn. Hol van a kormány által 2019-2022 között megdupláztatott pénzmennyiség inflációs és forint árfolyamra gyakorolt hatása ebből az elemzésből?
Namond
2023. március 06. 21:28
2023 januárjában az éves összevetésben számított infláció 25,7 százalék volt. A maginfláció 25,4, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 25,3 százalékon alakult (1. ábra és 2. ábra). https://www.mnb.hu/letoltes/inflacios-alapmutato-aktualis-havi-ertekeles.pdf MAGINFLÁCIÓ (angolul core inflation) nevezzük az az INFLÁCIÓS MUTATÓ, amelyet MEGTISZTÍTANAK A gyorsan változó KÜLSŐ gazdasági HATÁSOKTÓL, azaz kizárólag a belső gazdaságpolitikán, monetáris intézkedéseken és ezek feltételei közötti gazdasági teljesítmény határoz meg. Ennek köszönhetően EZ EGY ALAPTREND A NEMZETGAZDASÁG árszínvonalának ÁLLAPOTÁRÓL, változásáról a gazdasági szereplők számára, befolyásolva ezzel ÉS A RÁRAKÓDÓ KÜLSŐ HATÁSOKKAL viselkedésüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!