Banglades – Ahol a legfőbb rivális börtönben ül korrupciós vádak miatt

2023. január 22. 17:19

A következő bangladesi választásokig még hátra van egy év, de az országot már most is zavargások jellemzik a választás feltételei miatt. Az elmúlt hetekben tüntetők vonultak az utcára, hogy követeljék a bangladesi miniszterelnök, Sheikh Hasina azonnali lemondását.

2023. január 22. 17:19
null

A világ sok más népéhez hasonlóan a bangladesiek is dühösek a gazdaságuk állapota miatt, amelyet a  világjárvány és az ukrajnai orosz háború okozta ellátási zavarok előtt sikertörténetnek hirdettek. Egyesek kísérteties párhuzamot látnak a bangladesi helyzet és a dél-ázsiai szomszédos Srí Lanka közelmúltbeli története között.

Az ezredforduló óta Banglades gazdasága hasított, a Világbank mérései szerint

évente átlagosan 6 százalék körüli GDP-növekedést produkált.

A 166 millió lakosú ország emellett drámai mértékben csökkentette a szegénységet, és 2015-ben az alacsony jövedelmű ország kategóriából az alsó-közepes jövedelműek közé került; 2031-re pedig a felső-közepes jövedelmű státusz elérését tervezi. A Pakisztántól való 1971-es függetlenné válása óta Banglades megdöbbentő teljesítményt mutat a különböző társadalmi fejlődési mutatók tekintetében – írta a Foreign Policy 2021 áprilisában az ország félszázados fennállásának alkalmából.

Ez a fellendülés azonban elfedte – és néha úgy tűnt, hogy igazolja – a bangladesi demokratikus intézmények fejleményeit. Hasina, akit először 2009-ben választottak meg, és azóta is miniszterelnök, gyakran vasököllel kormányzott. Letartóztatta politikai ellenfeleit, elnyomta a kritikus médiát, és jóváhagyta a brutális rendőri taktikákat, amelyek közé tartozik a tüntetők közé való lövés is.

Most, amikor az infláció 9 százalék körüli, az üzemanyagárak az egekbe szöknek, a külföldi adósság pedig egyre csak nő, nehéz egy olyan kormánynak, amely legitimitását a gazdasági sikerre tette fel.

A tüntetők nemcsak a kenyérre és vajra vonatkozó követelésekre hívták fel a figyelmet, hanem a kormány erősödő tekintélyelvűségére is.

A Hasina vezette, balra hajló Awami Liga a két fő politikai párt egyike Bangladesben. A másik pártot a konzervatív Bangladesi Nacionalista Pártot (BNP), Khaleda Zia volt miniszterelnök vezeti, aki az ország első női kormányfője volt. Zia sem volt mentes riválisai elleni kemény fellépésétől.

Zia viszont 2018 óta börtönben ül korrupciós vádak miatt, amelyeket sokan politikai indíttatásúnak tartanak.

Az Awami Liga kormánya további több mint 2000 BNP-tagot is letartóztatott, a BNP egyik legjelentősebb tagja pedig Malajziában él száműzetésben. Mindenesetre BNP felkarolta és támogatta az országot sújtó tiltakozásokat, és csatlakozott hozzá a bangladesi Jamaat-e-Islami, Banglades harmadik legnagyobb pártja, amelynek szintén problémás a kapcsolata az Awami Ligával.

Hasina eddig nem mozdult, ehelyett a közelgő parlamenti választásokra összpontosít. A legtöbb megfigyelő szerint azokat az év végéig kell megtartani, mivel egy kormány megbízatása öt évre szól, és a legutóbbi választásokat 2018 decemberében tartották. De egy 2022. decemberi gyűlésen, amelyet a kormánya elleni tüntetések közepette tartottak, Hasina bejelentette, hogy a szavazást 2024 januárjának első hetében tartják meg, ami úgy tűnik, összhangban van a bangladesi választási bizottság 2022. szeptemberi határozatával, amely szerint a választásokat legkésőbb 2024. január 29-ig be kell fejezni.

Jelenleg nehéz megmondani, hogy Hasina késlekedése mennyire reális. A közvélemény ismeretében valószínűleg arra törekszik, hogy minél tovább halogasson bármilyen választási elszámolást. Az azonban még mindig lehetséges, hogy a megmérettetésre még idén sor kerül, mivel Hasina elméletileg kiírhatná a szavazást, ha és amennyiben a parlament feloszlatásával a hangulat az Awami Liga javára változik. Egy ilyen lépést követően 90 napon belül választásokat kell tartani.

Bármikor is kerüljön sor a szavazásra, a parlament mind a 350 képviselői helye megpályázható. A bangladesiek 300 képviselőt választanak meg közvetlenül, majd a pártok arányosan kijelölnek még 50 nőt, akik a nemek közötti egyenlőséget elősegítő, egyedülálló kvótarendszerben töltik be a testület fennmaradó helyeit.

Hasina még azt sem tette egyértelművé, hogy ismét ő fogja-e vezetni az Awami Liga listáját. Bár a ciklus elején utalt arra, hogy ez lehet az utolsó, az ellenzék tiltakozása felbátoríthatja őt, hogy kitartson, és ne kelljen a követeléseiknek eleget tennie.

Hivatalosan egyik párt jelöltjét sem jelentették be, és

a BNP és a Jaamat nehezen tud majd saját jelöltet állítani, mivel sok tagjukat letartóztatták, száműzték vagy bebörtönözték.

A BNP bojkottálta a korábbi helyi és országos választásokat, és most semleges ügyvivő kormányt követel a szabad és tisztességes szavazás felügyelete érdekében.

Banglades legutóbbi, 2018-as parlamenti választását a szavazólapok előzetes kitöltésével, a szavazók megfélemlítésével és más szabálytalanságokkal kapcsolatos vádak árnyékolták be, amelyek a Human Rights Watch szerint független vizsgálatot követeltek. Nem valószínű, hogy a következő szavazás sokkal másabb lesz.

Vissza a Választási világnaptár 2023 cikkre

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!