A Szent Grált keresi ez a hazai gyógyszergyártó

2023. január 09. 13:19

A Goodwill Pharma fejvadászattal és tanácsadással kezdte, aztán elkezdett nagyot álmodni.

2023. január 09. 13:19
null

Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma Kft. ügyvezetője volt a vendége a Trend FM rádió, Fejlődik a hazai című műsorának december 13-án.

Szent-Györgyi Albert öröksége

A céget feleségével együtt alapította még 1997-ben. A Goodwill gyógyszeripari szolgáltató vállalkozásként indult, fejvadász- és tanácsadási profillal. Több kampányban részt vettek, jelen voltak a Béres csepp piaci bevezetésénél, de szoros kapcsolatban álltak a Richterrel, az Egisszel és egy sor más multinacionális vállalattal is

2004-ben már gyógyszerkereskedéssel foglalkoztak, és Szerbiában is elindították leányvállalatukat. Jójárt Ferenc a sokévnyi projekt és tapasztalatszerzés után úgy gondolta, minden feltétel adott ahhoz, hogy saját gyógyszergyárat létesítsen. 2009-ben Szegeden megvásárolták azt a telephelyet, ahol a gyártás oroszlánrésze a mai napig zajlik. A vidéki város azért is bizonyult sikeres választásnak, mert

az egyetemi háttér a kutatómunkában óriási előnyt jelent. 

A Goodwill marketingszempontból is tudott óriásit újítani. A C-vitamin-tartalmú készítménycsoportjuk ugyanis épp a szegedi tudóslegenda, Szent-Györgyi Albert nevét viseli. Ehhez természetesen szükség volt a Nobel-díjas tudós özvegyének hozzájárulására is, Marcia Szent-Györgyi azonban nemcsak áldását adta a dologra, de száz évre a Goodwillre bízta a név gondozását is. Hogy a tiszteletteljes ötlet mennyire bevált, azt jól jelzi, hogy Mongóliában kifejezetten a termék neve keltette fel az érdeklődést, ennek eredményeként a Goodwill hamarosan exportmegállapodást ír alá a távoli országgal.

A Szent Grál nyomában

A cég alapvetően a vényköteles és vény nélkül kapható készítmények, étrend-kiegészítők, speciális tápszerek, valamint orvostechnikai eszközök gyártására specializálódott. Jelenleg az első növényi alapú gyógyszerük fejlesztésén dolgoznak, amely hamarosan megjelenik a hazai gyógyszertárakban is.

Ami a támogatásokat illeti: Jójárt Ferenc elmondta, hogy a legtöbb fejlesztési tervükhöz eleve a pályázatokat, esetükben a Magyar Multi Programot (MMP) kalkulálták bele a költségvetésbe. 

Az MMP 1,7 milliárd forintnyi támogatási segítségével az elkövetkezendő három évben komplex vállalatfejlesztést valósítanak meg új központi irodaházzal, háromszorosára növelt tárolási kapacitással, speciális hűtőraktározás kialakításával, valamint egy olyan gyártó és üzemi terület kiépítésével, amelynek segítségével a cég flexibilisen tervezheti a legmodernebb technológián alapuló, új típusú gyógyszerformulák kifejlesztését és gyártását. 

Márpedig minden fejlesztés az utóbbi cél érdekében történik. Ahogyan az ügyvezető fogalmazott:

valamennyi multigyógyszergyártónak van egy Szent Grálja,

amely világmárkának számít, és csak az övé. Valami olyan, mint a Bayer esetében az aszpirin. Jójárt Ferenc álma, hogy a Goodwill Pharma a mostani kutatási és fejlesztési kapacitás növelésével rábukkanjon a sajátjára, amely belépőt jelenthet a magyar cég számára a világpiacra.

A multivá válás első lépcsőfokai

Arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy egy hazai vállalat multivá váljon, az ügyvezető úgy válaszolt: alapvetően fejben kell eldőlnie a dolognak, miután sok magyar cégnél a mai napig kísért a „merjünk kicsik lenni” elhibázott mentalitása. 

Mint mondta, a magyarok rengeteg dologban sokkal jobb teljesítményre képesek a legnagyobb multiknál is, de

az önbizalom hiánya gyakran még mindig meggátolja a robbanásszerű fejlődést. 

A Magyar Multi Program ebben is segít, hiszen alapvetően a megnövekedett kapacitásra és az abból következő külföldi terjeszkedésre koncentrál. A Goodwill ezen a területen már szép eredményeket tud felmutatni: a vállalat központokat létesített Lengyelországban, Szerbiában, Észak-Macedóniában, Koszovóban, Albániában és Boszniában is, folyamatos rendeléseket kapnak Csehországból, Romániából, jövő évtől pedig a tervek szerint Mongóliába is szállítanak. 

A cég tervezetten nagy átalakuláson megy át a közeljövőben. A kft. szintű működésből először zárt, majd nyílt részvénytársasági formára vált. Az igazgatótanácsnak a befektetők mellett – Jójárt Ferenc reményei szerint – a két lánya is tagja lesz, így biztosítva a generációváltást a társaságon belül. 

Fotó: Goodwill Pharma
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2023. január 10. 15:19
Tévedés. Azt 4-5 ligával feljebb játszák. Az originális gyógyszerfejlesztés alapvetően pénzkérdés. Kb 1-2 milliárd dollárba kerül egy sikeres projekt. Akinek van ennyi elégetni való pénze, az csinálja, akinek nincs, az így járt vagy keres hozzá befektetőt.
VakzKommondor
2023. január 10. 12:52
Az ilyen embereket kell kiemelni. Nem a lölő rogán tiborc féle legalja semmirekellő tolvaj vonalat.
Volo
2023. január 10. 04:11
"..magyar természettudományos közoktatás szándékolt szétverése ..." miről beszélsz hülyegyerek? NMem ti vernyogjátok, min ek olyan sokminden felesleges dolgot tanulni? Nem zavar, hogy a szegedi egyetem egyre előkelőbb helyen van at egyetemek ranglistáján? Nem zavar, hogy az elmúlt 4-5 évben több tudományos eredményt értek el diájaink, a nem zetközi versenyken...stb, mint azelőtt bármiukor? El vagy maradva az elért eredmények ismeretében !
dorkoka
2023. január 10. 01:35
Vaksikám, ott is van bőven export vonal, mivel ezek befektetők, ez meg egy cég nem lehet alapja összehasonlításnak. Feltételezem az ő növekedéseikben lévő társadalmi hasznot nem utasítanád el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!