Egy éven belül javítható az Északi Áramlat – de vajon kell-e bárkinek is?

2023. január 25. 06:34

A szabotázsakcióban tavaly felrobbantott Északi Áramlat sérülései egy éven belül javíthatók, kérdés persze, hogy Németország akar-e egyáltalán valaha még orosz földgázt kapni.

2023. január 25. 06:34
null

A fenti kérdést nem más, mint Klaus-Dieter Maubach, a német Uniper óriás energiavállalat leköszönő igazgatója fogalmazta meg egy szakmai konferencián. 

Az Uniper az „aranykorban” Oroszország legnagyobb gázvásárlója volt, egészen addig, ameddig Moszkva teljesen le nem állította a kereskedelmet – köszönhetően többek között az Északi Áramlat vezetékek ellen elkövetett szabotázsakcióknak. A vállalat gyakorlatilag tönkrement, és az államnak kellett megoldani a finanszírozási problémáit.

Negyvenegy milliárd eurós veszteség: összeomlott a német energiacég

Rekord nagyságú, 41 milliárd eurós veszteséget termelt az év első hónapjában a német Uniper gázimportőr. Az okok egyértelműek: az orosz gáz hiányát a vállalat a globális piacról próbálta meg pótolni, azt azonban az energiaválság közepén csak csillagászati áron tudta beszerezni.

Az Uniper immár a hajókon, tartályban szállítható, cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG-kapacitások bővítésével van elfoglalva (december végén fogadta az első szállítmányt az újonnan épített wilhelmshaveni terminálon). A leköszönő vezér ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: a jövőben az Északi Áramlat továbbra is elláthatja Németországot földgázzal – feltéve, ha Berlinnek lesz bármilyen szándéka Oroszországgal még üzletelni. 

A napokban az orosz külügyminisztérium egyértelművé tette, hogy még mindig a nyugati országokat tartja a vezetékek ellen elkövetett robbantás felelőseinek. 

Mint mondták, az, hogy a svédek nem hajlandóak megosztani a nyomozási eredményeiket, arra utal, hogy a nyugati titkosszolgálatok feltehetően eltitkolják az igazságot. 

Svédország eltitkol valamit az Északi Áramlat szabotázsával kapcsolatban?

Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékei elleni merényletet a svédek vizsgálata szerint robbanások okozták, amit súlyos szabotázsnak minősítettek, de az eredményeket nem osztják meg, mert az „veszélyeztetné Svédország biztonságát". Most Oroszország panaszkodik amiatt, hogy Svédország nem osztja meg a vizsgálat eredményeit. Márpedig Oroszország az a fél, amely jelentős károkat és veszteségeket szenvedett el.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2023. január 25. 12:46
Kelleni, kellene, de nem fogják eltűrni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!