A kicsik a németeknél nem tudnak hová menekülni az energiaárak és az infláció elől

2022. december 18. 10:29

Míg a nagy, multinacionális vállalatoknak nem okozhat nagy gondot külföldre költözni a többoldalú válság közepette, addig a kis- és középvállalatok esetében ez nem reális forgatókönyv: helyben kell megoldani a problémákat. Ezeket most rövid távon áremelésekkel és az energiahatékonyságba való befektetésekkel próbálják kezelni.

2022. december 18. 10:29
null

„Megszorítanak” a német kkv-k  

Nemrég számolt be arról a Makronóm, hogy Németországban már azért is aggódnak, hogy egyes vállalatoknak nem sikerül túlélni a válságot – egyre többen csökkentik a termelést, míg néhányan alkalmazottakat bocsátanak el, mások pedig tevékenységük egy részét külföldre helyeznék, illetve helyezik is át. 

A legnagyobb kihívással viszont a német kis- és középvállalkozások (mittelstand) néznek szembe.

Ezek, a tőkeerős multinacionális cégekkel ellentétben gyakran családi vállalatok, melyek mélyen beágyazottak a helyi közösségbe, ezáltal kevésbé képesek úgy menedzselni az energiaársokkot, mint az ipari gigászok. 

Ezért a gazdasági- és az energiaválság túlélése érdekében a korábbi, hírhedt görög válságkezeléshez hasonló „megszorító” intézkedéseket vezetnének be a német, többnyire kis- és középvállalatok. 

Ahogyan arról a Makronóm beszámolt, nem kevés vállalat tervezi a munkahelyek csökkentését, míg a kis- és középvállalkozások 90 százaléka áremeléssel kalkulál, vagy már meg is emelte az árait egy tágabb „költségmegtakarítási intézkedéshullám” keretében. 

Ha pedig mindez nem működik, sokan komolyan fontolgatják a külföldre költözést is, vagy már el is indultak - ahogy már korábban is megírtuk. 

Hasonlóképpen mutat rá az Egyesült Királyságban lévő gazdasági helyzetre a Fleximize pénzügyi tanácsadó vállalat kutatása is, amely 273 kis- és középvállalkozás (kkv) vezetőit kérdezte meg a válság által létrejött kihívásokról. 

A megkérdezett vezetők közül 54 százalék erősítette meg, hogy valószínűleg elbocsátásokat kellene végrehajtaniuk, miközben az is kiderült, hogy a növekvő költségek fényében az árak emelése elkerülhetetlenné vált: a vállalkozások 92 százaléka arról számolt be, hogy a költségeket áthárítja a fogyasztókra.

Az áremelés nem működik  

Hasonló „megszorításokat” vezettek be a vállalatok Írországban is, ahol már egy, a Linked Finance nevű pénzügyi kutató által, 350 kis- és középvállalkozást figyelembe vevő felmérés fényt vetett az effajta üzleti gazdaságpolitika eredményeire. 

Ahogyan arról a pénzügyi szolgáltató beszámol, április és június között a vállalatok 39 százaléka, június és szeptember között pedig a megkérdezett vállalatok 31 százaléka döntött az árak emelése mellett. 

Ennek ellenére azonban kiderült, hogy az ír kkv-k 68 százaléka hasonló vagy alacsonyabb jövedelmezőségről számolt be a harmadik negyedévben, a tavalyi azonos három hónapban.A Linked Finance rámutat, hogy a visszaesés különösen figyelemreméltó az úgynevezett mikrovállalkozásoknál, amelyek 1-3 alkalmazottból állnak. 

A kutatás továbbá arra is fényt derített, hogy az emelkedő árak befolyásolták az üzleti növekedés ütemét is a harmadik negyedévben: a válaszadók 36 százaléka számolt be magasabb aktivitási szintről, egy olyan arány, amely 2021 azonos időszakában elérte az 51 százalékot. 

Befektetés a hatékonyságba 

Ahogyan arról a Makronóm régebben is beszámolt, a többoldalú nehézségek közepette a kis- és középvállalkozások számára nem jelent egy egyszerű döntést a külföldre való költözés, ezért ezeknek a vállalatoknak alternatív megoldásokat kell kitalálniuk a túlélés érdekében. 

Németország esetében egy általunk is tudósított kutatás szerint a vállalkozások 82 százaléka az „energiahatékonyságba” tervez beruházni, tekintettel a növekvő földgázárakra, míg számos cég kijelentette, hogy támogatja az atomenergia használatának növelését, amelyet egyébként Németország fokozatosan megszüntet.

Az ír felmérés szerint is minden harmadik vállalatvezető nyilatkozott úgy, hogy a következő évben „energiahatékonysági” befektetéseket kíván végrehajtani a növekvő energiaköltségek leküzdése érdekében. 

A befektetni kívánók közül pedig a mikrovállalkozások 52 százaléka és a nagyobb kkv-k 38 százaléka tervez fejlesztéseket a következő három hónapban, mutat rá a Linked Finance

Niall O’Grady, a Linked Finance vezérigazgatója kiemelte, hogy a növekvő energiaárak kezelése érdekében a kis- és középvállalatok igyekeznek proaktív megközelítést alkalmazni energiahatékonyságuk javítása érdekében, míg fontos szempont az energia tárolásának és ellátásának biztosítása is: a Linked Finance már „figyelemreméltó növekedést” tapasztalt az energiaproblémák megoldására felvett hitelek számában, miközben már sokan tartalék generátorokat, napelemeket és a hidroturbinákat is vásároltak, mutat rá O’Grady.

„A vállalkozások igyekeznek megelőzni a növekvő költségeket, és ez pozitív kilátásokat eredményezett az év hátralévő részére”, nyilatkozta a pénzügyi intézet igazgatója. 

Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is, ugyanis ahogyan arra az imént említett Fleximize felmérése is rámutat, a készpénzforgalmi aggodalmak megoldása érdekében a vállalatvezetők 64 százaléka fontolgatja kölcsön felvételét, hogy stabil szinten tartsa vállalkozását, javítsa energiaellátását, vagy egyszerűen túlélje az energiaválságot és a recessziót.

(Fotó: 123RF)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Micó
2022. december 20. 21:45
Német az, aki a sötétben van és cincog.
Micó
2022. december 20. 19:48
Majd jobb lesz nekik. Arab irányítás alatt.
18.0 fok
2022. december 20. 19:48
ezzel szemben nálunk az európa-bajnok orbán-infláció árnyékában mindenki boldog és elégedett.
Isten jobb keze
2022. december 20. 19:48
Akkor mi magyarok még is hova menekűljűnk?? Itt jóval nagyobb az infláció Orbánnak hála! Nem beszélve arról hogy a németek ötször annyit keresnek mi itthon sokan.. nekik van tartalalékuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!