Igen, rettegünk a harmadik világháborútól

2022. december 31. 08:36

Az Ipsos felmérése szerint globálisan az emberek 73, magyar viszonylatban a válaszadók 67 százaléka tart attól, hogy a közeljövőben újabb világégés fog pusztítani.

2022. december 31. 08:36
null

Az ukrajnai háború az emberek biztonságérzetét is jelentősen befolyásolja – ez derült ki az Ipsos globális közvélemény-kutatásából, amelyet még ősszel, szeptember 23. és október 7. között végzett. 

Az igen széles körű, harminchárom országban 32 ezer ember bevonásával készített felmérés eredményei azt tükrözik, hogy a megkérdezettek átlagosan 73 százaléka érzi úgy, hogy 

az elkövetkezendő 25 évben újabb, az első és a második világháborúhoz hasonlatos globális konfliktus boríthatja lángba a világot 

– ez pedig 10 százalékos növekedés a tavalyi, hasonló jellegű kutatáshoz képest.

Ahogyan a Visual Capitalist ábráján jól látható: a listát Ausztrália vezeti, ahol az egy évvel ezelőttihez képest 8 százalékkal többen, a megkérdezettek 81 százaléka tart egy újabb világháborútól. 

Forrás: Visual Capitalist
Forrás: Visual Capitalist

Az élbolyban ott van Írország, Mexikó és Peru (80-80 százalék), de a háborút legjobban erőltető USA esetében is 76 százalékos a félelem. 

Érdekes, de az ukrán válaszadók „mindössze” 70 százaléka gondolt a jelenlegi szituáció lehetséges kedvezőtlen következményeire, míg 

Magyarország esetében 67 százalékos az arány.

 A legkevesebb aggódás a japánok részéről tapasztalható, ott a kutatásban résztvevők 51 százaléka feltételez egy újabb világméretű fegyveres konfliktust. 

A legnagyobb különbséget a tavalyi kérdőívhez képest Belgiumban mérték, ahol 18 százalékkal többen valószínűsítették a világháború kitörését.

Fegyverkezz okosan!

Ezzel párhuzamosan a legtöbb országban növekszik az elvárás a katonai kiadások növelését illetően. A megkérdezettek 64 százaléka értett egyet azzal, hogy a fenyegetés miatt a saját kormányának több pénzt kell elkülönítenie védelmi kiadásokra. 

Nem meglepő módon ebben a szegmensben Ukrajna vezet 92 százalékkal

– tegyük hozzá, az ország mára gyakorlatilag semmit nem költ védelmi kiadásra, ahogyan az állam működésére sem, mert nincs neki miből, így mindent a Nyugat finanszíroz. 

A lista második helyén India (84 százalék), majd Lengyelország (81 százalék) áll.

Egy ponttal, 67 százalékra esett azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal, hogy a gazdasági hatalom erősebb a katonainál. Ez nagy valószínűséggel a Moszkva elleni gazdasági szankciók hatékonyságával kapcsolatos egyre eltérőbb megítélésnek köszönhető.

Fotó: 123RF

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. január 02. 09:35
Te melyik bolygón élsz? K2?
ChatBot
2023. január 02. 09:35
Teljesen felesleges 3. világháborútól rettegni. Nincsenek olyan egymással szemben álló, nagy katonai tömbök, mint az 1. vagy a 2. világháború idején. És senki nem akar háborúzni, Vlagyimir Putyinon kívül, aki amúgy vesztésre áll. Az ukrajnai háború lokális csetepaté, amiben már most kimerültek a felek. A konfliktus nem fog átterjedni más országra, mert Oroszországnak nincs hozzá sem erőforrása, sem szövetségese. Valós atomfenyegetés pedig, Putyin alaptalan hőzöngésein kívül, nincsen.
kulszek
2023. január 01. 23:47
A két atomnagyhatalom az utóbbi években a fegyverzetkorlátozás és az egymásnak nyújtott garanciák szinte minden formáját felszámolta. Az eszkaláció folyamatos. Nézzük csak az ukrajnai háborút vagy VdL aki "válaszcsapást sürget az USA-val szemben" https://makronom.mandiner.hu/cikk/20221205_kereskedelmi_haboru_usa_eu_von_der_leyen_makronom Murphy törvénye sajnos az, hogy ami megtörténhet, az előbb-utóbb meg is fog történni.
OszkárOszi
2023. január 01. 17:10
Nem csoda, hiszen a hazai külpolitikai szakértők gyakran kezdik így a mondanivalójukat: a háború eszkalálódik.Aztán lehet, hogy tényleg eszkalálódik.De tíz hónapja folyamatosan eszkalálódik.De még Putyin is él, pedig tíz hónapja 'haldoklik'. "Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború, s mivel döntő győzelem úgysem lehetséges, nem is az, hogy a háború jól megy-e vagy rosszul. Csak arra van szükség, hogy háborús állapot legyen." George Orwell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!