Beintenek Amerikának és a dollár uralmának ezek a nagy országok

2022. december 12. 10:12

Egy új, a dollárt kiszorítani szándékozó fizetési rendszert hozna létre az eredetileg Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország részvételével megalakult Eurázsiai Gazdasági Unió.

2022. december 12. 10:12
null
Matus Tibor
Matus Tibor

 Az egykori Szovjetunió romjain kivirágzó Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU – a szövetségről a hátteret lásd lentebb, keretes írásunkban) felgyorsítja a közös fizetési rendszer kialakítását, amelyről Szergej Glazjev, az EAEU integrációért és makrogazdaságért felelős minisztere irányítása alatt már közel egy éve folyik a szoros egyeztetés a kínaiakkal.

Szabályozó szervén, az Eurázsiai Gazdasági Bizottságon (EGB) keresztül az EAEU most egy nagyon komoly javaslatot terjesztett a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) elé. Döntő fontosságú, hogy számos ország úton vannak afelé, hogy a BRICS+ tagjává váljon, és a szervezet átalakuljon a globális dél egyfajta G20-ává.

Mi az az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU)?
Eredetileg három ország, Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország elnökei írták alá a szerződést 2014. május 29-én, amelynek értelmében az összesen 170 milliós népességet felölelő új gazdasági integrációs szervezet megkezdte működését 2015. január 1-én. A fenti 3 oszág mellett jelenleg tagok még Örményország és Kirgizisztán, de Tádzsikisztán és Üzbegisztán a szerződés megkötésekor érdeklődött a későbbi csatlakozást illetően.

Eredetileg három ország, Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország elnökei írták alá a szerződést 2014. május 29-én, amelynek értelmében az összesen 170 milliós népességet felölelő új gazdasági integrációs szervezet megkezdte működését 2015. január 1-én. A fenti 3 oszág mellett jelenleg tagok még Örményország és Kirgizisztán, de Tádzsikisztán és Üzbegisztán a szerződés megkötésekor érdeklődött a későbbi csatlakozást illetően.

A Visa és a Mastercard közvetlen versenytársaként a rendszer a terveknek megfelelően egyesíti Kína (UnionPay), Brazília (Elo), India (RuPay), valamint az EAEU-országok nemzeti fizetési rendszereit (például a Mir és a Belkart rendszereket). Az új rendszer közös fizetési kártya kibocsátásával jár.

Oroszország nemzetközi ambíciói a Visa és a Mastercard saját gyártású alternatívája iránt meghiúsultak – adta hírül a Bloomberg. Ugyanis az oroszok néhány legközelebbi szövetségese is kilépett a Mir fizetési rendszeréből, miután 
az Egyesült Államok szeptember 16-án azzal fenyegetett, hogy szankcionálja mindazokat, akik segítik vagy támogatják annak használatát. 
A Bloomberg szerint a legnagyobb csapást a török bankok kilépése jelentette, mivel Törökország az egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja az oroszoknak.
Az
Izvesztyija szerint jelenleg a Mir rendszert 10 állam támogatja: Dél-Korea, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Vietnam, Abházia és Dél-Oszétia. A Mir kártyákat hamarosan elfogadják a Közel-Kelet, Latin-Amerika, Délkelet-Ázsia és Kína országaiban. A tárgyalások legalábbis már folynak.

 A háttérben már gőzerővel dolgoznak a rendszereken

Az egységes fizetési rendszer létrehozása egy speciális felhőplatform bevezetésével jár, amely összekapcsolja az EAEU és a BRICS országok nemzeti fizetési rendszereit. A tervek között szerepel online fiókok és mobilalkalmazás fejlesztése, amellyel bármely BRICS-országban lehet majd vásárolni. Így a saját nemzeti valutáikat használják majd a külső fizetésekre a dollár és az euró részvétele nélkül.

Szakértők szerint

egy független elszámolási mechanizmus létrehozásáról van szó, amely a BRICS-országok több devizakosarára, és egy külön független pénzügyi infrastruktúrára épül.

A UnionPay nem készpénzes tranzakcióit használó külső fizetések, például a „rubel-jüan” relációban, továbbra is megkövetelik az USA-dollár közvetítőként való részvételét a pénznemek átváltásában. Ez a folyamat további működési kockázatokat jelent a szankciók és a pótdíjak fenyegetésével kapcsolatban.

Ez közvetlen, méghozzá frontális kihívást jelent majd a nyugati tervezésű (és a nyugat által erőltetett) pénzrendszerrel szemben.

A BRICS-tagok kétoldalú kereskedelmét már most is helyi pénznemekben bonyolítják le, amivel megkerülik az amerikai dollárt.

Ez az EAEU és a BRICS közötti szövetség már régóta készülőben volt – és most a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamaival való további geoökonómiai egyesülés előkészítése felé is elmozdultak.

Az EAEU tehát, ahogy jeleztük fent, 2015-ben jött létre Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország vámuniójaként, amelyhez egy évvel később csatlakozott Örményország és Kirgizisztán. Frissebb fejlemény, hogy Vietnam már az EAEU szabadkereskedelmi partnere, és a nemrégiben beiktatott SCO-tag (Shanghai Cooperation Organization), Irán is a megállapodás megkötése előtt áll.

Az EAEU célja az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók szabad mozgásának megvalósítása a tagországok között. Ukrajna az EAEU tagja lett volna, ha nincs a Barack Obama kormánya által irányított 2014-es Majdan puccs.

Eközben az EAEU és a BRICS közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés csak 2022 első felében a másfélszeresére nőtt. A BRICS-országok részesedése az EAEU teljes külkereskedelmi forgalmában elérte a 30 százalékot.

Vlagyimir Kovaljov, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnökének tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy „célszerű egyesíteni a BRICS és az EAEU makroszintű pénzügyi fejlesztési intézményeiben, különösen a BRICS Új Fejlesztési Bankban, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankban (AIIB), valamint a nemzeti fejlesztési intézményekben rejlő lehetőségeket. Ez lehetővé teszi a szinergikus hatások elérését, és a fenntartható infrastruktúrába, az innovatív termelésbe és a megújuló energiaforrásokba történő szinkronizált beruházások biztosítását.”

Itt ismét láthatjuk, nemcsak a BRICS és az EAEU, hanem a Kína által vezetett Új Selyemutak vagy Belt and Road Initiative (BRI) projektjeiben mélyen érintett pénzügyi intézmények előrehaladó közeledését is.

A kifosztás korszakának megállítása

Mintha mindez nem lenne elég nagy horderejű, 

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy új, blokkláncra és digitális valutákra épülő nemzetközi fizetési rendszer létrehozására szólított fel. 

Egy ilyen rendszer tervét nemrégiben mutatták be a Biskekben megrendezett 1. Eurázsiai Gazdasági Fórumon.

A fórumon az EAEU jóváhagyta az értékpapírok határokon átnyúló elhelyezéséről és forgalmazásáról szóló megállapodás tervezetét a tagállamokban, valamint módosította a technikai szabályzatot.

A következő nagy lépés a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács december 14-én Moszkvában tartandó döntő jelentőségű ülésének megszervezése. Putyin is ott lesz – mégpedig személyesen. És ott semmit sem szeretne jobban, mint egy „mindent megváltoztató” bejelentést tenni.

Mindezek a lépések egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, mivel kapcsolódnak az Oroszország, Kína, India és Irán közötti gyorsan növekvő, egymásra épülő szabadkereskedelmi övezet megerősödéséhez.

Lassan, de biztosan kirajzolódik így a nagy kép egy 

helyrehozhatatlanul széttöredezett világról, amely kettős kereskedelmi/forgalmazási rendszerrel rendelkezik.

Az egyik a dollárrendszer maradványai körül fog forogni, a másik pedig a BRICS, az EAEU és az SCO szövetségére épül.

A közelmúltban egy eurokrata vezető elejtett egy szánalmas metaforát: a „dzsungel” bosszúállóan elszakad a „kerttől”. A törés fennmarad, hiszen az eddigi elnyomottak úgy vélik, egy új nemzetközi fizetési rendszer – majd egy új valuta – segíthet, hogy

végleg eltörölje a nyugat-központú fosztogatás korszakát.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. március 28. 16:58
Kína Mao idejében éhezett, mert ez az abnormális ember azt találta ki, hogy a verebek dézsmálják a gabona termést, ezért ki kell írtani egész Kínában a verebeket. Nem voltak verebek, viszont így a bogarak annyira elszaporodtak, hogy azok ették meg a termést, a kínai földművesek helyenként földet ettek és minden mást, annyira éheztek.
airmax
2023. március 28. 16:58
Én még emlékszem a mondásra.: "Nem kell a rizsa... kínában éheznek..." Nos mára már nagyon nem aktuális....
Vitéz János
2023. március 01. 15:49
A nyugati monetáris rendszert megkérdőjelezve az Eurázsiai Gazdasági Unió a globális déli országokat egy új közös fizetési rendszer felé vezeti, amely megkerüli az amerikai dollárt. --- Hajrá, hajrá! Hadd menjen!
Jajdejónekünk
2023. március 01. 15:49
Hát igen. Ciki. Ajánlom azoknak, akik elvakultan csak EU-atlanti érdekek mellett gondolkoznak, és erkölcsi kérdés számukra, hogy kiosszanak mindenkit, aki föl próbálja hívni a figyelmet arra, hogy okosnak kell lenni a világ dolgaiban. Vegyetek példát pl a román történelemből: tudni kell helyezkedni, minden opciót nyitva kell tartani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!