Veszélyes, pusztító rakétát fejlesztett az iszlám világ élharcosa

2022. november 18. 05:54

Irán is kopogtat a hiperszonikus fegyverrel rendelkező államok klubjának ajtaján. A múlt heti teheráni hivatalos bejelentésen elhangzott, hogy immár a perzsa ország is birtokol hiperszonikus sebességű, nehezen „leszedhető” harci rakétát. Ezt a hírt nem fogadták kitörő örömmel azok a nyugati tárgyalópartnerei, akik szeretnének megállapodásra jutni az iráni atomprogramról.

2022. november 18. 05:54
null

Pósa Tibor írása a Makronómon.

Az iráni Forradalmi Gárda űr- és légierőinek parancsnokságán maga a szervezet vezetője, Amirali Hadzsizadeh tábornok közölte a nagy hírt: ezentúl Irán is rendelkezik hiperszonikus rakétával.

Ez egy olyan, igen veszélyes harcászati fegyver, amelynek célba juttatását rakétavédelmi fegyverekkel jelenleg gyakorlatilag nem tudják megakadályozni, feltartóztathatatlanul száguld a célpontja felé. 

A nagy sebességű és manőverezhető fegyver ellen a jelenleg rendszerben lévő légvédelmi eszközök mind hatástalanok. Legyen szó az úgynevezett izraeli Vaskupoláról vagy az orosz Sz-500-as rakétaelhárítókról, mind-mind hatástalanok ellene. 

Mi a hiperszonikus fegyver lényege?

A radarrendszerek közül a jobbak esetleg rövid ideig észlelni tudják ezt a hipergyors rakétát, de nagy sebessége miatt már ki is került a tűzvédelmi vonalból. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezért minősítette legyőzhetetlennek még négy éve, amikor először bejelentette, hogy hazája rendelkezik ilyen fegyverekkel. „Úgy egy évtizedig nem lesz olyan hatásos fegyver, amely leküzdené a hiperszonikus rakétánkat” – így nyilatkozott Hadzsizadeh tábornok. A Fars iráni hírügynökség bejelentése szerint a rakéta legnagyobb sebessége 6000 kilométer/óra, ami a hangsebesség ötszöröse, egy utasszállító repülő utazósebességének nyolcszorosa, egy repülő le- és felszálló sebességének több mint húszszorosa! A rakétára az irániak is szerelhetnek hagyományos, de akár nukleáris robbanófejet is. (Iránnak hivatalosan nincsen nukleáris robbanófej gyártó képessége, de elvben rövid időn belül képes lehet az előállítására, esetleg egy baráti államtól a beszerzésére, legalábbis az elmúlt években többször figyelmeztettek erre atomenergia-szakértők – a szerk.)

Az interkontinentális ballisztikus rakétákkal (köznyelvben: atomrakétákkal) ellentétben a röppályájuk során a hiperszonikus rakéták nem lépnek ki az űrbe, képesek a Föld közelében manőverezni, így akár messze elkerülni az adott ország rakétaelhárító rendszerét. 

Az illetékesek az új fegyverek legnagyobb sebességéről beszélnek, de nem tárják fel az átlagsebességüket, amely mindenképpen több, mint az eddigieké. Hány percig képes például a hiperszonikus rakéta a hangsebesség tízszeresével repülni? Néhány percig, esetleg tízig vagy még tovább? A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ehhez mindenképp pluszenergia elégetése kell, csakúgy, mint a manőverezési képességhez. 

A nagyobb – sokszor más földrészen lévő célpont ellen bevetendő – már említett interkontinentális ballisztikus rakéták indítása ugyanakkor az űrből, katonai műholdakkal is észlelhető. Hiába száguld hihetetlenül nagy gyorsasággal célja felé, sebessége 40 ezer kilométer/óra körül mozog, pályája így nagyon pontosan kiszámítható. Ezen később sem tudnak változtatni, így visszatérve a Föld légkörébe az interkontinentális ballisztikus rakéták pár percre védtelenné válnak. Ekkor kell működésbe lépniük a rakétaelhárító rendszereknek, amelyek még mielőtt a töltet becsapódna, megsemmisítik az ellenséges rakétát. 

Legalább egy évtizedes az orosz előny

Az oroszok – bár az orosz-ukrán háború kitörése óta katonai kérdésekben hitelességük jelentősen csökkent, de – a hiperszonikus fegyverek terén jelentős előnyt birtokolnak. Putyin 2018 tavaszán beszélt az orosz parlament előtt az új, fejlesztés alatt lévő fegyverekről. 

Aztán jött a hadihajókra, főleg atom-tengeralattjárókra telepített kisebb orosz Zircon, amely képes 10 ezer km/óra sebességgel haladni, ez körülbelül a nyolcszorosa a hangsebességnek, és eltalálni egy 1000 kilométeres hatótávolságra lévő célpontot.

Az orosz-ukrán háború kezdetén, március elején Moszkva ráadásul 

Az oroszok előnye a világgal szemben legalább egy évtizedre tehető e téren! Putyin ugyanakkor bízik abban is, hogy ők lesznek az elsők, akik kifejlesztik a hatékony védelmet ezekkel a villámgyors rakétákkal szemben. 

A ‘18-as első orosz bejelentést enyhe mosollyal fogadták a nyugati elemzők: „Putyin biztos túl sok fantasztikus irodalmat olvasott, ez feküdte meg a gyomrát.” 

Aztán, ahogy teltek az évek, a vigyor fokozatosan eltűnt az arcukról, ugyanis az elmondottak igaznak bizonyultak.

A világ megérkezett a hiperszonikus fegyverkezési versenybe. 

Az Egyesült Államok is későn ébredt, azóta is szaporázza lépteit. Amikor Washingtonban látták, hogy Moszkva nem viccel, azonnal megszavaztak a szárazföldi haderőnek és a haditengerészetnek

A hidegháborúból jól ismert Szputnyik-hatás itt is érvényesült, mint amikor 1957-ben a Szovjetunió alaposan meglepte a világot az első űreszköz, egy kis műhold Föld körüli pályára állításával. 

Rengeteg pénz és komoly mérnöki tudás

Ma öt országból áll a hiperszonikus elit-klub: Oroszország, Kína, Észak-Korea és az Egyesült Államok, valamint – a múlt csütörtöki bejelentésével – Irán számít immár az ötödik tagnak. A második helyre Kína futott be, amikor tavaly augusztusban a Financial Times brit lap közölte a hírt, hogy Peking a Földet megkerülő repülést hajtott végre hiperszonikus eszközzel. 

Akárhogy is, mint a láttuk, rengeteg pénz kell ahhoz, hogy valaki sikert könyveljen el az ilyen jellegű fegyverfejlesztésben. 

Észak-Koreát és Iránt nem szoktuk azon államok sorában emlegetni, amelyeket felvet a jólét, mindemellett a mérnöki munkában is kimagaslóak lennének. Igaz hadiambicióik óriásiak. Viszont nemzetközi szankciók sújtják mindkét országot, és mégis a legkorszerűbb fegyver fejlesztésében jeleskednek? 

Felmerül így a gyanú, hogy valamelyik régebbi „klubtag” megadta a kezdőlökést az induláshoz. Ennek viszont az mond ellent, hogy olyan fegyverről van szó, amelyről az azt birtoklók nem akarnak semmilyen részletet megosztani más, még kvázi baráti országgal sem. Ez a fegyver ugyanis hosszú távon biztosíthatja egy ország függetlenségét. 

Az amerikaiaknak sem sikerült azonnal a fejlesztés, több kísérletük dugába dőlt. Az utóbbi teszteredmények azonban már sikert hoztak számukra. 

A Lockheed Martin, a Raytheon és a Northrop Grumman fegyvergyárak, amelyek az amerikai hiperszonikus fegyverek kifejlesztésében élen járnak, busás megrendelésekre számíthatnak akkor, amikor az amerikai rakéta-arzenált fel kell váltani hiperszonikus, részben atomtöltetet célba juttatni képes fegyverekre.

A bécsi tárgyalások zsákutcába kerülnek

A múlt heti bejelentéssel a bécsi párbeszéd már-már okafogyottá vált. Miről egyeztetnek az osztrák fővárosban? Arról, hogy feltámasszák a nemzetközi egyezményt, amelyet még 

2015-ben Teherán és a nyugati államok az iráni katonai atomprogram leállításáról és ellenőrzéséről kötöttek. 

Három évvel később Trump volt amerikai elnök éppen azzal indokolta kilépését a szerződésből, mivel az csak az iráni atombomba készítési képességekre koncentrált, nem szabályozta az iráni rakétafejlesztési törekvéseket, melyek egy atomtöltetet könnyebben célba tudnak juttatni, mint a repülők. 

Most pedig a Nyugatnak szembe kell néznie az iráni hiperszonikus eszközökkel. Mintha amúgy minden rendben lenne. Az Oroszországhoz fűződő iráni viszony egyre mélyül, egyre szorosabb katonai kapcsolatok fűzik egymáshoz a két országot, például Irán a minap Ukrajna ellen tucatszámra bevetett drónokat adott Moszkvának. Eközben nem akarnak enyhülni az iráni tüntetések sem, amelyeken tömegek lázadnak a fennálló iszlamista rendszer brutalitása ellen. Ráadásul Szaúd-Arábia fellármázta a nemzetközi közösséget, hogy hamarosan iráni támadás éri. Számos égető gond, és a megoldásnak nyoma sincs…

(Fotó: 123RF)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. november 22. 07:08
Hiperszonikus fegyverek márpedig nem léteznek.. /Stug/ :)
stug
2022. november 22. 07:07
Svájc rábaszik.
Galerida
2022. november 22. 07:07
Putyin azt is elmondta, hogy ezekkel a rakétákkal először azokat pusztítja el, akik eddig minden háborúból személyes jelenlét nélkül, tovább gazdagodva kerültek ki! Neveket nem mondott, de sokaknak lehetnek sejtései...
salátás
2022. november 22. 07:07
Japánnal hogy volt ez a 2.vh idején propagandista?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!