Durván emelkedő brit sör árak: a kijózanító pofon a puboknak

2022. szeptember 11. 07:10

Áremelés vagy bezárás – ez a két lehetőség áll a szigetországi pubok előtt az energiaárak drasztikus növekedése miatt. De ki az, aki 9000 forintért is megvenne egy korsó sört?

2022. szeptember 11. 07:10
null

Történelme egyik legsúlyosabb gazdasági tele elé néz Nagy-Britannia. A tomboló energiaválság nemcsak a lakossági fogyasztókat, hanem a vendéglátóipart is földhöz vágja. A szigetországban máris sorban zárnak be a kávézók és a sörözők, mert esélyük sincs kifizetni az irreális közüzemi számlákat. 

Több ezer brit pub bezárhat, mert brutálisak az energiaszámlák

Az előrejelzések szerint a télen több ezer vendéglátóhely fogja lehúzni a rolót Britannia-szerte, hiszen nem csak a tulajdonosok, de a vendégkör is ugyanazokkal a problémákkal küzd. Márpedig ha a sörivó britek nem tudják kifizetni az otthoni számláikat sem, kétszer is meggondolják, hogy kocsmázni induljanak – nemzeti sport ide, hagyomány oda.

Egyetlen lehetőségként természetesen

a kocsmai áremelés jöhet szóba, ám a tulajdonosoknak nincs sok sanszuk arra, hogy ezzel kompenzálják a brutális energiaszámlákat.

Tom Stainer, a CAMRA nevű, 160 ezer tagot számláló fogyasztói csoport kommunikációs igazgatója eljátszott azzal a gondolattal, hogy mennyire kellene emelni egy pint (nagyjából egy félliteres korsó) sör árát ahhoz, hogy – feltételezve a békeidők fogyasztási mennyiségét – megtérüljön a nyitvatartás, de még neki is csak izzadva jött ki a matek

Egy korsó sör 7-9 ezer forintért?!

Számításai szerint ugyanis a sör árát alsó hangon 15-20 fontra kellene feltolni a pubok tulajdonosainak, ami

nagyjából 7-9000 forintnak megfelelő összeg

– ez pedig még Nagy-Britanniában is elég súlyosnak mondható fél liter sör elkortyolgatásáért. 

Stainer hozzátette: ez csak keserű fantáziálás a számokkal, hiszen nem lesz ember, aki ennyi pénzért akarna hozzájutni kedvenc italához. Arról nem is szólva,  hogy a britek már a jelenlegi árakat is aránytalanul magasnak tartják a kocsmákban. 

A szakember szerint most minden szem az új miniszterelnökre, Liz Trussra szegeződik, aki a remények szerint intézkedéseivel tud majd valamit kezdeni az energiainflációval, mielőtt a „tökéletes vihar” egész egyszerűen elsodorja a vendéglátást a szigetországban. 

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. szeptember 18. 01:31
De a miénk, és nem reklámozzuk senki másnak. Hungaricum. Ide kell jönni megkóstolni.
ujujuj
2022. szeptember 18. 01:31
Nem, az angol a legrosszabb sör. Utána jön a belga.
critical man
2022. szeptember 13. 13:40
Kevesebb mosogató kell, megindulnak a szabadbölcsészek haza. Véget ér a nagy kaland számukra, mehetnek a Tescoba Shopping cart redistribution logistics manageri pozícióba.
ujujuj
2022. szeptember 13. 13:40
Az hagyján, hogy drága az angol sör, de még szar is. Mármint meginni meg lehet, de egy Borsodihoz képest sincs sehol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!