Putyin újra korlátozná az ukrán gabonakivitelt

2022. szeptember 07. 09:56

Vlagyimir Putyin elnök a Világgazdasági Fórumon tartott beszédében elmondta, hogy Moszkva mindent megtett annak érdekében, hogy az ukrán gabona exportra kerüljön. Mivel az ukrán gabona jelentős többsége nem az éhségzónákba irányul, ezért korlátozná a kivitelt - számolt be a Kommerszant.

2022. szeptember 07. 09:56
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Putyin szerint a szállítások elindulását követően azonban a gabona nem a fejlődő országokba, hanem Európába került. A 87 hajóból csak kettő ment Afrikába. Vlagyimir Putyin szerint érdemes lenne korlátozni a gabonaexportot az ukrán kikötőkből. Megígérte, hogy konzultál erről Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Az orosz elnök elmondta, hogy az ENSZ rászoruló országokat segítő világméretű programja keretében mindössze két hajót rakodtak be, amelyek a 2 millió tonna gabonából 67 ezret vittek el Ukrajnából. 

- hangoztatta meggyőződését Vlagyimir Putyin.

Véleménye szerint „az ilyen megközelítéssel a világ élelmezési problémái csak növekedni fognak”, és ez „példátlan humanitárius katasztrófához” vezethet. Az orosz elnök úgy fogalmazott: „Talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy korlátozzuk a gabona és más élelmiszerek exportjának irányát ezen az útvonalon. Természetesen konzultálni fogok Erdogan török elnökkel is ebben a kérdésben.”

Július 22-én Oroszország és Ukrajna, Törökország és az ENSZ részvételével megállapodott abban, hogy három ukrán kikötőből - Odessza, Csernomorszk és Juzsnyij - gabonát exportálnak. Ennek a megállapodásnak köszönhetően Ukrajna augusztus végéig már 1 millió tonna élelmiszert exportált. Az orosz külügyminisztérium szerint az ukrán kikötőkből élelmiszert szállító hajók földrajza nem egyeztethető össze az ENSZ vezetésének korábban kinyilvánított céljával, hogy segítsenek a rászoruló afrikai és ázsiai országoknak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!