A lengyel miniszter szerint egészséges lesz 17-19 fokban áttelelni

2022. szeptember 19. 08:13

Régi mondás szerint a keserű attól még nem lesz édes, hogy megcukrozzák. Anna Moskwa új recepttel kísérletezik.

2022. szeptember 19. 08:13
null

A lengyel környezetvédelmi minisztert, Anna Moskwát a minap egy rádióinterjúban kérdezték a közelgő tél hatásairól a szénhiánnyal küszködő Lengyelországban.

A tárcavezető mindenkit biztosított,  hogy a fűtési szezonra (ami egyes régiókban már megkezdődött) rengeteg szén és gáz lesz raktáron az országban, igaz, egy kis türelmet kért, hogy ez realizálódjon is. Arra a kérdésre, hogy mikor várható a jelenleg brutálisan drága fűtőanyag árának csökkenése, ismét úgy válaszolt: türelmet kér mindenkitől, ha végre gyors ütemben érkeznek a külföldi importszállítmányok az országba, akkor a nagy mennyiségnek köszönhetően az árak is mérséklődni fognak. (Lengyelország már akkor szénimport-tilalmat vezetett be Oroszországból, amikor meg sem fogalmazták az e tárgyú brüsszeli szankciót.) 

Anna Moskwa legmeglepőbb megnyilvánulása azonban az volt, amikor a lengyel polgárok lelkiismeretére apellálva szólította fel a lakosságot a még drasztikusabb fogyasztáscsökkentésre. Mint mondta,

ő maga jó példával szolgál, ezért otthon a kevésbé használt helyiségeket mindössze 17 fokra, a többit 19-re fűtik csak fel.

„Ez a hőmérséklet kifejezetten egészséges a szervezet számára” – tette hozzá.

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a kihűlés veszélye a huzamosabb ideig 15-17 fok közötti fűtöttségű lakásokban már fennáll, 15 fok alatt pedig óriásira nő a kockázata – ezt viszont már mi tesszük hozzá. Van elég gond, legalább ne kelljen már minden újabb mellé hozzátenni: “és milyen jó nekünk!”.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Most80
2022. szeptember 22. 15:11
Nem akartam dideregni Ukrajnáért, de hát ki vagyok én, hogy tudjam, mi jó nekem és mi nem. Majd a Guy-k és a Gwendolinek mutatják a fényes jövőbe vezető utat.
Péterffy
2022. szeptember 22. 15:09
"Ez a hőmérséklet kifejezetten egészséges a szervezet számára". A helyzet az, hogy van igazságalapja annak, hogy olyan 21 fok körül egészséges a fűtés. De a meleg a lakásban (meg úgy általában mindenhol) fölfelé száll, a kisgyerek meg -szörprájz mudofakka- lent van a termetéből adódóan. Ami egy felnőttnek mellmagasságban 17-18 fok, az akár dermesztő 15-16 is lehet a gyermekek szintjén. Tessék kipróbálni, hogy a hőmérőt letesszük a padlóra egy laza fél órácskára. Namost őszi, meg téli megfázásos időszakban aki szülőként 17-18 fokra tekeri a fűtést, az egy kibaszott beteg állat. Szerintem.
Emery4919
2022. szeptember 21. 10:14
Az a 17-19 fok bizonyára nem a hülye pitsa lakásában lesz.
luzitanxaver
2022. szeptember 20. 22:37
Ezzel a fejjel és ezzel a névvel valószínűleg ő nem érintett a kérdésben. Amúgy meg mutathatna még jobb példát - ne fűtsön egyáltalán, aztán lesz, ami lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!