Itt vannak a részletek: új rezsitámogatás az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak

2022. szeptember 17. 13:26

Az új intézkedéscsomag részeként a kormány felerészben átvállalja az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások veszélyhelyzet miatti rezsi növekményét, és támogatja energiahatékonysági beruházásaikat is. Mutatjuk a mai kormányinfón bejelentett intézkedések részleteit.

2022. szeptember 17. 13:26
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormány szombati ülése közben, délután egy órakor a Kormányinfón ismertette a meghozott intézkedéseket. 

A benzin- és élelmiszerárstopot, valamint a kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbították, és a rezsivédelmet továbbra is fenntartják.

A vállalkozói szférát leginkább az energiaintenzív kis- és középvállalkozások megsegítésére hozott intézkedések érintik.

A korábbi rezsivédelmi programok logikájába illeszkedő, az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat segítő csomag két részből áll: egy rezsitámogatási és egy energiahatékonyságot javító beruházás-ösztönzőből. A támogatási programot Nagy Márton miniszter ismertette.

A rezsi növekmény felét az állam fedezi

A jelen támogatásból az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások részesülhetnek. Az intézkedéscsomagban foglaltak szerint energiaintenzív kis- és középvállalkozásnak az a gazdasági társaság minősül, amelynek energiaköltsége a 2021-es évben elérte a nettó árbevételének legalább 3 százalékát. A feltételek között szerepel még, ahogy Nagy Márton ismertette, hogy a vállalkozás feldolgozóipari legyen, azaz árbevétele 50 százalékának szükséges feldolgozóipari tevékenységből származnia.

Ezen szempontok alapján Magyarországon jelenleg mintegy 10 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jogosult a támogatásra. A rezsitámogatási rész keretében a kormány a működési költségek egy részét átvállalja a vállalkozásoktól.

A programban a TIM-hez benyújtott pályázat alapján lehet részt venni.

Az elmúlt év rezsiösszegeihez, azaz a tavalyi villany- és gázszámlához viszonyított költségnövekmény 50 százalékát a következő időszakban az állam fedezi ezen vállalkozások számára. A támogatás a mai döntés értelmében az év utolsó három hónapjára: októberre, novemberre és decemberre vonatkozik.

Az intézkedéscsomag jövőbe mutató eleme keretében a kormány egy energiahatékonysági programot is elindít, ami

A döntés szerint a beruházás összértékének 15 százalékát a kormány visszatéríti a vállalkozásoknak, amivel a Széchenyi Kártya program keretén belül az önrész nagy részét fedezni tudják. A támogatás a kis- és középvállalkozások számára azért is lehet fontos hosszú távon, mert (az akár már korábban is tervezett beruházások) megtérülési idejét is csökkenti. 

A támogatás feltétele, hogy a vállalkozás foglalkoztatottjainak száma 2023 végére ne csökkenjen a mostani 90 százaléka alá.

Mi számít energiahatékonysági beruházásnak?

Vélhetően energiahatékonysági beruházásnak minősül majd a megújuló energiák alkalmazásába való befektetés, például napelemek telepítése, illetve minden olyan fejlesztés, amellyel energiát takarít meg a cég. Ez utóbbiak közé tartozhat az épületszigetelés, a nyílászárócsere, vagy a kevesebb energiát felhasználó gépek vásárlása is. Az a cél tehát, hogy a megújuló energiákat használók köre bővüljön, valamint összességében csökkenjen az energiafogyasztás.

Nagy Márton elmondta: nagy iparvállalatok energiahatékony beruházásait is támogatják majd, de ennek részleteiről még nem döntöttek. Mint mondta, új munkahelyvédelmi támogatáson is dolgozik a kormány a következő hetekben.

magyar rezsicsökkentés eddig főképp a háztartásokat hozta kedvező helyzetbe, illetve elért több mint százezer kisvállalkozást. Az egyre romló energiahelyzet miatt a kormányzat gépezetében már egy ideje elindult a gondolkozás a nehéz helyzetbe került  vállalkozások további megsegítésére vonatkozóan, ami most végre intézkedéssé érett.

Az uniós országok kormányai most (amikor az energiahelyzet már kritikussá vált) kezdtek megoldásokban gondolkodni, és energia-vészhelyzetet hirdetni. Azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy több kormány intézkedési javaslata másolja a magyar rezsicsökkentést, amelyet korábban számosan intenzíven bíráltak. 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik