Már készül a hetedik szankciós csomag Oroszország ellen – a gáztilalom nem lesz benne

2022. július 16. 07:01

Az eddigiek eredménye alapvetően az európai energiaellátási káoszban látszódik, a mostaniban legalább a gázt békén hagyják, nehogy gyors elvérzés legyen a vége.

2022. július 16. 07:01
null

Petr Fiala, az EU soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnöke elmondta: már készül a hetedik szankciós csomag Oroszország ellen, ám az nem fogja tartalmazni a gázimport tilalmát. Szavai szerint az Unió végre szembenézett az alapproblémával: az energiahordozókra vonatkozó szankciók sokkal többet ártanak a tagállamoknak, mint magának a büntetendő Oroszországnak. Mint mondta,

több állam egyszerűen nem tud jelenleg leválni az orosz földgázról, így ezt a témát – Ukrajna erőlködése ellenére – nem bolygatják egyelőre. 

Csehország egyébként egyike azon tagállamoknak, amelyek szinte teljesen ki vannak szolgáltatva az orosz földgáznak. Fiala rámutatott, hogy a most következő telet már ki kell húzni valahogy, mert addig biztosan nem tudják megoldani a függetlenedést az orosz energiahordozóktól. 

Ami a csomag többi elemét érinti: sok újat már nem tudnak belegyömöszölni a büntető intézkedések vaskos listájába. Az orosz arany importtilalmán kívül bővítik a kettős felhasználású (katonai és polgári célú) termékek, valamint a szankciók alá vont magánszemélyek listáját.

Brüsszel a tervek szerint a napokban – minden módon előkészítve – be is fogja mutatni az új szankciós csomagot, hogy a tagállamok azonnal jóvá tudják hagyni azt.

Fotó: Petr Fiala cseh miniszterelnök 
MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. július 17. 14:08
Óvodás gyerekek bugyuta játékai ezek a kitiltások. Haragszom rád, nem játszom veled. Nem kapod meg tőlem a füles macit ha megmondasz a óvónéninek
lhotx
2022. július 16. 15:28
Muris lenne, ha most tiltás alá vennék azt az orosz gázt, amit nem is kaphatnak meg. Én személy szerint ezennel megtiltom, hogy bárki idehozza nekem az angol koronaékszereket!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!