Cseh külügyminiszter: legalább 10 évig lesz feszült a viszonyunk Oroszországgal

2022. július 24. 18:50

„Itt az ideje, hogy újragondoljuk az Oroszországgal szembeni politikánkat. Új intézkedéseket kell létrehoznunk annak érdekében, hogy megállítsuk a háborút” – mondta Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

2022. július 24. 18:50
null

Fel kell készülni arra, hogy az oroszok később is támadhatnak

Itt az ideje, hogy Csehország újragondolja Oroszországgal szembeni külpolitikáját, mivel a kapcsolataink várhatóan legalább 10 évig feszültek lesznek – jelentette ki Jan Lipavský cseh külügyminiszter a külügyi tanács korábbi ülésén.

Lipavský már a tárgyalások előtt is azt javasolta, hogy az európai országok reformálják meg az orosz kapcsolataikat. Szavaiból kivehető:

azt szeretné, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviseljen ebben a kérdésben

 – állítja a Remix hírportál.

Új intézkedéseket kell bevezetnünk ellene azért, hogy megállítsuk a háborút és felkészüljünk azokra az újabb támadásokra, amelyeket Oroszország minden bizonnyal tervez – mondta Lipavský.

A cseh külügyminiszter azt szeretné, ha ez lenne a fő témája az augusztusi „Gymnich”-nek, azaz az EU külügyminisztereinek informális találkozójának, amelyre a cseh elnökség miatt Prágában kerül sor.

Lipavský litván kollégája, Gabrielius Landsbergis is hasonló véleményen van

„Meg kell vitatnunk, hogyan bánjunk el az agresszorokkal. Ha egy ország megtámad egy másik demokratikus országot, hogyan fogunk hozzáállni? Hogyan kezeljük ezt a helyzetet? A világ szabályai jelenleg próbára vannak téve, változnak és nekünk kell megírnunk őket” – mondta Landsbergis.

Lipavský kitért az Európai Parlament azon javaslatára is, hogy az egyhangúságot minősített többségi szavazással váltsák fel, legalábbis a külpolitikában.

„Én nagy realista vagyok, két lábbal állok a földön. Több tagállam nem akar csatlakozni ehhez a vitához – és ezek nem csak szokásos gyanúsítottak, akikről a média beszél” – mondta, hozzátéve, hogy vitát kellene folytatni a kérdésről, bár Lipavský maga nem kívánja erre pazarolni az erőfeszítéseit.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. augusztus 09. 18:15
Jaja! Prágai tavasz megvan morzsi? Ahol dojcsot jól megverték!
lististerc
2022. augusztus 09. 18:14
Benes idejében, amikor elűztétek a németeket meg a magyarokat, bezzeg nyaltatok nekik...
Kristály
2022. augusztus 09. 18:14
Akkor összegezzük 10 év megfagyás 10 év tömény buziság , következmény kihaltok. Érvényesült a nyugati libsi szellem. Minden jót hozzá.
nuknuk
2022. augusztus 09. 18:13
Ez a marha előre tudja. Soros ezt küldte emailben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!