A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Az energiaválság réme járja be Németországot

2022. július 07. 15:45

A hálózati ügynökség gázkiesés esetén több százezer gázkazán meghibásodásától tart, az áramárak galoppoznak, Hamburg adagolhatja a meleg vizet. A fogyasztók egyre inkább érzik az orosz háború következményeit. Mi vár még a németekre?

2022. július 07. 15:45
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Európában egyre növekszik a rettegés, az elkövetkező hónapokban hatalmas energiahiánytól tartanak.

Ekkor kezdik meg a Nord Stream vezetéken az évi karbantartási munkálatokat, amelyek általában tíz napig tartanak. Ez idő alatt nem áramlik majd a gáz az Északi Áramlaton. A nagy kérdés, hogy a karbantartás után Oroszország újra megnyitja-e a gázcsapot.

Klaus Müller, a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke az orosz gázellátás teljes leállásától tart, és energiatakarékosságra szólítja fel a lakosságot. Müller minden ház- és lakástulajdonost figyelmeztet, hogy ellenőrizzék és állítsák be a gázkazánokat, ugyanis a karbantartás 10-15 százalékkal is csökkentheti a gázfogyasztást. Mivel szakemberből általánosan hiány van Németországban, felszólított minden mesterembert, hogy a fűtésre és a melegvíz-ellátásra koncentráljon.

„A kérdés az, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezeték közelgő rendszeres karbantartásából nem lesz-e hosszabb ideig tartó politikai karbantartás” - mondta Müller. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy az energiaválság helyi gázhiányhoz vezethet.

Amint egy régióban a gázhálózat nyomása egy bizonyos minimum alá csökken, a gázkazánok százezreiben hirtelen kikapcsol a biztosíték. Ha újra elérhető lenne a gáz a régióban, képzett szakembereknek manuálisan kell ismét aktiválniuk a kazánokat. Senki sem akarhat ilyen forgatókönyvet, mert nagyon sokáig tartana a gázellátás helyreállítása - mondta Müller.

Ezért a Szövetségi Hálózati Ügynökségnek mindig az lesz a célja, hogy szükség esetén az ipari fogyasztás csökkentését rendelje el, hogy ez a forgatókönyv ne következzen be - tette hozzá Müller.

Robert Habeck gazdasági miniszter a héten ismét világossá tette, hogy attól tart: az Északi Áramlaton keresztül történő orosz gázszállítások teljesen elmaradnak. „Július 11-től az Északi Áramlat 1 egészének blokádja fenyeget, ezért a tél nagyon problémás lehet” - mondta a zöld politikus.

Káoszra figyelmeztetnek a közműszolgáltatóknál

Müller szerint a gázellátás leállása esetén a magánháztartások, valamint a kórházak és idősotthonok kiemelt védelmet kapnának. "Megígérhetem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magánháztartások ne maradjanak gáz nélkül" - mondta.

A hálózati ügynökség azonban nem lát olyan forgatókönyvet, amelyben egyáltalán nem érkezne több gáz Németországba. Ha az ipari tevékenységet le kellene választani a gázellátástól, akkor a gazdasági kár, a társadalmi következmények és a gázhálózat üzemeltetésének műszaki követelményei szerint döntenének - mondta Müller egy esetleges rangsorolással kapcsolatban.

Németország legnagyobb gázszolgáltatójánál, az Unipernél bekövetkezett zavarok miatt a Önkormányzati Vállalkozások Szövetsége (VKU) olyan láncreakcióra figyelmeztetett, amely a német önkormányzati közműszolgáltatókat is érintheti. Ezek felelősek a városok, települések vagy régiók lakosságának alapvető ellátásáért: például energiával, de olyan szolgáltatásokkal is, mint a tömegközlekedés, a hulladék- és szennyvízelvezetés vagy az uszodák üzemeltetése. Sok önkormányzati közműszolgáltató az Unipertől vásárolja a gázt.

Az energiavállalat az ukrajnai háború miatti magas gázárak következtében kérte az állam segítségét. Klaus-Dieter Maubach cégvezető csütörtökön megerősítette, hogy a német kormánnyal tárgyalások folynak a stabilizációs intézkedésekről.

Hamburg adagolhatja a meleg vizet

Eközben Jens Kerstan (Zöldek) hamburgi környezetvédelmi szenátor bejelentette, hogy a városban gázveszélyhelyzet esetén korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást a magánháztartások számára. A meleg vizet csak a nap bizonyos időszakaiban biztosítanák. A távfűtési hálózatban a „maximális helyiséghőmérséklet általános csökkentése” is megfontolandó lenne - mondta.

Norvégia többet szeretne szállítani

Eközben a norvég kormány arra számít, hogy több gázt tud majd szállítani - de valószínűleg csak 2024-től. „A vállalatok most olyan projekteket vizsgálnak, amelyekkel 2024-től és 2025-től növelni tudják gázszállításaikat” - mondta Terje Aasland, Norvégia olaj- és energiaügyi minisztere a Wirtschaftswoche című lapnak.

„Az energiaágazat válságának hosszú távú hatásai lesznek. Az új gáztermelő kapacitásokba való beruházásra kell összpontosítanunk. A norvég vállalatok még soha nem exportáltak annyi földgázt a norvég kontinentális talapzatról, mint jelenleg. Támogatjuk európai barátainkat abban, hogy minél hamarabb képesek legyenek az orosz olajtól és gáztól független kereskedelemre" - mondta.

Az áramköltségek is meredeken emelkednek

Nemcsak a gáz és a fűtőolaj drágul: az áramtőzsdék is rekordokat kergetnek. A fogyasztóknak a magasabb áramáraktól is tartaniuk kell. A fosszilis tüzelőanyagok meredeken emelkedő költségei egyre magasabbra hajtják az árakat Európa villamosenergia-piacain. Pénteken a lipcsei EEX energiatőzsdén az alapterhelésű villamos energia jövő évi szállítására szóló határidős kontraktusa átmenetileg megawattóránként 310 euróra emelkedett. Ez kilowattóránként (kWh) jó 31 centnek felel meg - mintegy 320 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Ukrajna exportálja atomenergiáját az EU-ba

Az ukrajnai atomenergia mindenféleképp enyhíthet egy kicsit a helyzeten. Az ország március közepén csatlakozott az európai elektromos hálózathoz, és Ukrajna is megkezdheti az elektromos áram exportját az EU-ba.

Ukrajna elleni orosz agresszió február 24-i kezdete előtt az ukrán hálózat az orosz hálózattal volt szinkronizálva. Február végén azonban ukrán kezdeményezésre leválasztották a szomszédos Oroszországról és Fehéroroszországról egy régóta tervezett teszt céljából, majd nem sokkal később bevonultak Putyin csapatai.

A hálózat ekkor úgynevezett elszigetelt üzemben volt, és különösen sérülékenynek számított egészen addig, amíg be nem kapcsolták az átviteli rendszer-üzemeltetők európai hálózatába (Entso-E). Emellett az ukrán hálózatnak, egyes esetekben az atomerőműveinek is számos orosz támadást kellett elszenvednie. Az Ukrajnában termelt villamos energia nagy része atomenergiából származik.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ízisz
2022. július 08. 13:08
Z ...ha mi nem is fogunk fázni télen, de a német ipar pangása, ránk is ki fog hatni... Nem tudnunk elkülönülni tőlük...
Nehidd El
2022. július 08. 13:08
Borzalmasan drukkolok, hogy ezek a nagyképű, ideológiai bolsevista hódító senkik a lehető legjobban megszopják. Tudom, nekünk is fáj majd az összeomlásuk, de középtávon összességében nagyon is jót tehet egész Európának, ha a mostani politikai vezetőiket egyesével felkoncolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról