A bajor-osztrák példa a „gázszolidaritásra”

2022. július 27. 15:39

A Salzburg melletti haidachi földgáztárolót augusztus 1-től el kell kezdeni feltölteni. A rendszer műszaki üzemeltetőjeként a RAG Austria AG a felelős – közölte kedden az osztrák Klímavédelmi Minisztérium. Az intézkedésnek két pikantériája is van. Egyrészt a tározót eddig a Gazprom csoport használta, másrészt az Ausztriában lévő tározóból eddig csak a bajorok kapták a földgázt.

2022. július 27. 15:39
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az orosz Gazprom-csoport Haidachban lévő tárolója üresen állt az orosz invázió óta, ezért az osztrák kormány olyan jogszabályt fogadott el, amely szerint Ausztriában minden tárolót igénybe lehet venni. Gáztörvényben rögzítette a „használd vagy elveszíted” elvet. Amennyiben egy tározót nem töltenek fel szisztematikusan, akkor más vállalatoknak is lehetőséget kell adni a tárolásra. Ennek alapján az orosz állami Gazprom cég elvesztette a Haidachban (Salzburg) található gáztároló használati jogát.

A haidach-i tárolóban 2022. március 29-e óta 0,0 százalékos a töltöttségi szint. Legutóbb 2021. december közepén tároltak itt jelentősebb mennyiséget.

Az üzemeltetéssel megbízott cég már megkezdte a kapacitások forgalmazását, a vállalkozásoktól érkező megkereséseket a „First Come, First Serve” elv szerint rangsorolják. A lépés az osztrák raktározási célok elérését hivatott segíteni.

Az E-Control szabályozó hatóság most a tárolókapacitások egy részének – összesen 14 terawattóra (TWh) üzemi gázmennyiség – forgalmazásával bízta meg a RAG Austria együttműködő céget. Ez Haidach kapacitása kétharmadának felel meg.

A németek elkezdtek rettegni

Teljesen jogos az az osztrák törekvés, hogy Ausztriában minden tároló megteljen. „Úgy döntöttünk, hogy az osztrák területen lévő összes gáztárolót be kell kapcsolni a hálózatunkba” – mondta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter korábban.

Márpedig a haidachi Európa egyik legnagyobb gáztárolója, amely 2,9 milliárd köbmétert képes befogadni.

Hétfőn még Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter higgadtan reagált: „érthető, hogy Ausztria is hozzá akar jutni a tárolóhoz. Európa-szerte mindenki ugyanabban a csónakban jár, ha gázellátásról van szó, és támogatnunk kell egymást".

Markus Söder ( CSU ) bajor miniszterelnök már élesebben fogalmazott, kifejezve, hogy a tároló közelgő csatlakozása az osztrák hálózathoz érintheti a fogyasztók érdekeit, különösen Dél-Németországban. Hozzátette azt is, hogy „ha Bajorország, mint a gazdaságilag legerősebb szövetségi állam nincs megfelelően ellátva, az a gazdaság egészére kihat. Ha elvágod a Délt, megbénítod az egész országot”.

Bajorország elsősorban abban látja a problémát, hogy hiányoznak az északról délre tartó nagy vezetékek. Északról szélenergiát, délre pedig a kelet-német széntüzelésű erőművek energiáját szállítanák. Tehát ha rosszul mennek a dolgok, akkor nem jönne elég áram északról, míg keleten Haidachban Ausztria csapolná meg a bajoroknak szánt gázt. Azt pedig a bajorok is valószínűnek tartják, hogy a válság idején az európai szolidaritás háttérbe szorul, és mindenki elsősorban önmagát nézi majd.

Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter azzal próbálta enyhíteni a konfliktust, hogy a lépéssel nem történik értékvesztés, és „ez nem jelenti azt, hogy az egyik ország el akarja venni a gázt egy másik országtól”. Majd hozzátette: „Mindig is jól egyeztettünk Németországgal”.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2022. szeptember 06. 18:01
O.V. mai bécsi látogatásán ez lehet az egyik legfontosabb téma. A bajorok bőrnadrágja enyhén nikotincsíkos lett az osztrák lépés után.
Forgalmazó
2022. szeptember 06. 18:00
Eu: képmutato agyatlan bagázs. Tönkretesznek mindent amit szakember elődeik építettek.
Párhuzamos különvélemény
2022. szeptember 06. 18:00
Már csak a klímaválságban bízhatnak, hogy a nagy felMELEGedés miatt nem lesz hideg télen...?
Ninini
2022. augusztus 24. 20:53
Lesznek még itt cifra dolgok. Ha baj van, kivétel nélkül mind a saját seggét védi, elhajítja a picsába a fenkölt elveket. Lásd covideinstand. Villant a fogfehér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!