Igen, éppen a fiatal, zömében második generációs borászok köréből hoztuk létre a Rizling Generációt 2015-ben. Az egyesület huszonöt tagpincészettel indult útnak a Balatonfüred-csopaki borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. Ma már vannak kézzelfogható eredményeink, ilyen a 2016-ban útjára indított BalatonBor, melyet a Balatoni Kör Vinea programjával közösen hoztuk létre. Ez az egyike az első termelői összefogásra épülő régiós bormárkáknak Magyarországon. Meghatároztuk, hogy ez csak Olaszrizlingből készülhet, viszonylag korai szüretelésűnek kell lennie, maximálisan 13 százalék körüli alkoholtartalommal. Ne legyen túlságosan tartalmas, ugyanakkor nagyon vékony se legyen.
Érződjön rajta, hogy ez egy balatoni rizling,
nem kell tuttifruttis vagy más fajtákra jellemző karakterekre törekednünk. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor, de mi magunk is évről évre látogatjuk egymás pincéit, már január-februárban végigkóstoljuk az egyesületi tagok borait. Ez egy jó visszajelzés mindenkinek, próbálunk segíteni egymásnak, hogy szakmailag szinkronban tudjunk fejlődni, és ennek az lett az eredménye, hogy egyre jobb borokat készítünk. Borrégió szinten most tartunk az évi hatszázezer palack bornál, készen van már mindehhez az eredetvédelmi rendszerünk is.
Ma már divat borértőnek lenni, de a borászok mindennapjairól nem sokat tudunk. Mennyire nehéz munka ez?
Könnyen bele törhet az ember bicskája. Az biztos, hogy teljes embert igénylő feladat a borászat. Nagyon kemény dió együtt dolgozni a természettel, hatalmas alázat szükséges hozzá. Amikor az első pár évben mi is találkoztunk a természet erejével, nagyon nehéz volt megemészteni, hogy hiába tesz meg az ember mindent, egy-egy nagyobb vihar vagy hosszabb aszály mindent képes akár pillanatok leforgása alatt lenullázni. Végül sikerült megtanulnunk összhangban élni a természettel.
Viszont az éghajlatváltozás következtében az időjárás a mostaninál is szélsőségesebb lesz a közeljövőben, főleg a Kárpát-medencén belül fogjuk durván érezni ennek a hatását. Sokan máris attól tartanak, hogy ez a magyarországi borászat végét is jelentheti.
Tény és való, hogy kialakult Magyarországon egy olyan fajtaszerkezet, amit két dolog befolyásolt. Szerencsésebb esetben azok a szőlőfajták kerültek előtérbe, amelyek nagy termelési biztonsággal nevelhetők, ugyanakkor jó borok készíthetők belőlük. Többek között ilyen az olaszrizling is. A másik vonal is elég erős, mivel az elmúlt egy-két évtizedben fellendültek a borászatok, sokan mentek el abba az irányba, hogy követik a fogyasztói trendeket. Hét-nyolc éve még nagyon menő bornak számított például a chardonnay, nagyon jól fogyott, sokan direkt ezért ültették nyakra-főre. Aztán a fogyasztók elpártoltak tőle, most pedig legfeljebb a pezsgőkészítés felfutása mentheti meg ezeket az ültetvényeket. Ugyanis itt, a Balatonfelvidéken lassan már olyan az időjárás, mint Olaszországban, forrók a nappalok, melegek az éjszakák, és az olyan fajták, mint a savignon blanc, ezt nem viselik jól, ezekből a nagyobb hőmérsékletingadozás tudná kihozni azokat a jegyeket, amelyek igazán kiválóvá tennék a belőlük készített bort. Ezek a fajták nyilván nem tudnak olyan jól alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, vélhetően idővel el is fognak tűnni Magyarországról. Én azonban azt gondolom, hogy
az éghajlatváltozás elsősorban a fajtaösszetételre lesz hatással a jövőben,
nem pedig a szőlő és borkultúrára. Szicíliában, Dél-Olaszországban sokszor annyi szőlő terem, mint hazánkban, pedig ott még nagyobb a szárazság és a meleg. A szőlő egy nagyon szívós növény, sok mindennek ellenáll. A borok stílusa persze változni fog, de ez nem baj, emlékeztetnék, hogy a világ egyik legnagyobb borversenyén egy olyan, 14 százalékos alkoholtartalmú olaszrizlinggel sikerült elhoznunk a platinát, amely éppen egy aszálynak köszönhette a magasabb cukortartalmát, karakteres ízét. Szerintem tudunk majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.