Ukrajna taktikát vált: gerillaháborúra számíthatnak az orosz katonák

2022. április 04. 16:16

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kyrylo Budanov szerint Moszkva államokra akarja osztani Ukrajnát, ezért „totális gerillaháborúval” fenyegetik az oroszokat az általuk megszállt területeken. 

2022. április 04. 16:16
null

„Hamarosan megkezdődik a totális ukrán gerillaszafari szezonja” – jelentette ki Budanov, majd folytatta: 

A hírszerzés vezetőjének nyilatkozata akkor hangzott el, amikor az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi fegyvert adott Ukrajnának. A Kijevbe érkező amerikai fegyverszállítmányok között olyan vállról indítható légvédelmi rakéta is volt, amelyet a CIA az afgán mudzsáhideknek adott a szovjet hadsereg elleni harc során. 

Forrás: MTI/Andrew Marienko
Forrás: MTI/Andrew Marienko

Gyengülne, vagy erősödne az USA, ha belesodródna a háborúba?

Néhány külpolitikai szakértő szerint az USA-nak hasznára válna, ha Ukrajna oldalán harcolna a háborúban – Oroszországot viszont meggyengítené a két ország együttműködése – állítja az amerikai Colin Kahl védelmi politikai helyettes államtitkár. 

„Biztos vagyok abban, hogy Oroszország gyengébben távozik az ukrajnai háborúból, mint ahogyan belement. Katonailag, gazdaságilag  és politikailag gyengébb, geopolitikailag pedig elszigeteltebb lesz a háborút követően” – jelentette ki Kahl a múlt héten.

Oroszország azt követelte, hogy Kijev ismerje el Donbasz függetlenségét és Moszkva ellenőrzését a Krím felett, mielőtt befejezné a támadást – vasárnap Zelenszkij, Ukrajna elnöke jelezte, hogy talán hajlandó lenne „kompromisszumot kötni” Oroszországgal a Donbasz feletti ellenőrzésről. 

Borítókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezüst Nyíl
2022. április 08. 00:44
Hihetetlen, mennyire nem értik, hogy kikkel állnak szemben, Oroszország soha nem látott "gyengédséggel" háborúzik.. de ha kifogy Putyin a türelméből tarolni fognak. Simán megtehetné amit megtett Grúziában, Csecsenföldön vagy Szíriában bár utóbbiban nem került frontális harcokra sor. Nagyon nem vágják az Ukránok kikkel állnak szemben, Oroszország simán letarolja az Ukrán hadsereget, most vagy arra vár, hogy Ukrajnával meg tudjon egyezni vagy valami más terve van, azt nem veszem be, hogy a bátor 300 Ukrán a homokos Zelenszkíj vezetésével megállította a gonosz Putyin hordáit, ez már lassan Netflixes kategória.
Nehidd El
2022. április 05. 18:19
Erről a népek önkrendelkezésének jegyében megkérdezték Ukrajna lakosait is? Tényleg szívesen feláldoznak pár röpke évtizedet az életükből a nagyhatalmi játszma oltárán?
Zolotarjov
2022. április 05. 14:29
Viszont nincs 45 millió lakója, és nem több százezer négyzetkilóméter. Csak néhány sziget..
I.E.D.
2022. április 05. 11:38
Falkland szigetek 12 000 kilométerre van Nagy- Britanniától....közte csak az Ascensión- szigeti támaszpont...Oroszország meg Ukrajna szomszédja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!