Reuters: Idén a forint erősödhet a legtöbbet a régiós valuták között

2022. április 27. 08:30

A Reuters elemzése szerint a forintnak van a legnagyobb növekedési lehetősége a régióban, de a Brüsszellel folytatott harc nem tesz jót a forint árfolyamának.

2022. április 27. 08:30
null
Takács Zsolt

A magyar forintnak van a legnagyobb növekedési lehetősége a közép-európai devizák közül a következő egy évben az ukrajnai háború enyhülésére vonatkozó várakozásoknak köszönhetően, bár az Európai Unióval szembeni növekvő feszültségek éles kockázatot jelentenek a valutára nézve, derült ki a Reuters felméréséből.

de még Bod Péter Ákos baloldali közgazdász is kiemelte, hogy tényleg átmeneti spekulációk miatt gyengült a forint árfolyama a háború kezdeti időszakában.

A lengyel zloty is erősödésre számíthat a következő 12 hónapban, miután március elején mind a lengyel zloty, mind a magyar forint rekordalacsony szintre esett az ukrajnai orosz invázió által kiváltott piaci bizonytalanság és devizaeladások miatt.

A forint várhatóan fokozatosan visszatér az erősödés útjára,

és az április eleji szinthez képest 12 hónap múlva 3,2 százalékkal 365-re emelkedik a forint euró árfolyam – messze felülmúlva a piaci zavarok közepette elért 400-as történelmi mélypontot.

A forint kilátásait az ukrajnai konfliktus rendeződésével kapcsolatos várakozások és a jegybanki kamatok emelkedése erősíti a következő egy év során, mivel a döntéshozók küzdenek a kiugró infláció ellen – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A Brüsszellel fennálló feszültségek azonban továbbra is kockázatot jelentenek a forintra.

A forint több mint 2 százalékot zuhant, miután az Európai Bizottság közölte, hogy fegyelmi eljárást indít Magyarország ellen, ami az uniós források befagyasztásához vezethet.

„Az EU bejelentése a Magyarország elleni fegyelmi eljárás megindításáról gyengítheti a forintot, és ez egy olyan veszélyforrás, amely hónapokig is eltarthat” – mondta Suppan.

Lengyelországban a zloty a következő 12 hónapban várhatóan 3 százalékkal 4,52-re emelkedik az euróhoz viszonyítva, ami az előző, márciusi közvélemény-kutatásban prognosztizált szinthez hasonló.

A zloty mintegy 7,5 százalékot erősödött azóta, hogy március 7-én rekordalacsony szintre, 5 euró/zlotyi fölé esett. A cseh korona szintén több mint 6 százalékkal emelkedett a márciusi mélypontról. Mindkét valutának segített a piaci zavarok idején, hogy

a központi bankok beavatkoztak a piacokon.

A közvélemény-kutatás szerint azonban a cseh korona esetében még az év folyamán gyengülést láthatunk, majd 2023 elején enyhe erősödést. A medián előrejelzés szerint a cseh korona egy év múlva 24,60 euró/cseh korona árfolyamon áll majd, ami 0,9 százalékos csökkenés az április eleji értékhez képest.

Az előrejelzés szerint a román lej is gyengülni fog, a felmérés szerint 2023 első negyedévének végére 2,1 százalékkal 5,05-re csökken az euróhoz képest.

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!