Ilyen, amikor beüt az energiaválság: lekapcsolják a közvilágítást is a forrongó Srí Lankán

2022. április 07. 22:40

Srí Lanka már évtizedek óta küzd a súlyos gazdasági válsággal, emiatt kénytelen lekapcsolni az utcai lámpákat, sőt ideiglenesen be kell zárnia a helyi tőzsdéket is, a halászoknak pedig nincs üzemanyaguk. A kormány felajánlotta lemondását, a közösségi oldalak elérhetetlenek, és kijárási tilalmat is bevezettek. 

2022. április 07. 22:40
null
Fekete Kíra

Fotósokat kínoznak a tüntetők: nincs energia, élelmiszer, gyógyszer

Srí Lanka kormánya blokkolta a hozzáférést a közösségi oldalakhoz, és 36 órás kijárási tilalmat hirdetett, miután az országban megmozdulásokra került sor az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt – írta a BBC brit műsorszolgáltató vasárnap. A kijárási tilalom ellenére több tucat ellenzéki képviselő gyűlt össze Szadzsit Premadasza ellenzéki vezető otthona előtt vasárnap, és indult meg a főváros központjában található Függetlenség tér felé. Megmozdulásuknak a hadsereg vetett véget.

Az utcán csak azok tartózkodhatnak, akik írásos hatósági engedéllyel rendelkeznek. A kijárási tilalom szombat alkonyatkor kezdődött, és hétfő reggel hatig tartott. A fővárost, Colombót is magában foglaló Nyugati tartományban 664 embert vettek őrizetbe a kijárási tilalom megsértéséért – mondta el egy rendőrségi tisztségviselő.

A Facebook, a Twitter, az Instagram és a WhatsApp elérhetetlenné vált az országban

– írta az internet-hozzáférést monitorozó NetBlocks a Twitteren.

Az értesülést a helyi rendőrség is megerősítette. A korlátozások célja az újabb tüntetések elkerülése. A feldühödött tömeg csütörtökön autókat gyújtott fel Gotabaja Radzsapaksza elnök otthonának közelében, valamint összecsapott a rendőrökkel. Legalább kéttucat rendőr megsérült. Pénteken őrizetbe vettek 53 tüntetőt. A helyi média szerint elfogtak és megkínoztak öt sajtófotóst. A kormány azt ígérte, kivizsgálja az ügyet. A tiltakozások átterjedtek az ország más részeire is. A megmozdulások nyomán az elnök rendkívüli állapotot hirdetett pénteken, és utcára vezényelte a katonaságot.

A tüntetők nemcsak az elnök, hanem az országban nagy befolyású Radzsapaksza család hivatalos tisztséggel rendelkező tagjainak távozását is követelték.

Gotabaja Radzsapaksza bátyja, Mahinda, a miniszterelnöki, fivére, Baszil pedig a pénzügyminiszteri posztot tölti be. Egy másik testvérének és egy unokaöccsének szintén jutott hely a Srí Lanka-i kabinetben. A dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány, és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka erősen eladósodott, és sürgősen pénzre van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson. Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak. A colombói vezetés újabb indiai és kínai hitelekre van ráutalva, és a Nemzetközi Valutaalaptól is segítséget kért.

Ide vezet az értelmetlen zöld politika

A szigetország – ahol 22 millióan laknak – napi 13 órás áramkimaradással küzd, mivel a kormány a devizahiány miatt nem tudja kifizetni az üzemanyagimportot. A ZeroHedge hírportál szerint a Srí Lanka-i válság többtényezős, a különböző problémák pedig kimerítették az ország devizatartalékait.

Az energia válság egyik oka, hogy 

a vízenergia-projekteket tápláló víztározók vízszintje rekordalacsony szintre esett, miközben a forró, száraz évszakban a kereslet is rekordot döntött.

A válság részben a rosszul időzített adócsökkentéseknek és a koronavírus-járványnak tudható be, valamint a gyenge államháztartás következménye, ami miatt a devizatartalékok az elmúlt két évben 70 százalékkal csökkentek.

Srí Lanka februárban 2,31 milliárd dollárnyi tartalékkal rendelkezett, emiatt arra kényszerült a kormány, hogy segítséget kérjen Indiától, Kínától és a Nemzetközi Valutaalaptól.

Amennyiben a helyzet hamarosan nem javul, a kis ország energiaválsága élelmiszerválsággá nőheti ki magát – állítja a ZeroHedge.

A South China Morning Post írásából kiderül, hogy valóban súlyos az üzemanyag-probléma a szigetországban: üzemanyag nélkül az ország halászai is a parton rekednek.

– mondta Arulanandan, Negombo halászközösségének tagja.

"Egyesek számára még ez sem lehetséges, mert mire a sor végére érnek, elfogy a kerozin" – állítja Arulanandan.

A Reuters szerint az energiaszegény ország most éppen hitelből vásárolt indiai gázolajszállítmánytól várja az átmeneti enyhülést, ám az ország energiaügyi minisztere szerint az áramkorlátozás továbbra is fennmarad.

„Már utasítottuk a tisztviselőket, hogy országszerte kapcsolják ki az utcai lámpákat, ezzel segítve az energiatakarékosságot” – jelentette ki Pavithra Wanniarachchi energiaügyi miniszter újságíróknak.

„Amint megérkezik a szállítmány, képesek leszünk csökkenteni a terheléscsökkentő órákat, addig viszont az áramszünetnek továbbra is fenn kell állnia” – mondta Wanniarachchi az újságíróknak.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2022. április 08. 09:56
Mindent értek, de a fotóriporterek megkínzása hogy segít megoldani az energiaválságot? Na mindegy, azt eddig is tudtam, hogy a Srí lankaiak elég hülyék. Pont, mint a liberálisok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!