Botrányközgazdász terjeszti az álhírt, miszerint a magyar infláció a legmagasabb

2022. április 14. 07:45

Márciusban éves szinten 12,7 százalék volt az infláció Csehországban a februári 11,1 százalék után, közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában, miközben a magyar adat tartósan 8-9 százalék körüli. Inotai András ellenzéki propagandista szerint ugyanakkor a magyar infláció a legmagasabb Európában.

2022. április 14. 07:45
null

Nagy növekedés Csehországban

A legnagyobb mértékben az üzemanyagárak emelkedtek, amelyek márciusban 50 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. Jelentősen nőtt a villanyáram (24,7 százalékkal) és a földgáz ára (37,7 százalékkal) is.

Havi összehasonlításban a fogyasztói áremelkedés márciusban 1,7 százalékot tett ki.

A jegybank előrejelzésében 2,9 százalékkal alacsonyabb inflációt várt márciusra. Ugyanakkor az elemzők számára a magas infláció nem volt meglepetés, mert a többségük számolt vele. Jelenleg az elemzők körében többségi vélemény, hogy az év közepéig az éves infláció 15 százalékra is növekedhet.

A fűtésért és a melegvízért az embereknek 13,9 százalékkal kellett többet fizetnie márciusban, mint egy éve. A lakhatási költségek éves szinten több mint 16 százalékkal növekedtek, és jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak is: a liszt 30,3 százalékkal, a tej 20,1 százalékkal, a vaj 31,9 százalékkal, a burgonya pedig 21,4 százalékkal került többe.

A ruházati cikkek 20 százalékkal, a lábbelik pedig 15,4 százalékkal drágultak tavaly márciushoz képest.  

Korábban sem a magyar volt a legmagasabb

Az elmúlt hónapokban látható volt, hogy a balti államok és Csehország is hosszabb távon is magasabb inflációt mutat fel, mint Magyarország. Februárban a litván és az észt infláció a 10 százalékot is meghaladta, míg a magyar 8,4 százalékos volt.

Ettől függetlenül az ellenzék gazdasági álhíreit a másodvonalból legitimáló nyugalmazott professzor, Inotai András most sem hagyta ki, hogy szándékosan tévedjen: „nem véletlen, hogy a magyar infláció a legmagasabb Európában” – ragadtatta el magát a Hírklikknek a KRTK Világgazdasági Intézet kiválósága, aki óva intette a magyar ellenzéket attól, hogy mélyreható, higgadt szakértelmével segítséget nyújtson a válságok kezelésére teljesen alkalmatlan Orbán-kormánynak, amelynek szerinte még gazdaságpolitikája sincs. Az ellenzéki propagandista választások felett érzett keserűségét már csak az enyhíti, hogy szerinte négy hónapon belül óriási gazdasági válság tör ki Magyarországon és akkor majd „Orbánéknak kell kilapátolniuk azt a szemetet, amit 12 év alatt összehordtak.” Azt is nagyon reméli, hogy Magyarország nem kap uniós pénzt, márpedig olyan rossz helyzetbe kerül, hogy ez komolyan megviseli majd.

, Inotai András most sem hagyta ki, hogy szándékosan tévedjen: „ – ragadtatta el magát a Hírklikknek , aki óva intette a magyar ellenzéket attól, hogy mélyreható, higgadt szakértelmével segítséget nyújtson a válságok kezelésére teljesen alkalmatlan Orbán-kormánynak, amelynek szerinte még gazdaságpolitikája sincs. Az ellenzéki propagandista választások felett érzett keserűségét már csak az enyhíti, hogy szerinte négy hónapon belül óriási gazdasági válság tör ki Magyarországon és akkor majd Azt is nagyon reméli, hogy Magyarország nem kap uniós pénzt, márpedig olyan rossz helyzetbe kerül, hogy ez komolyan megviseli majd.

Bónuszként megjegyezzük, hogy a magyar árstop-politika annyira sikeresnek bizonyult, hogy érzékelhetően, százalékpontokat faragott le az inflációból.

Az április 12-i helyzet szerint a márciusi friss román számok is csúf meglepetést okoztak,

az unió keleti szárnyának négy legnagyobb gazdasága közt már egyedül Magyarországon 10 százalék alatti az infláció,

számolt be a vg.hu.

(Címlapunkon Bajnai Gordonra tekint a neves kutató egy olyan balliberális konferencián, amelyet az adófizetői pénzből fenntartott Világgazdasági Intézet látott vendégül. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. április 17. 09:40
10 százalék infláció nem magas. A kovid eladósodás hatására ez egész világ átmegy most ezen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!