Az EU vezetői a legutóbbi versailles-i találkozójukon ígéretet tettek a blokk saját növényi fehérjetermelésének fellendítésére, ami az EU mezőgazdasági rendszerének hagyományosan gyenge pontja.
4. Zöld álmok szertefoszlottak
Az ukrajnai háború azt jelentheti, hogy
vissza kell fogni Európa nagy ambícióját, amivel csökkenteni szeretné a mezőgazdaságának az éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatását.
A kevesebb ukrán kukorica kevesebb takarmányt jelent, azaz magasabb takarmányárakat az európai gazdálkodók számára, akik már amúgy is nehezen boldogulnak.
A fenyegető takarmányhiánytól való félelem miatt
sokan reálisnak tartanák az EU mezőgazdasági fenntarthatósági terveinek elhalasztását vagy akár teljes újragondolását.
Az Európai Bizottság fontolgatja az uniós mezőgazdasági miniszterek többségének javaslatát, hogy ideiglenesen töröljék az ugaroltatás követelményét.
Tehát egy „környezetet óvó” intézkedést függesztenének fel, hogy ehelyett állati takarmányt termesszenek. Ez azonban éles támadásokat váltott ki a Zöldek részéről, akik szerint ez egy ideális lehetőség arra, hogy csökkentsék a hús- és tejiparnak átadott erőforrások mennyiségét.
A Bizottság kijelentette, hogy tervezi a (nem éppen zöld) sertéságazat – amelyet leginkább szorongat a gabona árának emelkedése – támogatását, ami szintén visszatetszést váltott ki, többek között a gazdaságilag liberálisabb skandináv országokban.
5. Napraforgó hiánya
Az EU importálja Ukrajna napraforgóolaj-termelésének felét, így a konfliktus nyilvánvalóan ellátási zavarokat fog okozni. Egy spanyol édesipari csoport vezetője már figyelmeztetett, hogy akár két-három héten belül kifogyhatnak a készleteikből. A megmaradt készletekért fog folyni a küzdelem, az árak pedig emelkedni fognak. Keresik a napraforgóolaj alternatíváját, de nehéz lesz a veszteség pótlása.
Az étterem- és vendéglátóipar erőteljesen kitett, mivel a napraforgóolajra támaszkodnak ételeik főzésénél, sütésénél. Számukra a napraforgóolaj lesz az első csapás, majd a takarmányok áremelkedése miatt valószínűleg a baromfihús ára a következő.
Az ipar keresi az alternatívákat, hogy a szupermarketek polcai számára megmaradhasson az olajkínálat, de mindezen törekvések árát a vásárló fogja megfizetni. Ugyanakkor a rekord élelmiszer-infláció már most megszorítja a háztartások költségvetését.
Megjegyzés: Az egészséges táplálkozás híveként, szerintem a magyar embernek meg van a napraforgóolaj legjobb alternatívája: a tartósítószerek és állagjavítók nélküli, kíméletesen kiolvasztott mangalicazsír.