A Facebook-tényellenőrök csak annyira függetlenek, amennyire a nagyvállalati gazdáik engedik

2022. január 16. 15:31

Úgy tűnik, a legnagyobb multinacionális cégek erősen befolyásolják a híripart. 

2022. január 16. 15:31
null

A gyógyszeripar egyre nagyobb hatalommal bír

Az amerikai származású James C. Smith 2020-ig a Reuters hírügynökség vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a Thomson Reuters vállalati alapítvány elnöke. Smith jelenleg tagja a Pfizer igazgatóságának is – ez többekben is kétségeket szül. 

Egy Twitter bejegyzés szerint egy „vállalati disztópiában élünk”. Arra is rámutat a tweet szerzője, hogy a Reuters végzi a Twitter „tényellenőrzését” is, tehát hatalmában áll bejegyzéseket törölni és embereket kitiltani a közösségi oldalrólA Reuters annyira bemelegedett az online igazságszolgáltatásba, hogy a Facebook tényellenőrzését is elvállalta.

A személyi összefonódással azonban fennáll a gyanú, hogy a gyógyszeripari óriás közvetlenül befolyásolni tudja, hogy mi minden jelenhessen meg a közösségi oldalakon.

A közösségi média óriás bevétele az országok többségét kenterbe veri

Nem is csoda, hogy a Facebook lépten-nyomon a kritikusok célkeresztjébe kerül, hiszen mivel

bevétele magasabb, mint a legtöbb országé,

hatalmas erővel bír a világban. A lenti ábra jól szemlélteti, hogy milyen hatalom összpontosul a Facebook markában: Hollandiát, Törökországot, Svédországot és még számos államot lealáznak a bevételei. Ekkora vagyonnal már saját országot is alapíthatna Zuckerberg.

A Facebook már a legrangosabb újságokat is cenzúrázza

Mindeközben a közösségi tereken, az emberek informálásában egyre inkább monopol helyzetbe kerül és szinte megingathatatlan a közösségi óriás pozíciója.

Egy nagy múltú orvosszakmai folyóirat, a British Medical Journal több közleményt is megosztott a Facebookon, a rendszeres olvasók viszont arra panaszkodtak, hogy nem tudják megosztani azt – írta meg korábban az Index.

Az olvasók arról is beszámoltak, hogy a közösségi oldal különböző címkékkel illette az orvosi újság cikkeit, mint például „félrevezető” vagy „csak részben igaz”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. január 20. 14:53
Ezeket mindenhol, minden nap el kell mondani, és bojkottálni kell...
luzitanxaver
2022. január 17. 08:30
Tényellenőrzés = Ministry of Truth Marky Mark politikai munkássága = Ministry of Love Épül, szépül az orwellianizmus.
B_kanya
2022. január 17. 08:04
Jól van vazelingenyus. Mi kiállunk migránsmakizay szabad vasárnapi élőzése mellett, te jó komcsiként cenzúrát akarsz.
Gyzoltan
2022. január 17. 06:58
A nagy többség már megtapasztalhatta a cenzorok ténykedését, hatalmát... Ez a kisajátított, kirekesztő, túlhatalom, hat, visszahat az egyén tudatára, véleményformálására, olyan önkontrollt generálva, mely kimeríti a tudati terror fogalmát! De ennél jóval többről van szó! Ez a tudati-terror a covidnál is fertőzőbb, beszivárog az államigazgatásba, a bíróságokra, hatalmi szervekbe, az oktatásba, a közéletbe, de akár a törvényhozásba is, hogy végképp eltorzuljon az emberiség torzult tudatán túl, az emberiség élete! Akik kontrollálják e folyamatot, jól csinálják, ezer évek tapasztalata van mögöttük, a markukban a kikristályosodott ideológiai bölcsek kövével, a hatalom birtokában, bitorlásával, azt követhetik el, amit csak akarnak... Nos, így működik az önkontroll! -pedig, hú de leírtam! Kielégítő háttérismerettel értelmezhető is, de csak kevesek kiváltsága az ismeret... Így bejegyzésem torzó maradt, bár gondolom, még ezen formában sem lehetne megosztani a Facebookon, ahová nincs szándékomban regisztrálni sem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!