Osztrák kutatóintézet: globálisan is erős cégeket kellene létrehoznia Közép- és Kelet-Európának

2022. január 03. 10:34

Elavulttá vált a külföldi tőkére alapuló gazdasági növekedés Közép- és Kelet-Európában, ezért is más gazdasági stratégiát kellene kitalálni a régiónak, vélik a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányik Intézetének (wiiw) kutatói. Legfrissebb jelentésükben hangsúlyozzák, hogy a régióbeli államok jó alapokkal rendelkeznek és egy erős nemzeti stratégiával megfelelhetnek a jövő kihívásainak.

2022. január 03. 10:34
null

Egy eléggé megszokott gazdaságnövekedési stratégia a „fejlett” államok által, az alacsony hozzáadott értékű gazdasági tevékenységek (pl. gyártás) kiszervezése olyan országokba, ahol alacsonyabb bérekért a munkavállalók hasonló munkát tudnak elvégezni. Már nem kevesen hangsúlyozták, hogy a kiszervezett gyártásra alapozó növekedés, egy bizonyos szintig ugyan ösztönzi a növekedést a tőkét fogadó országokban, egy idő után viszont stagnálási jeleket mutat.

Ez a helyzet Közép- és Kelet-Európában, ahol a gazdasági növekedés nagymértékben támaszkodott a kiszervezett külföldi tőkére, s a régió gyártóbázisként működött a „gazdagabb” magországok számára olcsó, de egyben jól képzett munkaerője miatt. Nem véletlen, hogy

a gazdaságpolitikai szakirodalom a „függő piacgazdaságok” (Dependent Market Economies) kategóriájába sorolja a régió országait.

(Dependent Market Economies) kategóriájába sorolja a régió országait.

Erre már egyre többen kezdtek rájönni és hangsúlyozni a gazdasági modell váltásának fontosságát. Például, az egész feltörekvő Európa is egyetért, hogy vége az olcsó munkaerő korának, számoltunk be a Makronómon, ahogyan arról is írtunk, hogy a horvát gazdasági szakértők is hangsúlyozták egy „patriótább” gazdasági modell szükségességét.

Ezúttal pedig egy bécsi gazdasági kutatóintézet mutatott rá, hogy

erős nemzeti stratégiával lehetne megfelelni a jövő kihívásainak és áttérni egy erősebb, innovációs alapú növekedési stratégiára.

Elavult növekedési modell

A közép- és kelet-európai országok már több mint három évtizede tértek át a kapitalizmus által vezérelt piacgazdaságra és azóta néhányan elég komoly konvergencia dinamikát mutattak be a „fejlett” nyugati országok felé. Ráadásul Csehország és Szlovénia kényelmesen felülmúlt néhány régebbi tagállamot, például Görögországot és Portugáliát, elérve az EU egy főre jutó GDP körülbelül 90 százalékát, mutat rá a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézete (wiiw) legfrissebb tanulmányában.

A kutatás szerint, a konvergencia folyamat – különösen a fejlettebb országok esetében – 2007 óta lelassult és a jelenlegi növekedési modell úgy tűnik, hogy elérte határait: a szervezet kutatói rámutatnak, hogy

évtizedekbe fog telni, mire a régió fejlettebb országai felére csökkentik a Németországhoz való gazdasági lemaradást,

ami egy erős jele lehet annak, hogy itt az ideje új növekedési modellen gondolkodni a régió számára.

Az utóbbi évtizedekben végbement növekedési dinamikát ugyanis a „magországok” összeszerelő üzemeként hajtotta végre a közép- és kelet-európai régió, a termelésre helyezve a hangsúlyt, ami az értéklánc legkevésbé jövedelmező része, emeli ki a tanulmány.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a régióbeli országoknak már régen feljebb kellet volna lépniük az értékláncon és az a tény, hogy ez nem történt meg, arra utalhat, hogy léteznek bizonyos korlátozó tényezők, amelyek „csapdába ejtik” ezen országok fejlődési pályáit.

A termelési láncban a gyártás szakasza állítja elő a legkisebb hozzáadott, azaz többletértéket. Ezért fontos, hogy a gyártást megelőző és az azt követő termelési szakaszok is megjelenjenek egy országban
Forrás: György László (2017): Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója.

 

Nem csak az a baj, hogy régiónk túlzottan támaszkodik a nyugati – főleg német – (autó)iparra, de leginkább az is, hogy több profit megy ki a régióból nyugatra, mint amennyi uniós támogatás visszajön – árulta el Thomas Piketty a Makronómnak adott régebbi interjújában.
A sztárközgazdász ugyanis kiszámolta, hogy Magyarország vált az egyik leginkább külföldi tulajdonú gazdasággá a kilencvenes évek óta, ráadásul hazánkból sokkal több profit megy külföldre, mint bármely más közép-európai országból, és annál is több, mint amennyit az ország uniós támogatásként visszakap.

Thomas Piketty a Makronómnak adott régebbi interjújában. A sztárközgazdász ugyanis kiszámolta, hogy Magyarország vált az egyik leginkább külföldi tulajdonú gazdasággá a kilencvenes évek óta, ráadásul hazánkból sokkal több profit megy külföldre, mint bármely más közép-európai országból, és annál is több, mint amennyit az ország uniós támogatásként visszakap.

A globális megatrendek komoly kihívást jelentenek

Az osztrák intézet kutatói arra is figyelmeztetnek, hogy a régió országainak az említett „fennakadáson” kívül, komolyan figyelembe kellene venniük a következő évek várható „megatrendjeit”, ideértve a koronavírus világjárvány következtében sok esetben megfigyelt termelési lokalizációt, a szerkezeti változásokat az autóiparban, a klímaváltozást, a digitális forradalmat, ahogyan a demográfiai hanyatlást is.

Richard Grieveson – az intézet igazgatóhelyettese – kiemelte, hogy Közép-Kelet-Európa nagy mértékben függ a munkaerő-intenzív exportágazatoktól, amelyek az elkövetkező években hatalmas szerkezeti változáson esnek majd keresztül:

a kulcsszavak az elektromos autók, a klímaváltozás és a digitalizáció,

tette hozzá.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy például az újabb autóipari előírások a klímaváltozással kapcsolatban, vagy a termelés lokalizálása gondot jelenthetnek ezen országok számára, hiszen jelentősen támaszkodnak a külföldi tőkére, aminek meg kell feleniük, még talán akkor is, ha érdeke szembe megy a nemzeti érdekekkel.

„Vegyük például az autóipart, amely rendkívül fontos a régió számára: a belsőégésű motorok fokozatos kivonása sok munkahelybe fog kerülni” - hangsúlyozza Grieveson, hozzátéve, hogy az átállás költségei mind társadalmilag, mind gazdaságilag meglehetősen magasak lehetnek.

Energiaügyi fronton is például, a visegrádi négyek nem kevésszer ütköztek Brüsszellel, s ha bár le vannak maradva a nyugati országokkal szemben, ami a „zöld átállást” illeti, a trendek jó irányba mutatnak, hangsúlyozza a kutatás.

Grieveson azt is kiemeli, hogy bár a régiónak előnyei is származhatnak a termelési lokalizáció eredményeképpen, fontos figyelembe venni azt is, hogy a jövőben a külföldi működőtőke-befektetések többé nem lesznek a növekedés fő hajtóereje.

Egyben lehetőség is

Az imént említett kihívások, egyben komoly lehetőségeket is kínálnak Közép-Kelet Európa számára. Ráadásul, a kutatók szerint a régió egyik legnagyobb előnye, hogy

politikailag és társadalmilag meglehetősen stabil.

Ez egy nagyon előnyös kiindulópont bármilyen strukturális változást figyelembe véve, azonban ezt óvatosan kellene végrehajtani, figyelmeztet Grieveson. A régebben Makronómnak is nyilatkozó közgazdász felhívja a figyelmet, hogy

a 90-es évek átalakulásának borzaztó társadalmi következményei voltak – nem lenne szabad megismételni ezt a hibát.

A kutatók kiemelik, hogy elsőként ezen országoknak kivitelesen fontos lenne rugalmas fiskális és monetáris politikát végrehajtaniuk és alkalmazkodni a világ, illetve az Unión belül megfigyelt trendekhez és szabályokhoz. A szakértők hozzáteszik, hogy sokkal könnyebb lenne alkalmazkodni az aggregát kereslet növelésével, amire viszont az EU intézményi infrastruktúrája nem ad megélhető lehetőségeket.

A második legfontosabb prioritás az értékláncon való feljebb lépés, jelenik meg a jelentésben.

Ez gyakorlatban több logisztikát, több marketinget, kutatást és fejlesztést (K+F) és egyéb, nem termelési feladatokat jelente az egész régión keresztül. A kutatók kiemelik, hogy mindezt nem lehetséges végrehajtani egy kelet-ázsiai gazdaságpolitikát követve, viszont egyaránt fontos, hogy

több nagy és globálisan versenyképes cég jöjjön létre a régióban.

Mindezt a kutatás szerint

egy olyan nemzeti ipari stratégiával lehetne létrehozni, amely növeli a kutatás és fejlesztési (K+F) kiadásokat, míg a kormánynak közbe kellene lépnie finanszírozás és koordinálás formájában, összekötve kulcsfontosságú állami intézményeket (pl. minisztériumok és egyetemek) a magánszektorral.

Az utóbbi évtizedekben a főáramú neoklasszikus közgazdaságtan, ahogy a neoliberalizmus hívői, szinte ellenségként tekintettek az iparpolitikára, a szó gazdaságpolitikai javaslatként jelenik meg a bécsi intézet kutatásában. Míg a fejlett nyugati liberális piacgazdaságok gyakran kritizálták az állami beavatkozás minden formáját, addig ezek hajtották végre a legkeményebb iparpolitikai intézkedések, írtuk korábban a Makronómon.    

Az osztrák intézet szerint a nagy digitális forradalom, további nagy lehetőséget jelenthet régiónk számára, hiszen a belépési korlátok általában alacsonyabbak, mivel az ehhez szükséges infrastruktúrát könnyebb bevezetni, mint a gyártás esetében.

Ezen túlmenően,hangsúlyozzák:

a humán tőke is szintén rendkívül fontos a digitális „iparágban”, és ez egy viszonylag erős terület Közép-Európa nagy részén.

A negyedik prioritás a kutatók szerint,

az összes rendelkezésre álló forrás maximalizálása a „zöld átmenet” kapcsán.

Bár nem biztos, hogy mindenki egyetért az agendával kapcsolatban, a kutatás kiemeli, hogy a régió komoly forrásokhoz juthat hozzá a következő években, és a kormányoknak azonosítaniuk kellene a nagy potenciállal rendelkező vállalatokat, köztük a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nagy innovációs kapacitással rendelkeznek.

Ötödik legfontosabb prioritásként, az osztrák kutatóintézet

a negatív demográfiai trendek „legyőzését” tekinti.

Elemzésében kiemeli, hogy a negatív demográfiai trendek önmagukban is ösztönzik az automatizálást, a kormányok azonban előmozdíthatják ezt a folyamatot magasabb minimálbérek megállapításával, ami arra kényszeríti a cégeket, hogy automatizálják az alacsony termelékenységű munkákat.

Ezzel összhangban, a kutatók azt javasolják, hogy annak érdekében, hogy azok, akik az automatizálás miatt elveszítik alacsony termelékenységű állásukat és hogy hosszú távon ne maradjanak munkanélküliek, a kormányoknak aktív munkaerő-piaci politikákat kell alkalmazniuk, és jelentősen be kell fektetniük az oktatásba, hogy megkönnyítse a munkavállalók átmenetét a termelékenyebb (és jobban fizetett) munkára.

Végül, a kutatás hangsúlyozza, hogy

az e fajta változások költségesek lesznek, ezáltal az államnak is több bevételre lesz szükség.

Ennek fényében is javasolják egy progresszív adórendszert bevezetését, amely szerintük nem csak a kormányzati bevételek növekedéséhez vezethet, hanem csökkentheti is a gazdasági-szociális egyenlőtlenségeket.  

Az intézet által bemutatott tényekt és javasolt gazdaságpolitika összhangban áll azokkal a tézisekkel, amelyeket György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkár már nagyrészt kifejtett 2017-es, Egyensúlyteremtés című könyvében. Bár a közgazdász nem mindenben ért egyet a jelentéssel – pl. progresszív adózási rendszer – a könyve viszont rámutat az imént említett (globális) kihívásokra, megvalósítható gazdaságpolitikai javaslatokat is kínálva a „gazdasági patriotizmus” koncepció alatt. Egy olyan gazdaságpolitikáról van szó, amely bár nyitott a lehetőségekre minden felett a nemzeti érdeket kívánja szolgálni és a „hazának” kedvezni döntéseivel.

Ismét a magországok profitálnak

A kutatás végül rámutat arra is, hogy egy ilyen átalakulás esetében, ismét az úgynevezett „magországok” (Németország, Ausztria) profitálnának nagyot.

Grieveson hangsúlyozza, hogy bár a KKE régió „felemelkedése” erősebb versenyt jelentene a fejlett Uniós tagállamok számára, ami a magas hozzáadott értékű folyamatokat illeti, egyaránt a német és osztrák cégek továbbra is kelet-közép-európai országokba telepíthetik termelésük jelentős részét és jó haszonra tehetnek szert ezekből a beruházásokból, hiszen

minél gazdagabb lesz a régió, annál fontosabb keresletforrás lesz a németországi és osztrák cégek számára is.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2022. január 03. 14:26
És mi ebben az új? És mit javasolnak módszernek? (ami a "magországok" számára még jobban jövedelmez?)
Láncfűrészes Attasé
2022. január 03. 12:59
A cigányság népességrobbanását Kassától Karcagon át Konstancáig beleszámolták-e a naaagy felemelkedési képletbe? "Ezzel összhangban, a kutatók azt javasolják, hogy annak érdekében, hogy azok, akik az automatizálás miatt elveszítik alacsony termelékenységű állásukat és hogy hosszú távon ne maradjanak munkanélküliek, a kormányoknak aktív munkaerő-piaci politikákat kell alkalmazniuk, és jelentősen be kell fektetniük az oktatásba, hogy megkönnyítse a munkavállalók átmenetét a termelékenyebb (és jobban fizetett) munkára." Ehhez képest, tizenéve téma, hogy a közoktatásban az alacsony fizetések miatt pl. nincs megfelelő utánpótlás természettudományos tanárokból, néhány tárgy esetében gyakorlatilag semmilyen. Úgy meg azért elég nehéz lesz minőségi, kutatás-fejlesztéses, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyeket teremteni, magas termelékenységet elérni hosszú távon, pláne az említett demográfiai változások tükrében, ha a delikvensek le sem tudnak majd érettségizni, mondjuk emelt szinten ezekből a tantárgyakból, megugrani egy felvételit egy átlagos egyetemre az ehhez szükséges szakokon. (Nem a felsőoktatás, meg a nemzetközi versenyképességről van még szó...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!