Drónos fatelepítéssel a környezetvédelemért

2022. január 22. 11:34

Sokan felismerték, hogy a klímaváltozás ellen leginkább az erdők telepítésével lehet küzdeni. Az emberiség óriási mennyiségbe írtja az erdőket, miközben a telepítésről elfeledkezik. Több start-up vállalkozás felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, és az erdő telepítését drónokkal való vetéssel oldják meg. A technológia olcsóbb és jóval gyorsabb az eddigieknél.

2022. január 22. 11:34
null

Az ausztrál AirSeed Technology oktokopterekből (nyolc légcsavaros drónokból) álló flottát használva tud erdőt telepíteni. Nagyon hatékonyan, mivel a mesterséges intelligenciát használja a magvetésre. A speciálisan kialakított hüvelyekbe csomagolt magokat a drónok magasról lövik a földbe.

„Minden drónunk önállóan repül, és naponta több mint 40 000 becsomagolt magot képes elültetni. Ez, a hagyományos módszerekhez képest 25-ször gyorsabb, és 80 százalékkal olcsóbb is”

- mondja Andrew Walker, az AirSeed Technologies vezérigazgatója és társalapítója.

Tehát a technológiának két fő eleme van. Az adott területre jellemző őshonos fafajok magvait használják, amit egy speciális hüvelybe csomagolnak. A magokat becsomagoló burkokat hulladék biomasszából gyártják, szénben gazdag bevonatot biztosítanak, amelynek feladata megvédeni a magokat a madarak, rovarok és rágcsálók ellen.

Ahogy elmondják, a megoldás a biotechnológiájukban rejlik, ami egyben a talajra kerülő vetőmag támogatási rendszere lesz. Nem csak védi a vetőmagot a különböző állatoktól, de támogatja a magot a csírázás során, képes szállítani a kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagot és ásványianyagokat, valamint néhány probiotikumot, hogy valóban felgyorsítsák a növekedést a korai stádiumban. Ezzel a módszerrel a mag a helyén kel ki, és nem kell átültetési sokkot átélnia, mint a hagyományos telepítéseknél. Ezeket a csomagolt magokat töltik be a drónokba.

Persze elsőként felmérik a beültetendő területet, megtervezik a vető-drónok repülését, amelyek már az előre meghatározott minták szerint ültetnek, lövik be a magokat a talajba. A vetés és csírázás után szintén drónokról tudják figyelni a kikelt növények állapotát.

A technológia nem csak olcsóbb és hatékonyabb, hanem olyan területeket is meg tud közelíteni, ahova ember nehezebben jut el.  A cég már több mint 50 000 fát ültetett el, és 2024-ig összesen 100 millió fát kíván elültetni.

A Föld évente 70 000 négyzetkilométer erdőt veszít el

Ez nagyjából Portugália méretű terület. Ezt a kellene 2025-ig a felére csökkenteni, és 2030-ra globálisan véget kell vetni a nettó erdőirtásnak. És természetesen azokon a területeken folyik leginkább az erdőirtás, ami könnyen megközelíthető. A Nature Journal 2015-ös tanulmánya szerint évente több mint 15 milliárd fát vágnak ki, miközben a Föld fáinak 46%-át teljesen kivágták az emberi civilizáció kezdete óta.

Azonban az erdőirtás mértéke nem valószínű, hogy egyhamar csökkenni fog, az ehhez hasonló innovatív intézkedésekre most minden eddiginél nagyobb szükség van az éghajlatváltozás drasztikus következményeinek enyhítésére.

Az ötlet nem új, pár vállalkozás hasonló technológiát kínál

Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező Dendra Systems vezérigazgatójának elmondása szerint képesek a hagyományos módszerekkel szemben akár 150-szer gyorsabban is elültetni a fákat. 120 magot ültetnek el percenként drónonként. Drónjaik több tízezer magot tudnak elültetni naponta. A drónok csoportba fűzve, a közeljövőben naponta több százezer magot ültethetnek el.

A DroneSeed az erdőtüzek által sújtott területek gyors újraélesztésére koncentrálnak, ami a bolygó felmelegedésével egyre súlyosabb gond. Szoftverük lehetővé teszi, hogy egyetlen drónkezelő 15 drónt tudjon egyszerre sikeresen irányítani.

A Flash Forest , egy viszonylag új versenytárs a területen, saját célja egymilliárd fa elültetése 2028-ig. Teljes kapacitással napi 100 000 magkapszulát tudnak elültetni két drónkezelő irányítása mellett, egyetlen személy pedig 10 drónt irányít egyszerre.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. augusztus 19. 18:48
De pontosan ez kellene, hogy megvédjék a nőket a mocskos dzsendererőszakoló patriarchátus kizsákmányoló rendszerétől; MI-robotkutyák, autonóm drónok és hatósági kiborgok az isztambuli egyezmény értelmében, amit az államtól kérhetnek maguk mellé, igény és veszély esetén, csak hívni kellene a pánikgombon. A szaporodás pedig sokkal jobb lenne inszeminációval, például ha egy felállítandó Reprodukciós Minisztérium szervezné, minőségellenőrzött, akár GMO örökítóanyaggal, és nem kellene a nőknek rossz kompromisszumot kötni, és beteg, ronda, elnyomó férfiak igavonó járomjába hajtani a fejüket, ahelyett, hogy kiteljesednének.
Senki Alfonz
2022. augusztus 19. 18:48
A végén még a drónok fogják megcsöcsörészni a lányokat a szénakazalban. Ne hagyjuk addig elfajulni a dolgokat!!!
Nannyó
2022. augusztus 19. 18:47
Ez lenyűgöző...
Trüpéma
2022. március 23. 08:06
Ez tényleg lenyűgöző, de aki fordította, az valószínűleg nem látott még közelről erdőfelújítást, sem pedig kertet. A magot vetik, a csemetét pedig ültetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!