A Makronóm cikke után megváltoztatta posztját a luxustelefon ára miatt kesergő Momentumos politikus

2022. január 20. 14:00

A Momentum politikusa, Csillag Tamás arról posztolt, hogy a jelenlegi helyzetben miért olyan nehéz méregdrága luxustelefont vásárolni, amiből számos sommás közgazdasági bölcsességet is sikerült levezetnie, amelyeket persze sorra megcáfoltunk. Ezt követően a politikus inkább le is vette a fotót, hogy lecserélje üzenetét arra, miért ilyen gyenge a forint. Amikor pedig kommentelői rámutattak, hogy pár évvel ezelőtt még sokkal többet kellett dolgozni egy iPhone megvásárlásához, a politikus elismerte, hogy a témának, amiről írt, „tényleg nem ment utána”.

2022. január 20. 14:00
null

Miért drága a luxustelefon? Csak nem azért, mert luxustelefon?

„A csúcstelefon alapára Magyarországon kb. 424.990 forint. A KSH adatai szerint, az idei átlagbérek 431.300 forint bruttó, 286.300 Ft nettó körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar kb. 30 napot kell dolgozzon egy 128 gigás iPhone 13 Pro-ért, anélkül, hogy bármi másra költene. (és akkor még nem is beszéltem arról, hogy mekkora a különbség az átlag és a medián bér között...) Nem csak abszolút értékben nálunk az egyik legdrágább iPhone-t venni, hanem az átlagbérekhez viszonyítva is az átlag magyar melósnak a leginkább elérhetetlen az új almás telefon” – kesereg az európai energiaválság, a növekvő infláció és a nyugati üzletekben tapasztalható áruhiányok idején a politikus azon, hogy a 431300 forintba kerülő telefon szerinte elérhetetlen az átlag magyar melósnak. 

Mint írtuk, az nem világos, hogy miért épp az Apple nevű cég által gyártott luxuscikket választotta Csillag szegénységi küszöbnek, mert telefont bárki e termék árának a töredékéből is vásárolhat.

Amit szerinte azért sem tud megvásárolni a szegény magyar dolgozó, mert az ország német összeszerelő üzem és nem sikerül a magas hozzáadott értékű ágazatokat Magyarországra csábítani – sorolja a gondolatmentes, sokszorosan, adatokkal megcáfolt közhelyeket Csillag, amiért nem hibáztatható, sőt, akadémiai közgazdász már lehetne.

Egyébként kommentelők sem értették, hogy miért egy elképesztően drága és relatíve keveset tudó készülék mozgatja a politikus fantáziáját jelen helyzetben.

Kommunikációs kudarc

Egy kommentelő azt is kiszámolta, hogy 2018-ban még 38,9 nap munka kellett egy iPhone megvásárlásához, ami 2021-re 31,3 napra csökkent, azaz néhány év leforgása alatt is tényleg jelentősen javultak az arányok.

A Momentumos politikus erre már elismerte, hogy tényleg nem nézett utána annak, amiről posztolt. Sőt, kíváncsi lett, hogy mi a magyarázat erre a bonyolult jelenségre. Eláruljuk: nőnek a reálbérek.

Csillag ezen kívül elkezdte ugyanazt a szöveget válaszként bemásolgatni a kommentelői megjegyzéseinek többségére. Ebben követőit okítja azon „pop-közgazdaságtani” mutatókra, amelyekről a bevezető közgazdaságtan kurzus első előadásain hallhatott.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Máris Ottokár
2022. január 31. 07:57
Ne révedj a múltba: a nyugati egyetem nem szükségszerűen jelent ma minőségi oktatást! Erre a változásra éppen ez a kitűnő oktató szolgálhat magyarázattal. :)
nemecsekerno_007
2022. január 31. 07:56
Hát baszd meg, ez nagyon gáz. Nem értem, hogy taníthat maga bármit is a Columbia Egyetemen. :)))))))))))))))
Máris Ottokár
2022. január 31. 07:56
"Bocsika, bocsi, ennek tényleg nem néztem utána, de majd megkérdezem, mert kíváncsi lettem." Felelős politikus, 2022. Hát... köszike. Inkább nem.
Palkonyi
2022. január 31. 07:56
"amiért nem hibáztatható, sőt, akadémiai közgazdász már lehetne" - ez telitalálat :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!