A magyar után a lengyel kormány is befagyaszthatja a hitelek kamatait

2022. január 31. 09:33

A magyarok megmutatták, hogy a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek nem kell együtt növekedniük a kamatokkal, írja egy lengyel gazdasági szaklap azzal kapcsolatban, hogy megszólított egy banki elemzőt, aki látja annak kockázatát, hogy a lengyel kormány is hasonló irányba indulhat el. Azaz a kormány átmenetileg befagyaszthatja a hitelek kamatait. Úgy tűnik, ettől a lengyel bankrendszer sem fogna padlót.

2022. január 31. 09:33
null

Érdekes módon, a visegrádi társainknál is eléggé értetlenül tekintenek a magyar lépésekre, főleg a szaksajtó. Persze a kritikai szemlélet erőssége arányos a mainstream eszmeiség általi megfertőzöttséggel. Lefordítva, amikor a magyar lépéseket taglalják, a jelzők a populista Orbántól az autokrata Orbánig terjednek, nem igyekeznek az eredményről értekezni.

Így a Money.pl portál is azzal kezdi a törlesztőrészletek befagyasztásának taglalását, hogy a lengyel kormány nem rejti véka alá szimpátiáját Orbán Viktor magyar miniszterelnök iránt, aki egészen radikálisan küzd a tomboló infláció ellen. Többek között egyes árukra szabályozott árakat vezetett be, a kamatok nagy emelkedése kapcsán pedig befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait.

Morawiecki miniszterelnök is kénytelen volt lépéseket tenni az áremelkedésekkel szemben: bevezette az úgynevezett inflációellenes pajzsot, hogy kevésbé fájdalmassá tegye a vásárlásokat a lakosságnak, de a hitelfelvevők magukra maradnak.

Michał Konarski, az mBank brókerház elemzője szerint fennáll a veszélye annak, hogy a kamatlimit ötletét importálják Lengyelországba. Természetesen a banki világhoz közel álló szakember véleménye általában el szokott térni az adósokétól.

„Látjuk a kockázatát a kamatlimit bevezetésének. Ez politikai jellegű intézkedés, és a választások időpontjához közeledve a bevezetés valószínűsége növekedni fog. Valószínűleg ez az év végén valósulhatna meg” – jósolja Michał Konarski

Általános vélemény szerint egy ilyen kamatbefagyasztást rövid időre, például hat hónapra hirdethetnének meg, hogy maradjon idő az infláció, illetve a hitelfelvevők helyzetének stabilizálódására.

Az elmúlt hetekben több olyan előrejelzés látott napvilágot, amelyek nem zárják ki, hogy az idén 4 százalékra ugorjon a lengyel jegybank (NBP) irányadó kamata.

Fél éve még csak 0,1 százalék volt. Ez már túl sokat számítana egyes hiteleknél, és gondot okozhat a havi törlesztőrészletek rendszeres fizetésénél. Persze a lengyel jegybank is kényszerhelyzetben van, hiszen a lengyel infláció decemberben elérte a 8,6 százalékot (az egész éves inflációt 5,1 százalékra becsülik).

2021 októberétől a jegybank (illetve a lengyel a Monetáris Politikai Tanács) havi szinten emeli a kamatokat. Szeptemberben még csak 0,1 százalék volt a referenciakamat, ami rendkívül alacsony érték. Októberben 0,5 százalékra, novemberben 1,25-re, decemberben 1,75-re, 2022 januárjában 2,25 százalékra nőtt.

Ezeket az emeléseket figyelembe véve a bankok a 6M WIBOR-t is növelték. Ez az NBP betéti kamat összegéből plusz a kereskedelmi bankok felárából áll. Jelenleg ez már 3,23 százalékon áll.

A portál be is mutat egy példát a törlesztőrészletek emelkedésére. Egy olyan családét, akiknek 300 ezer zlotyt (23,4 millió forint) sikerült felvenniük 25 évre. A 0,2 százalékos 6M WIBOR és a 2 százalékos fix árrés mellett a hitel mellett körülbelül 90 ezer PLN (7 millió forint) kamat törlesztésével számolhatott a teljes futamidő alatt.

A jelenlegi kamatszint mellett, viszont a futamidő alatti törlesztendő kamat elérné a 238 ezer PLN-t (18,5 millió forint), azaz megnövekedne 148 ezer zlotyval (11,5 millió forint).

Az a legény, aki állja

Már szaklapok arról írtak, hogy

a kamatlábak és a hitelrészletek hat hónapos befagyasztása körülbelül 4 milliárd PLN-be (312 milliárd forint) kerülne a bankszektornak.

Sok, de a lengyel bankok tudnák ezt kezelni. Az előrejelzések szerint 2022 is nagyon jövedelmező lesz számukra. Az mBank brókerház szakértői több mint 20 milliárd PLN nettó nyereségről beszélnek.

Ez jelentős növekedést jelentene 2021-hez képest. Az NBP legfrissebb statisztikái szerint az első 11 hónap után a Lengyelországban működő bankok nettó nyeresége valamivel több mint 12 milliárd PLN volt. 2020-ban pedig ennek az eredménynek csak a felét érték el.

Az állami tulajdonú PKO BP lesz messze a legjövedelmezőbb bank. Még 6,5 milliárd PLN-re is számíthatnak a 2021-ben bemutatott 4,8 milliárd PLN-hez képest. Ha a PKO a hitelbefagyasztások miatt csak fele akkora eredményre számíthatna, az még így is kétszer akkora eredmény lenne, mint amit elértek 2020-ban. Az olyan bankok, mint az ING, a Santander és a BNP Paribas, egy törlesztőlimit  bevezetése  esetén is elérhetik a 2,9, 1,6 és 1,4 milliárd PLN eredményt.

A lengyelek is eljutottak arra, amire a magyar kormány, persze azt a félszt, hogy mit is mond majd a nagybetűs szakma, már sokkal nehezebb lesz legyőzni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!