Így védik amerikai techcégek a piaci túlerejüket: Kínával riogatnak és nemzetbiztonságra hivatkoznak

2021. október 21. 16:52

A Politico híroldal arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban egy tucatnyi volt nemzetbiztonsági vezető nyilvános levélben figyelmeztetett szeptember közepén, hogy a Szilícium-völgy elleni trösztellenes fellépés veszélyeztetheti a nemzetgazdaságot, és így a technológiai vezető szerep Amerika kezéből átkerülhet Kínához. A vélemény függetlensége azonban úgy tűnik, megkérdőjelezhető.

2021. október 21. 16:52
null

Az aláírók nagyrésze több szállal is kötődik a világot uraló technológiai cégekhez

Ugyanis a korábbi vezetők nem csak abban hasonlítanak egymásra, hogy Trump, Obama vagy George W. Bush kormányának idején vezető védelmi és hírszerzési pozíciókat töltöttek be, hanem mind a 12 szakembernek van valamilyen kapcsolata a nagy technológiai vállalatokkal is. Van köztük olyan, aki közvetlenül valamelyik tech-óriásnak dolgozik és vannak, akik valamilyen olyan szervezetben tevékenykednek, amely pénzt kap ezektől a hatalmas cégektől. 

A nemzetbiztonsággal próbálják álcázni a valódi érdekeket

A Politico szerint

azonban ezek a technológiai cégekhez fűződő kapcsolatok nem voltak azonnal nyilvánvalóak,

amikor a korábbi tisztviselők elküldték a techcégekért aggódó nyilvános leveleüket Nancy Pelosi képviselőházi elnöknek és Kevin McCarthy kisebbségi vezetőnek. 

A mostani leleplezés miatt azonban elvesztheti a súlyát az elfogult szakértők levélben közzétett kérése, mely szerint a törvényhozók mielőbb szüneteltessék a Google, a Facebook, az Apple és az Amazon ellen irányuló trösztellenes törvénycsomaggal kapcsolatos intézkedéseket. 

A technológiai szakemberek csoportjai évek óta támogatják az Egyesült Államok Kína elleni törekvéseit, aminek részeként folyamatosan igyekeznek elkerülni a trösztellenes fellépést. Hasonlóan szorongató helyzetben lévő iparágak is érveltek már azzal, hogy a washingtoni szabályozás árthat az USA versenyképességének. Trump kormányzása idején például a Qualcomm azzal érvelt, hogy a cégük elleni trösztellenes eljárással Amerika átengedi az 5G jövőjét Kínának. 

Úgy tűnik tehát, hogy az amerikai techcégek azzal biztosítják be piaci túlerejüket, hogy nemzetbiztonsági érveket hangoztatnak és az amerikai gazdaság érdekeire hivatkoznak, amikor valójában saját érdekeiket képviselik.

Elképzelhető, hogy a levél ötlete a cégóriásoktól származik

A trösztellenes fellépést támogató jobboldali American Principles Project politikai és kormányzati ügyekért felelős igazgatója, Jon Schweppe úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy

ez a nyílt levél egy látszólag okos eszköz arra, hogy nemzetbiztonsági érvekkel győzzék meg a republikánusokat a trösztellenes törvények káros hatásairól,

azonban hiteltelennek tartja azok véleményét, akiket ezek a cégóriások finanszíroznak. Úgy véli, nem lehet kizárni, hogy egy ilyen nyílt levél ötlete közvetlenül a Google, a Facebook vagy az Apple stratégiai megbeszéléseiről származik. 

Fontos és érzékeny pozíciókat töltöttek be korábban az aláírók

Számos más érintettség mellett a volt tisztviselők közül heten a Beacon Global Strategies nevű PR-cégnél dolgoznak, amely egy nevét elhallgatni kívánó forrás szerint a Google-t is az ügyfelei között tudhatja. A többnyire tanácsadóként alkalmazott aláírók között megtalálhatjuk például a CIA korábbi megbízott igazgatóját és más volt hírszerzési vezetőket is. 

Eközben Wes Clark, aki korábbi demokrata elnökjelölt, és egy ideig a NATO európai legfőbb parancsnoka volt, az erősebb trösztellenes törvények mellett érvelt. Egy tweetben úgy fogalmazott, hogy

nem hagyhatja az USA, hogy a Kínával szembeni versenyképesség ürügy legyen a nagy amerikai technológiai cégek versenyellenes magatartására. 

(Borítókép: Unsplash/Bermix Studio)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 02. 00:29
ÉÉÉS, ismét a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva kivonják magukat az állami szabályozás és az adózás alól. Olyan jó az érdekérvényesítésük, hogy ők irányítják a fél világot, beleértve az Uniót is.
dorkoka
2022. január 02. 00:29
Rég kínának drukkolok
MZperXXL
2022. január 02. 00:28
Az a szomorú / érdekes, hogy az általam ismert amerikai állampolgárok szinte kivétel nélkül szeretetreméltó, kedves, értelmes, nyíltszívű emberek voltak; az országuk politikája viszont ennek teljesen az ellenkezője.
crydog
2022. január 02. 00:28
Ahogy George Carlin, az amerikai stand-up legenda mondta: "..egy rohadt DvD lejátszót nem tudunk összerakni, de ha pocskondiázni mersz minket, kibombázzuk a szart is az országodból.." Az Amerika liberális "demokrácia" visszahozta - és intézményesítette - a Hitleri Németország legszebb éveiben dübörgő faji alapú társadalomkísérleteket. A genderlobby, a "civil" szervezetek meg a fekete mozgalmak pedig szívfájdalom nélkül asszisztálnak hozzá. Annak aki nem tanul belőle, a történelem mindig megismétli önmagát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!