Biden is megpróbálta a családtámogatást: bőven van hova fejlődni

2021. október 12. 08:13

Joe Biden elvileg sosem látott mértékű adókedvezményekkel támogatja a családokat: a friss adatok szerint ahogy elvárható, a pénzosztásnak köszönhetően a szegénységi ráta drasztikusan csökkent a gyermekek és a kisebbségek körében. Egyes kritikusok szerint azonban káros, hogy 2021-ben minden gyermekes – akár munkanélküli – család hozzáférhet a kedvezményekhez. A szegénységben bekövetkezett csökkenés valójában pedig csak egy játék a számokkal, amihez nagy mértékben hozzájárult a hosszan elnyújtott, óriási munkanélküli segély, azaz ingyenpénz is. A Heritage Foundation kutatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az esztelen pénzosztás helyett ideje lenne a munkát és a házasságot támogatni Amerikában.

2021. október 12. 08:13
null
Takács Zsolt

Az Egyesült Államok adórendszere jelentősen eltér a magyar rendszertől, viszont a Biden-adminisztráció a gyermeket nevelő családok támogatásának bevezetésével közelebb került a magyar adópolitika irányaihoz. A 2021-es American Rescue Plan közel

105 milliárd dollárral támogatja a családokat,

aminek része, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket 2021 nyarán soha nem látott szintre emelték. Július 15-től nagyjából 35 millió család jutott hozzá automatikusan a gyermekenként járó havi 250-300 dolláros adókedvezményhez. Az új törvény kétezer dollárról 3600 dollárra emeli a hat évnél fiatalabb, egy eltartott után kapható éves támogatást, de a hatévesnél idősebbek esetében is háromezerre nőtt az igényelhető támogatás. Ezenfelül a Biden-adminisztráció 16 évről 17 évre emelte a jogosultak korhatárát.

A Fehér Ház tájékoztatójában az áll, hogy azok a családok érhetik el a kedvezmény teljes összegét, ahol a két szülőnek az éves jövedelme eléri a 150 ezer dollárt (nagyjából 46 millió forint) vagy az egyszülős családok esetében az éves 112500 dollárt ( nagyjából 35 millió forint).

Trump korábbi családi adókedvezményeit a kritikusok azért bírálták, mert szerintük nem a szegényebbeket és a középosztályt célozták meg. A Biden által életre hívott mentőcsomag ezen csak 2021-re változtat, mivel a csomag értelmében

minden jogosult meg fogja kapni a teljes kedvezményt jövedelemtől függetlenül,

de a csomag lejárta után visszatérnek a korábbi, jövedelmi szinthez kötött adókedvezményi rendszerhez.

Ekkor a kritikusok szerint ugyanabba a hibába esik Biden rendszere, mint Trumpé, akinek a vezetése alatt csak azok a családok tudták teljes mértékben felhasználni a kedvezmény adta lehetőségeket, ahol évi 100-200 ezer dollárt kerestek a szülők.

Az Egyesült Államokban alapesetben a tárgyévet követő bevallásban lehet visszaigényelni a különböző kedvezményeket, de a családok támogatására a Biden-adminisztráció automatikusan kiutalja az összeget azoknak, akik 2019-ben és 2020-ban éltek az adóvisszatérítéssel vagy regisztráltak valamilyen támogatásra az adóhatóságnál. Minden 6 és 17 éves között gyermek után havi 250 dollárt, míg minden hatéves gyermek után havi 300 dollárt kapnak a kedvezményre jogosult családok.

A jelenlegi adókedvezmények csak 2021-ben érvényesek, de a Biden-adminisztráció állandósítani akarja a magasabb összegű családi adókedvezményeket – ígérte az Egyesült Államok elnöke az amerikai családoknak szóló cselekvési terv bemutatásakor, ami már nem tartalmazna munkavégzés nélkül kapható támogatásokat. A magyar rendszerben a három gyereket nevelők esetében még magasabb az adóalapcsökkentés, de a négygyermekes anyáknak 2020 óta már egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Politikai haszonszerzés

Az adatok azt mutatják, hogy az új családi adókedvezményekkel aránytalanul jobban jártak a családok azokban az államokban, ahol a választópolgárok nagy része Donald Trumpra szavazott 2020-ban. A Reuters és az Ipsos kutatása szerint az amerikai felnőtt lakosság 59 százaléka támogatja az új adókedvezményeket érintő szabályokat. A támogatók 41 százaléka republikánus szavazónak titulálta magát az online felmérésen. Ez Bidennek azért fontos, hogy a félidős választásokon a demokraták megszerezzék a kongresszusi többséget

Játék a számokkal

Jason DeParle, a New York Times szerzője szerint a családi adókedvezmény meghosszabbítása jó hatással lehet a gyermekszegénység hosszú távú csökkentésére:

az előre utalt adókedvezmények már júliusban 3,3 millió gyermeket emeltek ki a szegénységből.

A családi adókedvezményhez hasonló támogatások nagymértékben növelik a fogyasztók költéseit és támogatják a gazdasági fellendülést. Az Urban Institute friss kutatása szerint az American Rescue Plan következtében az amerikai szegények száma 2021-ben 45 százalékkal csökkenhet a 2018-as évhez képest.

A kutatóintézet előrejelzése szerint 2021-ben a szegénységi ráta 7,7 százalékra csökkenhet a 2018-as 13,9 százalékos szintről. A sosem látott zuhanás természetesen óriási költségvetési kiadásokkal is járt:

2021-ben a kormányzati költés elérte az egybillió dolláros szintet.

A szegénység csökkenéséhez leginkább az egyszeri támogatások, és a közelmúltban véget ért – sokak által károsnak tartott – kiegészítő munkanélküli segélyek járultak hozzá, azaz lényegében ingyenpénzt osztottak, hogy csökkenjen a szegénység.

Az ingyenpénz osztásának gyakorlatát még baloldali közgazdászok is ellenezték, arra utalva, hogy csak átmenetileg, fenntarthatatlan módon csökkentik a szegénységet. William Lazonick szerint a hatékony, produktív munkavégzés kritikus lehet egy válság idején, mivel egy vállalat sem szeretne a semmiért fizetni a munkavállalóknak. A közgazdász szerint az alapjövedelem segíthet az embereken egy-két hónapig, de a hatékony munkavégzéssel a hosszabb távú gazdasági jólétet teremtjük meg – írtuk korábban a Makronómon.

Magyarországon a szegénységi ráta 2010-ben még 23,7 százalékon állt, de 2019-re már 9,5 százalékra csökkent a 17 évnél fiatalabb korcsoportban, ami elsősorban a magyar kormány családtámogatási rendszerének köszönhető. Ezt jól mutatja, hogy a KSH adatai szerint 2010 és 2019 között 8,7 százalékponttal egészen 12,2 százalékra csökkent a szegénységi ráta. A háromgyerekes családoknál ez az arány még látványosabb, mivel 2010-ben a relatív jövedelmi szegénységi arány ebben a csoportban kiemelkedően magas, 35,4 százalékos volt, de ez 2019-ben 11,5 százalékra csökkent.

Az Egyesült Államokban a 18 évnél fiatalabb korosztályban mért szegénységi ráta 2010-ben 22 százalékon állt, viszont 2019-re is csak 17 százalékra csökkent. A teljes amerikai lakosságban mért szegénységi ráta 2010-ben 15,1 százalékon állt, de 2019-ben már 10,5 százalékra esett.

Az Urban Institute által végzett kutatás szerint a szegénység leginkább a gyermekek körében csökkent, de a visszaesés jelentős volt a kisebbségeknél is.

Laura Wheaton, a kutatóintézet munkatársa szerint ez a legnagyobb rövid távú visszaesés, amit valaha tapasztaltak a szegénység tekintetében. 

„Vitathatatlan, hogy a szegényeknek adott dollárbilliókkal csökkenteni lehet a szegénységet” – nyilatkozta a New York Times-nak Robert Rector, a Heritage Foundation kutatója, aki szerint az esztelen pénzosztás nem hatékony és a szegényeknek is káros lehet, mivel társadalmi marginalizációt eredményez. A szakértő olyan támogatásokat szeretne látni, amelyek a munkát és a házasságot támogatják – olvasható a New York Times hasábjain.

(Borítókép: MTI/EPA/Eugene Garcia)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna
2021. október 12. 15:18
"... ahol a két szülőnek az éves jövedelme eléri a 150 ezer dollárt (nagyjából 4,5 millió forint) vagy az egyszülős családok esetében az éves 112500 dollárt ( nagyjából 3,4 millió forint)." Wrong! 150000 USD = 46 millió 660 ezer HUF
Búvár Kund
2021. október 12. 15:18
Most olvasom, hogy ma már Trump simán verné 51-41 aráyban Budit. Itt is ez lenne, ha ne adj Isten nyernének gyurcsányék tavasszal! Két év múlva visszasírnák Orbánt! Nem szabad hagyni nyerni őket tavasszal Mert olyan mozgások indulnának be, amit nem lehet visszacsinálni! https://www.origo.hu/nagyvilag/20211011-joe-biden-melyrepules.html
hátakkor
2021. október 12. 15:17
150 ezer dollárt (nagyjából 4,5 millió forint)  Helyesen: 47mFt
MayorAnna
2021. október 11. 19:23
:-) Ez mondjuk, Orbánnak is ajánlható volna, ahogy az utcán járva-kelve látom a két lábon járó bálnákon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!