A demokratákhoz húz az amerikai topegyetemek pénzügyprofesszorainak szíve

2021. augusztus 05. 08:46

A húsz legjobb amerikai egyetemi pénzügyi tanszék professzorai közt több mint négyszer több demokrata szavazó van, mint republikánus – derül ki a National Association for Scholars oldalán nemrég megjelent elemzésből.

2021. augusztus 05. 08:46
null
Admin

Magyarországról szemlélve első olvasatra furcsának tűnhet, hogy azzal foglalkozzon egy tudományos munka, hogy melyik kutatónak milyen a politikai beállítottsága, hiszen ehhez semmilyen – nyilvános – adatbázis nem áll rendelkezésre, és egyébként is, hazánkban kifejezetten rossz emlékeket ébreszt, ha politikai alapú listázásról beszélünk. Az Egyesült Államokban ugyanakkor a legtöbb államban nyilvános – vagy legalábbis egy egyszerű adatigényléssel elérhető –, hogy ki melyik párt regisztrált szavazója. Ezt használta ki Emre Kuvvet, a Nova Southeastern University egyetemi docense, aki az Arizona State University pénzügyi tanszékeket rangsoroló listája alapján megnézte, hogy a top 20 pénzügyi képzésen milyen az oktatók politikai szimpátiája.

Az adatok szerint a UCLA kivételével minden képzési helyen többségben voltak a demokraták. A legdemokratább intézménynek a Northwestern University bizonyult, ahol a tíz demokrata professzorra kereken nulla republikánus jut. A két legjobb pénzügyi képzést nyújtó helyen – a New York Universityn és a Harvardon – pedig egyaránt tíz az egyhez a demokrata-republikánus arány. Sőt,

Ami a jövőt illeti, Kuvvet elemzése szerint az várható, hogy tovább növekszik majd a demokraták túlsúlya a pénzügyi képzéseken. Erre utal legalábbis szerinte, hogy korcsoportok szerinti bontásban minél fiatalabb egyetemi oktatókat vizsgálunk, annál nagyobb körükben a demokrata szavazók aránya. Amíg a 35 év alattiak körében 18:0 ez a mutató, addig a 65 év felettiek esetében mindössze 3,1:1.

Habár a fenti számok sokakat meglephetnek, az adatokhoz érdemes hozzátenni, hogy

a pártos szavazóként regisztráltak száma minden esetben csak egy kis hányadát teszi ki az adott kar oktatógárdájának: a legtöbb professzor vagy pártnélküliként van, vagy pedig egyáltalán nincs is regisztrálva.

(Címlap: Chicago Sun Times)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. augusztus 07. 17:47
Kontraszelekció, ami régóta tart. Egyre erősödik a neoliberális, bolsevik diktatúra.
Mátyás01
2021. augusztus 06. 09:25
Kíváncsi lennék, hogy a pénzügyi képzés részeként mit tanítanak a FED-ről és a kamatozó pénzrendszerről. Demokrata többség lévén sejtem a választ.
night watch
2021. augusztus 06. 04:09
Az egyik legkirívóbb Paul Krugman professzor, a New York Times házi közgazdásza, aki állandó kolumnában nagy nyilvánosság előtt terjeszti balliberális tanait. Ő vette szárnyai alá a magyarbaxtatásra specializálódott Kim Scheppelét. Évekkel ezelőtt írtam neki egy olvasói levelet - becsületére legyen mondva, meg is jelentette - melyben figyelmeztettem, hogy Scheppele az orránál fogva vezeti őt: a Riporterek Határok Nélkül szervezet listáján "a sajtószabadságot lábbal tipró Magyarország" előkelőbb helyen van, mint az USA. Ezután mi történt: nem Scheppelét fogta vissza, hanem csiribí, csiribá, Magyarország a listán hirtelen brutális szabadesésnek indult, az USA meg pár helyet előre rukkolt :D
Aerion
2021. augusztus 06. 01:01
Nincsenek erre szavak. Vágásérettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!