Törökország betiltja a műanyaghulladék importját az Egyesült Királyságból

2021. június 06. 10:28

A török kormány moratóriumot vezet be a brit műanyaghulladék importjára, miután a Greenpeace nemrégiben végzett vizsgálata alapján kiderült, hogy az Egyesült Királyságból származó, újrahasznosításra szánt hulladék jelentős része hulladéklerakókba kerül vagy illegálisan szórják szét Törökország területén.

2021. június 06. 10:28
null

Törökország, mint Európa műanyaghulladék-piaca

Törökország Európa legnagyobb exportált műanyaghulladék-piacának számít; az EU-ból naponta megközelítőleg 241 teherautónyi műanyaghulladék érkezik az országba. Az Egyesült Királyság műanyaghulladékának mintegy 40 százaléka került Törökországba a tavalyi év során. Ez a szám pedig évről évre nő, miután Kína 2017-ben betiltotta a műanyagimportot. 

A Greenpeace vizsgálata során kiderült, hogy az olyan brit szupermarketek, mint a Tesco vagy a Mark&Spencer műanyaghulladékának nagy része szétdobálva hever törökországi városok környékén, a vízen lebeg, illegális hulladékhegyekben halmozódtak fel vagy az út szélén égették el. Koronavírus antigénteszt csomagolást is találtak a vizsgált városok környékén, ami azt jelzi, hogy a hulladék egy része az elmúlt egy év során került oda.

Új intézkedések bevezetése

A török kormány válaszul megtette az első intézkedéseket; betiltja a műanyaghulladék behozatalának egy részét. A polietilén műanyag, mint a sampon és mosószer palackok, műanyag fóliák és zacskók is tiltólistára kerülnek. 

A szakértők szerint az Egyesült Királyságnak le kell állítani a műanyaghulladék exportját és új jogszabályok bevezetésére van szükség annak érdekében, hogy a brit nagyvállalatok csökkentsék az előállított műanyag mennyiségét. Továbbá a Greenpeace felszólította a brit kormányt, hogy szüntesse meg az egyszer használatos műanyagokat és ezzel vállalja az 50 százalékos csökkentést 2025-ig. 

Az Egyesült Királyság a vizsgálat eredményeire úgy reagált, hogy hajlandóak a megszorítások bevezetésére és a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni az export hulladék országon belüli kezelését és újrahasznosítását.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!