Koronaválság: a gazdagok megadóztatása lenne a kulcs a helyreállításhoz?

2021. június 18. 10:01

A történelem nagy válsághelyzetei után a kormányok gyakran fordultak a gazdagok megadóztatása felé. Vajon most is erre lenne szükség?

2021. június 18. 10:01
null
Admin

Június első hétvégéjén immár 16. alkalommal rendezték meg a trentói közgazdasági fesztivált Észak-Olaszországban. A program idén igazán nemzetközi jelleget öltött, hiszen a világ legnevesebb közgazdászainak színe-java képviseltette magát – köztük nem mellesleg 5 közgazdasági Nobel-díjas tudós is. Mint az esemény leírásában írják, a COVID-19 radikális kihívás elé állította azt a gazdasági, szociális, politikai és kulturális keretrendszert, amiben mindannyian élünk. Ebben az új környezetben az államok által bevezetett szabályok és korlátozó intézkedések mindenki életére kihatással voltak, hiszen a legapróbb részletekig szabályozták azt. Éppen ezért lett a fesztivál témája: „Az állam visszatér. Vállalatok, közösségek és intézmények.” A legizgalmasabb előadásokról és a sztárközgazdászok véleményéről a Makronómon is beszámolunk: kövesse velünk az úttörő gondolatokat a következő napokban!

 A legizgalmasabb előadásokról és a sztárközgazdászok véleményéről a Makronómon is beszámolunk: kövesse velünk az úttörő gondolatokat a következő napokban!

David Stasavage, a New York University társadalomtudományi dékánja a leggazdagabbakra kivetett adók történelmi előzményeiről beszélt a trentói közgazdasági fesztiválon, különös tekintettel azokra az időszakokra, mikor valamilyen válság vagy társadalmi krízishelyzet után merült fel a gazdagok megadóztatása. Az amerikai tudós kutatótársaival egy könyvet is írt az ezzel kapcsolatos eredményeiről Taxing the rich: A History of Fiscal Fairness in the United States and Europe címmel. A könyv talán legfontosabb megállapítása, hogy a történelmi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a leggazdagabbakra kivetett adókat a kormányok mindig akkoriban emelték meg, mikor háború vagy gazdasági válság sújtotta a világot.

Grafika: David Stasavage
Grafika: David Stasavage

A kutató emellett arra is rámutatott, hogy azokban az országokban, ahol jobban kellett mobilizálni a haderőt, gyorsabban és magasabbra emelkedtek a leggazdagabbak adói. Továbbá pedig a mobilizáló országok közül ott emelkedtek jobban az adók, ahol demokratikus volt a berendezkedés – ez pedig arra enged következtetni, hogy az adóemelés hátterében nem csapán a gyors pénzszerzés igénye, hanem a gazdasági igazságosság növelésének szándéka is állhatott. A korabeli érvelések szerint ugyanis a gazdagokra kivetett adó megemelése voltaképp a „vagyon besorozása” lett volna – utalva ezzel arra, hogy ha egyes társadalmi rétegek a munkaerejükkel segítették a hadviselést, akkor azoknak, akik ezt nem tették, anyagilag kellene támogatni a háborút illetve a helyreállítást.

A koronakrízisben is a gazdagok adóztatása lenne a helyes út?

Röviden összefoglalva igen, legalábbis Stasavage szerint. A közgazdász egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány miatt bevezetett állami korlátozó intézkedések másképp hatottak a különböző társadalmi csoportokra: míg egyesek könnyedén át tudtak térni az otthoni munkavégzésra, addig mások emiatt elvesztették az állásukat. Másrészt pedig az is leginkább a gazdagoknak segített a járvány alatt, hogy a pénzintézetek elejét vették az értékpapírpiacok bezuhanásának – ez természetesen szükséges volt a válság elmélyülésének megakadályozásához, viszont közvetlen hasznát mégis leginkább azok látták, akik alapból tetemes értékpapírvagyonnal rendelkeztek.

A kutató kétféle adózási megoldást is ismertetett, melyek által igazságosabb lenne a járvány által okozott terhek viselése. Egyfelől sokakban felmerült egy időben korlátozott, újonnan bevezetendő vagyonadó ötlete. Ez Stasavage szerint bár közgazdasági szempontból megalapozott lenne, politikailag mégis nehezen volna kivitlezhető. A második opció a már meglévő adók finomhangolása oly módon, hogy azok azokat érintsék jobban, akiket kevésbé viselt meg gazdasági értelemben a járvány.

Zárásképpen a Stasavage kiemelte, hogy a koronaválság messze nem volt olyan súlyos, mint például a világháborúk időszaka – ezt pedig fontos szem előtt tartani az adókulcsok meghatározásakor is. Utalt arra is, hogy már kis mértékű, lényegében csak szimbolikus változtatásokkal is nagy politikai eredményeket lehetne elérni.

Címlap: Festival dell'Economia di Trento

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. július 01. 19:52
Ja. És hogy ki a gazdag, azt adóztató progbolék döntik el. Talán nem ok nélkül sejthetjük, hogy nem a piramis csúcsa van a célkeresztben.
fogas paduc
2021. június 19. 17:27
Mindenki gazdag, aki nem segilykéből él.
Harangláb
2021. június 18. 21:56
Tovább fejlesztem a javaslatot: Adóztassuk meg az EU gazdag országait!..:)
George Soros 2.0
2021. június 18. 21:55
Kinek mi a gazdagság. Valakinek steve jobs volt gazdag, valakinek meg mindenki aki nem minimálbért keresett. Fletogeciék a milliárdosok megtalaljak a módját h kibujjanak a plusz adó alól. Így maximum a melós szopik de keményen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!