A britek új tankjában rosszul lesznek a katonák

2021. június 25. 14:39

A brit hadsereg modernizációs törekvéseinek sorát törte most meg az új felderítő tank, ami jelentős tervezési hibákkal került ki a gyártósorról.

2021. június 25. 14:39
null

Ezen hibák következtében a tankban utazó katonák rendszerint rosszul letek, olvasható az elkészült jelentésben.
Az Ajax névre keresztelt páncélgépkocsi hajlamos a túlzott vibrációra, emellett pedig nagyon zajos is. Így a hadsereg jó pár hónapra felfüggesztette a teszteléseket, jelentették be a BBC hírcsatornán.

Paraméterek

A 38 tonnás, három férőhelyes jármű 40 milliméteres fegyverrel és egy új, helytakarékos, teleszkópos lőszerrel van felszerelve. Az Ajax az ellenség állásainak felderítésére lett tervezve, de ha szükséges akkor támadásra is bevethető.

Tervezési hibák

Mindennek ellenére a brit hadsereg 589 Ajax jármű beszerzését tervezi, ami legalább hét változatban kerül majd a piacra. Azonban a korai fázisban lévő gyártás során felmerülő tervezési hibák annyira súlyosak, hogy a hadseregnek, mint már feljebb említettük, múlt ősszel fel kellett függesztenie a teszteléseket a katonák egészségügyi állapotára való tekintettel.

A magas zajszint és a túlzott vibráció, amit az Ajax menet közben produkál, néhány katonánál fülcsengést, duzzadt ízületeket és émelygést okozott, derült ki a The Sun egyik riportjából. Ezeken a problémákon pedig nem segítenek a zajszigetelő füldugók, sőt, azoknak, akik az Ares variánsban utaztak, el kellett menniük hallásvizsgálatra is. 

Az Ajax másik hiányossága, hogy a 20 cm-es akadályokon nem tud átmenni, illetve olyan, a felfüggesztéshez kötött problémák állnak fenn, melyek következtében a 40 milliméteres fegyver menet közben nem használható. Szóval a felsorolt problémák és egyéb okok miatt a brit hadsereg 105 percre korlátozta azt az időt, amit a katonák egyhuzamban, maximálisan a járműben tölthetnek, valamint megszabták, hogy csak 32 km/h-val lehet vele közlekedni. 

Az Ajax a spanyol-ausztrál ASCOD harckocsi utódja további páncélzattal megerősítve.

A BBC riportja szerint ez a plusz páncélzat nem csak a gépezet súlyát emelte fel 38 tonnára, hanem ez a felelős sok eddig felismert hibáért. 

A nyári tervek

Az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma és a General Dynamics (védelmi technológiakkal foglalkozó vállalat) közösen felülvizsgálják a problémákat. A UK. Defence Journal szerint a hadsereg még mindig tervezi, hogy az Ajax harckocsi ezen a nyáron működési fázisba lép.

A cikket fordította Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. július 01. 20:43
"Az Ajax másik hiányossága, hogy a 20 cm-es akadályokon nem tud átmenni, illetve olyan, a felfüggesztéshez kötött problémák állnak fenn, melyek következtében a 40 milliméteres fegyver menet közben nem használható." ok hogy britt, de ennyire nem lehet rossz...
123321
2021. július 01. 18:04
a mindenit neki... remélem elég sokszínű volt a mérnökcsapat https://www.gd.com/careers/diversity
hundara
2021. július 01. 01:28
Simán jó ez a tank, csak rosszul vetik őket be: Ki kell szórni pár tucatot ellenséges területen, és miután az ellenség elfoglalja őket, majd rosszul lesznek, akkor kell lecsapni rájuk.
Armageddon
2021. június 30. 00:32
A Merkava tornya egészen belelapul az alvázba. Ez meg magas, mint a londoni busz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!