3D nyomtatással készült az újrahasznosítható hordozórakéta

2021. június 25. 14:52

A 3D nyomtatás felhasználása igen sokrétű a mai világban. Az orvostudomány, építészet, a kreatív ipar vagy az autóipar területén is találkozhatunk ennek a modern technológiának az alkalmazásával. Úgy tűnik, most az űrt is meghódítja.

2021. június 25. 14:52
null

A Relativity Space újrafelhasználható hordozórakétája

A NASA, Rocket Lab és a SpaceX után, most a Relativity Space mutatta be legújabb fejlesztésű rakétáját, amely 3D nyomtatással készült. A Terran R egy nyersanyagokból készült 3D nyomtatású hordozórakéta, amely teljes mértékben újrafelhasználható. A 66 méter magas, 20.000 kg teherbírású hordozórakétát műholdak indítására és bolygóközi utazásokra tervezik. A tolóerővel nem lesz probléma, mivel a gépet hét darab Aeon R rakétamotor fogja hajtani. A rakéta egyes elemi újrahasznosíthatóak lesznek; ilyen például a burkolat, a motorok.

A motorok és egyes szerkezetek gyártása során a mesterséges intelligencia és az autonóm robotok kombinációját fogják alkalmazni, a gyors és hatékony gyártási folyamat érdekében. Így mindössze 60 napra van szükség ahhoz, hogy az alkatrészekből egy kész rakétát állítsanak elő. A 3D nyomtatásnak köszönhetően olyan egyedi aerodinamikai jellemzők és geometriák valósulhatnak meg az előállítás során, amelyek a hagyományos gyártási módszerekkel nem lennének lehetségesek. 

Terran 1

A Terran R 2024-ben kerül bevezetésre, azonban a Relativity Space egy másik 3D nyomtatással előállított rakétával is készül, ugyanis a Terran 1 idén indul útnak először. A rakétát jóval kisebbre tervezték, mint a Terran R-t, de ettől függetlenül alkalmas az úgynevezett hasznos teher űrbe szállítására. 

A Relativity Space célja, hogy a 3D nyomtatás segítségével piacra dobja a hordozórakéták új generációját, amelyek előállítása sokkal kevesebb alkatrészt igényel, gyorsabb az innováció, a gyártási folyamat pedig rugalmasabb, megbízhatóbb és hatékonyabb, mint a hagyományos gyártás esetén.  

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!