Obama energetikai tanácsadója nekiment a klímahisztériának

2021. május 07. 23:51

Barack Obama egyike azon embereknek, akik úgynevezett „ismeretelméleti válságot” hirdettek, melyben társadalmunk elveszti az irányítást az igazság felett.

2021. május 07. 23:51
null

Ezért is lehet érdekes az ő és más demokraták válasza Steven Koonin megjelenő könyvére, aki Obama Energiaügyi Főosztályának vezető tudósa volt. A szakértő nem a jelenlegi klimatológia ellen harcol, hanem a média, politikusok és aktivisták által festett, hamis képről, amit az éghajlatváltozásról akarnak elhitetni a világgal.

A volt vezető tudós Brooklynban született, közel három évig tanított a Caltech-en (California Institute of Technology), ahol igazgatóként az ország egyik legkiemelkedőbb egyetemének tudományos menetrendjét dolgozta ki.

A világ energiarendszerének alapos vizsgálata után arról is meggyőződött, hogy a valódi éghajlati válság a politikai és tudományos élet nyíltságának válsága. Könyve néhány napja jelent meg “Unsettled: What Climate Science Tells Us, What It Doesn’t, and Why It Matters” címen. 

„Már 45 éve építek modelleket és figyelek másokat, ahogy ugyanezt teszik” – mondta Koonin.

Ezek a modellek azonban nem érik el azt a színvonalat, melyre az ember nyugodt szívvel rábízná az életét vagy dollármilliókat tenne fel rá.  Főleg a fiatalabb tudósok azok, akik gyakran vesztik szem elől a valóság és szimuláció közti különbséget.

Koonin megjegyezte, hogy abban ő is egyetért a többi tudóssal, hogy az 1900-as évek óta az átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal nőtt és ebben a században valószínűleg egy újabb fokkal melegszik majd. Sajnos sem ő, sem a legtöbb gazdasági tanulmány nem helyezte kilátásba a fosszilis tüzelőanyagok gyors és nagykereskedelmi elhagyását, még akkor sem, ha Kínát, Indiát, Brazíliát, Indonéziát és más országokat le lehetne beszélni azok használatáról.  

A szén-dioxid kibocsátásnak azonban nem csak a közeljövőre és a jelenre, hanem a távoli jövőre is jelentős hatása van, hiszen az egy évszázaddal ezelőtt kibocsátott CO2 40 százaléka a a légkörben marad. Ha a felmelegedés lassú ütemben zajlik, ahogy azt a tudósok jósolják, akkor talán évtizedek múlva juthat olyan szintre a tudomány, hogy közvetlenül a légkörből tudják megkötni a káros szén-dioxidot. Ha pedig tévednek és az felgyorsul, akkor jelenleg semmilyen eszközünk nincs a katasztrófa megakadályozására.

Nemrégiben John Kerry, Joe Biden klímaügyi megbízottja is elismerte, hogy az elnök klímaterve nem gyakorol pozitív hatást az éghajlatra, ha az országok nem járnak el megfelelően. 

Steven Koonin azt reméli, hogy az éghajlat-szabályozás hatékonyságát fokozni lehet azzal, ha helyi környezeti cselekvéssé alakítjuk azt: zöld munkahelyek teremtésével, a szmog és műanyag problémáinak kezelésével. Kis lépések, melyekkel közelebb kerülünk a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez és távolabb bolygónk pusztulásától.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2021. május 26. 00:48
uhhum - szóval amikor a konzervatívok mondták kéne még dolgozni ezeken a modelleken, akkor azok voltak a bolygógyilkos rohadékok. Amikor amúgy nem konzervatív, de a nyilvánvaló baromságokat megkérdejelző kutatók mondták, hogy lassabban azokat meghurcolták kirúgták tollba szurokba forgatták. Mert azt, hogy nem változik a klíma senki nem mondta (sőt azok akik egy idő után a konzervatív oldalon találták magukat) azok jegezték meg előbb, hogy nem árt odafigyelni és jobban megvizsgálni a kérdést. Aztán jöttek ezek az elmeháborodot akcionista progresszív állatok és mindent szétcsesztek. Aztán hirtelen kipattannak óbama ülepéből a kis minionok akkor már nem is annyira akar felforrni a bolygó.. Mér csak szépen nyugodtan megfontoltan. Vagy csak simán ezután a tavasz után senki nem szopja be ugyanazt ráadásul Európában már kellően megtömték a sötétzöld hülyéket zsével Silicium Völgyből hogy szétverjék a komplett Európai gazdaságot. Remélem a németek észhetkapnak.
szemlelo
2021. május 26. 00:41
A légkörben a CO2 aránya 1960 óta 0,031%-ról 0,041%-ra emelkedett. Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol ennél jóval magasabb, mégsem főnek ott meg. Az erre vonatkozó modellek nagyon sok, nagyon kevéssé ismert paraméterből tevődnek össze. Szóval a globális felmelegedés messze legnagyobb okozójának kinevezni nagy merészségre vall. De ha valamit egyesek keményen sulykolnak és az ellenvéleményeket erőszakosan elhallgattatják, akkor persze a közgondolkodás irányadó elvévé válik.
patópál
2021. május 17. 13:47
Megint sikerült elkummantani a túlnépesedést, mint kiváltó okot, gratulálok.
matykox
2021. május 10. 19:29
Jórészt a törpe emberkék süketelése ez az egész. Nem tudják sem az okokat, sem pedig azt, hogy emberi tevékenység okozza a változásokat. Dehát hogy néz ki, hogy ilyesmit bevalljanak. AlGóré óta sehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!