Izrael: drónok helyettesíthetik az emberi munkaerőt a betakarítások során

2021. május 01. 14:42

A gyümölcstermelők legnehezebb feladata, hogy megszervezzék a betakarítási munkálatokat. Sok megbízható emberre van szükségük, akik rövid idő alatt segítenek leszedni a gyümölcsöket a fákról.

2021. május 01. 14:42
null

Azonban ez egy elég kemény és csak szezonális munka, így az emberek inkább választják a megbízható, állandó, városi munkahelyeket. Ez pedig azt hozza magával, hogy a termelők egyre kevésbé találnak munkaerőt, és egyre nagyobb problémát jelent számukra a termés betakarítása.

Ezt a problémát ismerte fel a Tevel Aerobotics Technologies izraeli vállalat, akik kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia alapú autonóm repülő robotot, amely képes a gyümölcsöket önállóan betakarítani. A drónszerű robotok a nap 24 órájában képesek dolgozni, és a munka 100 százalékát ellátni emberi segítség nélkül.

Továbbá képesek azonosítani, hogy melyik gyümölcs leszedhető, és melyiket kell még érni hagyni. A szüretelendő gyümölcs kiválasztása után a robot megtalálja a lehető legjobb megközelítést, stabilan megáll a levegőben és a szedőkarját kinyújtva megragadja a gyümölcsöt, amit aztán a gyűjtőládába tesz.

A tervezők szerint a robotok sokkal precízebben dolgoznak, mint az emberi munkaerő, ezért mindenképpen ez jelenti a jövőt. Nem csak hatékonyabb lesz robotokkal dolgozni, de a költségek csökkentéséhez is nagyban hozzájárulhatnak.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!