Újra népszerű a vasút: fellendülőben az európai éjszakai járatok

2021. április 28. 21:10

2022-től hálókocsis vonatok kötik majd össze Prágát, Drezdát, Berlint, Amszterdamot és Brüsszelt. Ezek az útvonalak kiegészítik azt a hálózatot, mely összeköti Európa nagyvárosait, és a tervek szerint tovább bővítik majd az elkövetkező években.

2021. április 28. 21:10
null

A kényelem sem hiányozhat

A RegioJet és az European Sleeper új hálókocsis vonata kora este indul majd Prágából, Drezdán és Berlinen keresztül halad Amszterdamig, majd reggelre érkezik meg a végállomást jelentő Brüsszelbe. A nemzetközi viszonylaton egyaránt kényelmesen lehet utazni az üléseken ülve, vagy a hálókocsikban található fekhelyeken pihenve. A szolgáltatások között megtalálhatjuk a reggelit, az ingyen kávét és internet hozzáférést is. A járműveken azt ígérik, hogy a kerékpárszállítás is könnyebb lesz. A RegioJet még idén tervezi egy másik, rövidebb útvonal beindítását is, mely Prágából vezet Przemysl-n keresztül Lvivig. 

Újra népszerű a vasút

A fenti vonalak bejelentésekor szintén elhangzott, hogy már készülnek az európai éjszakai vonathálózat, évek óta tervezett, kiterjesztésére is. A német, az osztrák, a francia és svájci állami vasúttársaságok összefogásáról számoltak be, melynek keretében egy 605 millió dolláros befektetési alapot hoztak létre az éjszakai vasúti szolgáltatások fejlesztésére. Alig négy évvel ezelőtt a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn, eladta az összes hálókocsiját, arra hivatkozva, hogy az alacsony utasszám miatt veszteséges azokat üzemeltetni. De az éghajlatváltozás és a COVID-19 járvány drasztikusan átalakította az utazási szokásokat és igényeket, ráadásul néhány európai vasútvonal gyorsabb utazást biztosít, mint némelyik repülőút. 

További útvonalakat terveznek

A következő négy évben várhatóan további öt útvonal indul Európában. 2021 végéig új éjszakai vasúti vonal lesz elérhető Bécs és Párizs között, Münchenen keresztül, valamint járatot indítanak Zürich és Amszterdam között is. A tervek szerint 2022 decemberétől lesznek elérhetőek az éjszakai vonatok Zürich és Róma között, aztán egy évvel később Bécs és Párizs között újabb járat indul, mely érinti majd Berlint és Brüsszelt is. 2024 végére pedig tervben van egy Zürich-Barcelona útvonal beindítása is.

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!