Milyen előnyei vannak a mulcsos gazdálkodásnak?
Előnyei közé tartozik, hogy a talaj élővilágát teljes mértékben megőrzi, nem borítja fel azt, hiszen nem kell permetezni a növényeket, mint a hagyományos földforditásos rendszernél – a termény tápanyagdúsabb lesz, illetve idővel minden élőlény megtalálja a maga helyét az ökoszisztémában, gyakorlatilag egymást szabályozzák. Édesapám szokta is mondani a vendégeknek, hogy aki talál a kertünkben csigát, az kap tízezer forintot. Nálunk majdnem minden növény magról kel, csak a palántákat kell elültetni évről-évre. Gyakorlatilag akkor is lennének zöldségek a kertben, ha nem csinálnánk semmit.
Manapság ritkán fordul elő, hogy egy terület érintetlen, azonban a mulcsos gazdálkodás jól szemlélteti, hogy emberi beavatkozás nélkül működik igazán a természet.
Apám birsalma fái sokáig alig hoztak egészséges termést. Kétféle Monília, almamoly, a zöld, alma levéltetű is előbb élvezték a gyümölcsöt mint ő. Pálinkának szánta. Gondolt egyet, és hagyta, hogy a fák tő, majd gyökér sarjakat növesszenek. Lassan a lombkorona alatt egy valóságos kis erdő nőtt fel, sajátos mikroklímával, avarral, élővilággal. A hangyák nem másztak fel a törzsön a magasabb ágakra, megelégedtek azzal, hogy a sarjakon legelésző tetveket dajkálják csak. A levéltetvek mennyisége látványosan csökkent, a fák felerősödtek, képessé váltak az önvédelemre. Bebizonyosodott, hogy a természetet erejére hagyatkozva lehet egészséges gyümölcsöt nevelni vegyszerek nélkül is.

Egyáltalán nem használnak vegyszereket a növénytermesztés során?
Nincs rá szükség, sőt még locsolni sem szoktunk, a legnagyobb melegben sem. Ez azért van, mivel maga a mulcs védi a talajt, ami így sosincs közvetlenül kitéve a környezeti változásoknak, illetve nagyban fokozza a talaj egyenletes nedvességtartalmát. Ez a mulcs, amelyben a zöldségek növekednek, bizonyos feltételekkel hatékonyan használható talajépítésre, így a termőtalaj évről évre vastagszik, egyre lazább és jobb minőségű lesz, illetve nedves marad. Nyáron a legnagyobb szárazságban is, ha az ember ledugja a kezét a mulcsba, akkor egy rendkívül porhanyós, nedves talajjal fog találkozni. Apukám szokott bemutatót tartani erről,
olyannyira porhanyós a föld nálunk, hogy ha kihúz egy szál répát a talajból, akkor egy szem föld sem marad rajta.
Akkor a mulcsolással felvehetjük a versenyt a globális felmelegedés okozta szárazsággal?
A saját léptékeinken belül mindenképpen. Ez egy ökológiai kertgazdálkodás, tehát nem juttat káros anyagokat a légkörbe, így környezetkímélőnek tekinthető. Szerencsére egyre inkább terjed a mulcsos termesztés, és persze ez a szemlélet bőven túlmutat a kertgazdálkodás méretein.

És a szörpkészítéshez honnan jött az ötlet?
Az ötlet egy balatoni nyaralás során jött, a férjemet kifejezetten érdekli a gasztronómia, szeretünk új ételeket, különlegességeket kipróbálni. Egy balatoni boltban vettünk bazsalikomszörpöt, mivel kíváncsiak voltunk, de csalódnunk kellett, mivel nem éreztük benne a bazsalikomot. Pár nap múlva otthon elhatároztam, hogy én is főzök bazsalikomszörpöt –
meg akartam nézni milyen az, ha tényleg olyan íze van a szörpnek, mint ami rá van írva.
Kimentem a kertbe, és észrevettem, hogy apám kertje tele van mulcsos bazsalikommal, ebből lett aztán a szörp. Később körbenéztem a kertben, hogy milyen alapanyagokból lehetne még szörpöt főzni.
A szörpök bírnak a növények gyógyhatásával?
A szörpök részben gyógyhatású növényekből készülnek. Alapelvünk, hogy vegyszermentes alapanyagokat használunk. Olyan terményeket dolgozunk fel, amik képesek voltak magukat megvédeni életük során.
Sokan nem vagyunk vele tisztában, de a patikák polcain sokszor pont azokat a vitaminokat keressük, amiket az önmagukat megvédeni képes növények termelnek meg,
így védik az emberi szervezetet is.
Az ibolya például nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, tanninokat, E-vitamint, különösen gazdag antioxidánsokban, és a gyulladásgátló antocianinokban. Reumás panaszok és túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet, elpusztítja a káros baktériumok, vírusok és gombák egy részét. Ezért is az idei szezont ezzel az illatos tavaszi ibolya szörppel nyitottuk.

Mit érez a küldetésének, milyen célt szolgál a szörpös vállalkozása?
Édesapám körbevezetett a kertben, elmondta az ott lévő növények fontos tudnivalóit, ökológiai szerepüket, gyógyhatásukat.
A legfontosabb számomra, hogy ezt a tudást, mint értéket továbbadjam ezeken a termékeken keresztül.
Az értékesítésük csak másodlagos.
Hogyan adja tovább a tudást?
Van Gömörszőlősön egy intézet által működtetett oktatóközpont, ahol édesapám többek közt ilyen képzéseket is tart. Az elméleti oktatás Gömörszőlősön az oktató épületben zajlik, ezután a gyakorlati bemutató onnan 5 kilométerre, Szuhafőn folytatódik, ahol mi is lakunk. A kertünk egy olyan mintakert, ahol normális esetben látogatókat fogadunk, heti szinten oktatunk. Fontosnak tartom azt, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudást is szerezzenek a vendégek.
Manapság trendnek számít a kerttel foglalkozni, főleg mert sokan költöznek Budapest agglomerációjába.
Apukám több száz levelet kap hetente, fiatalok kérnek tanácsot a mulcsos kertjük gondozásához.
Ön mit akar elérni a mulcsos gazdálkodás népszerűsítésével?
Szeretném fejleszteni az emberek környezettudatosságát, illetve olyan terméket adni nekik, amely valóban természetazonos összetevőkből készül, tehát vegyszerektől mentes és hozzájárul az egészséges életmódhoz.
Az ember a boltban nem nagyon kap normális szörpöt.
A polcok tele vannak színezékes szörpökkel, illetve az ilyen-olyan „ízű” termékekkel. Mivel mi a szörpöt a saját kertünk terményeiből készítjük, ezért elérhető áron tudunk magas minőségű terméket biztosítani.

Ön szerint fontos, hogy a magyar ember hazai, helyi termékeket vásároljon?
Természetesen, hiszen
jót teszünk azzal, ha támogatjuk a hazai termelőket és elsősorban a környező falvakban vásároljuk meg a szükséges élelmiszereket.
Manapság az embereknek nem nehéz hazai termékekhez hozzájutni, több online platform, csoport foglalkozik helyi élelmiszerek értékesítésével.
A lokális kezdeményezések lehetnek a szegénység felszámolásának kulcsa?
A helyi munkahelyteremtés és a versenyképes fizetés ki tudja emelni a szegényeket a nélkülözésből.
Dolgozik nálunk egy roma származású fiatal, besegít a kerti munkákban, igy el tudja látni a három gyermekét a fizetéséből, igaz szerény körülmények között. Ha a szörpüzemünk felfejlődik, mi magunk is több embert tudunk majd foglalkoztatni, ezzel segítve a munkanélküli szegényeket.
Ön szerint a munka nemesít, fejleszti a jellemet?
Ez sajnos inkább fordítva igaz.
Az hajlandó dolgozni, akinek olyan a jelleme, akiben megvan rá az akarat.
Ha ez adott, akkor fejlesztheti a munka a személyiséget.
Az a fontosabb, hogy segélyeket adjunk ezeknek az embereknek, vagy munkalehetőséget?
Inkább olyan munkalehetőséget, amely korrekt módon megfizeti őket.
Hogy szeretne ide eljutni? Hol látja saját magukat 5 év múlva?
Gömörszőlősön egy pályázat segítségével megépült egy termékbolt, eddig ez nem üzemelt. Szeretném ezt a helységet kibérelni a saját vállalkozásom számára és termékbemutató boltként működtetni. Itt tudják majd helyben megkóstolni a szörpöket az emberek, tudnak haza is vinni belőle. Ettől függetlenül egy webshoppal is szeretném majd bővíteni a vállalkozást. Nagy álmunk, hogy később olyan éttermet nyithassunk, ahol mulcsos alapanyagokkal dolgozunk.