„Ez megint csak a nagyhalak játéka volt” – újabb magyar kisbefektető nyilatkozott a GameStop-ügyről

2021. február 17. 15:19

Az pusztán egy, a sajtó által tévesen felépített kép, hogy a kisbefektetők lőtték ki az űrbe a GameStop-részvények árfolyamát, állítja a Makronóm által megszólaltatott újabb magyar kisbefektető. Aki azonban jól lovagolta meg a hedge fundok által keltett hullámokat, az hatalmas összegeket tudott kaszálni – többek között erről is beszélgettünk Fürszt Csabával legújabb interjúnkban.

2021. február 17. 15:19
null
Admin

Ahogy azt korábban először a Makronómon olvashatták, az elmúlt hetekben oly sok port kavart GameStop-mániának nem egy magyar szála is volt. Most egy újabb kisbefektető, Fürszt Csaba (a nevét kérésére megváltoztattuk) válaszolt kérdéseinkre.

Csaba negyven éves családapa, egy multinacionális vállalat alkalmazottja. A tőzsdézéssel csak a járvány alatt kezdett komolyabban foglalkozni, de kevesebb mint egy év alatt a szorgos utánajárásnak – és persze nem kis mértékben a szerencsének – köszönhetően már most sikerült egy nagyot szakítania a tőzsdén, hála a GameStop-részvények körül kialakult őrületnek.

Mikor kóstoltál bele először a tőzsde világába?

Alapvetően a multik világában dolgozom, de néha azért tőzsdézgettem a GameStop-mánia előtt is.

Például a '18-as választások előtt tettem egy kisebb összeget a Mészáros-papírokra, aztán ki is vettem őket a Fidesz-győzelem másnapján

– tehát ezen sikerült valamennyit keresnem; de ezek csak ilyen zsebpénzek voltak.

Aztán jött a járvány, és amikor beszakadt a tőzsde, akkor megint betoltam pár millió forintot. De nem volt ebben semmi extra, csak figyelgettem az árfolyamokat. Kvázi csak hobbiból kereskedtem, a banki betétek helyett.

Hogyan bukkantál rá a GameStop-részvényekre?

Legelőször A nagy dobás című film kapcsán kezdtem el utánanézni a dolgoknak. A YouTube-on nézegettem elemzéseket arról, hogy a filmben is szereplő Michael Burrynek épp milyen portfóliója van. Eközben találkoztam először a GameStoppal, mivel egyre több Youtube-os influencer kezdte el mutogatni, de még senki sem vette ezt az egészet annyira komolyan.

Én viszonylag elég korán beszálltam, már tavaly szeptemberben – amikor még 10 dollár körül mozgott egy részvény – vettem belőle. De akkora lehetőséget azért nem láttam benne, szóval két héten belül el is adtam, mert csak lefele ment.

Ahogy eladtam, három órán belül kilőtt vagy 20 százalékot az árfolyam,

mert kijött a hír, hogy a Microsoft többéves stratégiai partnerséget kötött velük. Már itt rögtön beakadt nálam ez az egész, szóval gyorsan vissza is vásároltam a papírokat. Ez a FOMO-érzés (fear of missing out, félelem attól, hogy az ember kimarad valami fontosból – a szerk.) erősen bennem volt akkoriban.

Képünk illusztráció! (Unsplash/Clay Banks)
Képünk illusztráció! (Unsplash/Clay Banks)
Ahogy pedig elkezdtem egyre mélyebben utánaolvasgatni, úgy derült ki egyre több részlet a WallStreetBets oldalon, hogy valójában mekkora a csökkenésre spekuláló short állomány – több mint 100 százalékos – van a másik oldalon. És ezen a reddites fórumon sokan már akkoriban nagyon szépen levezették, hogy ez egy akkora robbanás lesz, amekkorát még nem látott a világ. Én meg hittem ebben, és a fél csapatunkat itt a cégnél be is rántottam. Aztán volt hogy ők is eladták menet közben a részvényeket, amit általában azonnal meg is bántak, szóval a végén velük együtt ültük végig ezt az egészet.

A Makronóm nemrég egy másik magyar kisbefektetőt is megszólaltatott az ügyben. Abd El Rahim Ali szerint a bosszúvágy volt a redditezők fő hajtóereje: bosszút akartak állni a nagy hedge fundokon, akik sokszor szerintük teljesen önkényesen manipulálják a piacot:

„Láttam az induló hype vonatot, amire én is felszálltam. Aztán amikor Elon Musk is erről tweetelt, az csak méginkább megerősített a pozíciónyitásom helyességében. De az efféle yolozás mögött az a vágy állt, hogy

ha százévente egyszer egy hedge fundot egy kicsit meg lehet szívatni, akkor nekem abból ki kell vennem a részem.

Valamilyen szinten ez a bosszúfaktor szerintem mindenkiben benne volt, én legalábbis a közeli ismerőseimen is ezt éreztem leginkább. Azt látom, hogy aki azért rendszeresen tőzsdézik, az tudja, hogy ezek a nagy hedge fundok és elemző cégek napi szinten manipulálják a piacot, amivel roppant egyszerűen ki tudják ijeszteni a kisbefektetőket egy-egy részvényből. Az ilyen manipulációk miatt pedig nagyon rövid idő alatt akár 10-20 százalékos értékvesztés is be tud következni, teljesen indokolatlanul.”

Képünk illusztráció! (Unsplash/David East)
Képünk illusztráció! (Unsplash/David East)

az ügyben. Abd El Rahim Ali szerint a bosszúvágy volt a redditezők fő hajtóereje: bosszút akartak állni a nagy hedge fundokon, akik sokszor szerintük teljesen önkényesen manipulálják a piacot:

Ezek szerint akkor te már régebb óta benne voltál ebben, mint a legtöbben. Mit éreztél, amikor januárban megláttad, hogy kilőtt az árfolyam? Esetleg téged is a bosszúvágy hajtott?

Nem, bennem semmi ilyesmi nem volt.

Sajnos ezt kicsit túlideologizálták sokan, hogy a kisemberek mekkora hatással tudnak lenni, és hogy majd kizsebeljük a hedge fundokat. Őszintén szólva, én még kicsit sajnáltam is a nagy befektetési alapokat

– mégiscsak multis vagyok, átéreztem az ő helyzetüket is. Én nem láttam ebben semmi nagy forradalmat, ez csupán egy lehetőség volt, hogy keressünk a helyzeten.

Amikor megláttam, hogy egyre csak felfelé száguld az árfolyam, akkor persze elfogott azért a határtalan izgalom, hiszen komolyabb összegű pénzt fektettem a GameStopba. És amivel ki tudtam szállni – kb. ötszörös pénzt sikerült csinálnom –, az hozzá fog járulni egy lakáshoz, de azért egy pent house-t nem tudok venni belőle. Ez nem is hangzik azért olyan rosszul (és most már kezdek is megbékélni ezzel) de voltak olyan napok, amikor a kivett összeg lehetett volna akár tízszeres is.

Viszont akkor még a Redditen mentek ezek az egymást hergelő posztok, hogy meg sem állunk ezerig meg kétezerig, ezért nem vettem ki 400 dolláros árfolyam felett a pénzem.

Én mondjuk még mindig hiszek benne, hogy ezt meg lehetett volna csinálni – csak ugyebár ránk kapcsolták a villanyt a buli közben.

Amikor ezután napokig csak oldalazott az árfolyam, akkor szerintem már mindenki tudta, hogy vissza fog menni, ekkor szálltam ki én is. Viszont, ezzel a késlekedéssel több extra profitot buktam el, mint amennyit a végén összesen kiszedtem belőle.

Baiju Bhatt és Vladimir Tenev, a Robinhood alapítói (Fotó: robinhood.com)
Baiju Bhatt és Vladimir Tenev, a Robinhood alapítói (Fotó: robinhood.com)

Ezt a pillanatot, amikor a kisbefektetők számára több platform is felfüggesztette a kereskedést, hogy élted meg?

Nagyon elszomorított. Nem akarnám csak a Robinhoodot hibáztatni, hiszen ezek a platformok csak a felületet adják az egészhez, a háttérben ugyanazok a tőkealapok vannak, akik ebből az egészből rosszul jöttek ki. Tehát ez várható volt, hogy ha tényleg felmegy odáig az árfolyam, ameddig a matek diktálná, akkor azt senki nem tudta volna kifizetni. Sajnos azonban mindenki kicsit el volt vakulva – pedig ezek pénzügyben jártas emberek –, és senki nem akkor szállt ki, amikor a legjobb lett volna.

Teljesen elvesztettük a józan eszünket; mindenki azt hitte, hogy ez még menni fog tovább.

Utólag visszagondolva, hogy élted meg ezt a pár hetet? Sokan azt mondják, hogy ez egy újabb lépés volt afelé, hogy az emberek szegmensről szegmensre visszahódítsák a világot. Szerinted mik voltak a sztori főbb mozgatórugói?

Azt gondolom, hogy ami a sajtó nagyrészében lejött, hogy a Reddit-csürhe fogta, és felhajtotta az árfolyamot, ez nem teljesen fedi a valóságot. A növekedésre játszó long pozíciókban is ott voltak ugyanúgy a hedge fundok, csak nem ugyanazok, mint a túloldalt. Ez csak egy jó fedősztori szerintem, hogy a kisember felhajtja az árfolyamot, mert lehet kit hibáztatni. Én ebben nem hiszek, hogy ennyi kisbefektető ennyire koordináltan tudna egyszerre mozogni.

Ez egy filmben jól fog mutatni, de ez nem a valóság.

Ha megnézi az ember, hogy kik a GameStop legnagyobb befektetői, akkor ugyanolyan hedge fundokat talál, mint a másik oldalon.

Ez persze csak az érem egyik oldala: másik interjúalanyunk éppen úgy látja, igenis komoly szerepe volt a kisbefektetők tőkéjének is, sőt, ennek ezen túlmutató tanulságai is vannak:

„Ha egy kicsit hátrébblépünk, akkor szerintem az egész GameStop-ügy sokkal inkább csak egy tünete egy nagyobb folyamatnak. Ez arról szól, hogy

az internetnek köszönhetően az embereknek sikerül szegmensről szegmensre visszavenni az irányítás egy részét az eddig azt kizárólagosan birtokló elitektől.


És talán ez történik most a tőzsdén is: nem szükséges, hogy egy embernél koncentrálódjon minden tőke, hanem azt látjuk, hogy ha egyszerre, egyirányba mozdul 50 millió ember, az is nagyon nagy hatást tud elérni. Ez a folyamat a jövőben csak erősödni fog.”

Képünk illusztráció! (Unsplash/Liam Edwards)
Képünk illusztráció! (Unsplash/Liam Edwards)

, igenis komoly szerepe volt a kisbefektetők tőkéjének is, sőt, ennek ezen túlmutató tanulságai is vannak:

Akkor a kishalak most sem falták fel a nagyobbakat?

Nem, sokkal inkább az történt, hogy

megint csak a nagyhalak csatároztak egymással, és ennek a hullámait tudták néhányan nagyon jól meglovagolni.

Annyi szerepe lehetett talán a kisbefektetőknek, hogy ezt a 140 százalékos túlshortolást tényleg a kisebb fórumozók szúrták ki. Volt például ez a DeepFuckingValue nevű arc, alias Keith Gill, de mint később megtudtuk, azért ő sem áll messze a pénzügyek világától. Aztán erre a felismerésre rátelepedett néhány nagyobb intézmény, és azért lehetett ekkora hatást elérni.

DeepFuckingValue, a WallStreetBets agya

Ahogy azt a Reuters feltárta, Keith Gill, a 34 éves YouTube-videós áll a GameStop-mániát elindító posztok és tippek mögget. Gill a közelmúltig a MassMutual nevű biztosítási cégnél dolgozott Massachusetsben. Ezzel párhuzamosan övé a Roaring Kitty nevű YouTube-csatorna is, ahol szintén gyakran mondja el véleményét az aktuális tőzsdei folyamatokról.

Gill már 2019 szeptemberében felhívta a figyelmet a GameStopban rejlő potenciálra. Azóta pedig folyamatosan osztotta meg az éppen aktuális portfoliójáról készült képernyőképeket, ami nagyban ösztönözte a fórumozókat arra, hogy bevásároljanak a GameStop-részvényekből – és ki is tartsanak  azok mellett.

Ahogy azt a Reuters , Keith Gill, a 34 éves YouTube-videós áll a GameStop-mániát elindító posztok és tippek mögget. Gill a közelmúltig a MassMutual nevű biztosítási cégnél dolgozott Massachusetsben. Ezzel párhuzamosan övé a Roaring Kitty nevű YouTube-csatorna is, ahol szintén gyakran mondja el véleményét az aktuális tőzsdei folyamatokról. Gill már 2019 szeptemberében felhívta a figyelmet a GameStopban rejlő potenciálra. Azóta pedig folyamatosan osztotta meg az éppen aktuális portfoliójáról készült képernyőképeket, ami nagyban ösztönözte a fórumozókat arra, hogy bevásároljanak a GameStop-részvényekből – és ki is tartsanak  azok mellett.

Azt, hogy nem csupán a reddites fórumozók álltak az egész mögött, az is jól mutatja, hogy miután bezuhant az árfolyam, ott még akkor is rengetegen mondták, hogy nem szabad kiszállni. Ekkor már azonban nem sikerült újra felnyomni az árakat. Ha ilyen egyszerűen működnének a dolgok, hogy néhány redditező tudná mozgatni az árfolyamot, akkor még mindig fent lenne – de hát láttuk, nem ez történt.

Mit hozhat a jövő? Lesznek még ilyen memestockok – és ha igen, be is fogsz szállni?
(Olyan részvények, melyek árfolyamát nem a hagyományos piaci folyamatok határozzák meg, hanem a közösségi médiában uralkodó felhajtás befolyásolja leginkább – a szerk.)

Biztos, hogy lesznek – sőt, már most is vannak újak. Például most a kannabisz-részvények lőttek ki nagyon csúnyán pár napra, csak ezt itthon nem tudtam venni. De ha lehetett volna, azonnal megveszem, hiszen tudtam, hogy jönni fog.

Az utóbbi pár napban sok helyen lehetett olvasni arról, hogy a legújabb tőzsdei őrület a marihuána termesztésében és értékesítésében utazó kanadai cégeket veszi körül. Ez az újabb – ahogy Financial Times nevezi – Reddit-hatás valóban tetten érhető volt az elmúlt időszakban: ahogy egyre többet beszéltek a kannabisz-cégekben rejlő potenciálról a közösségi média különböző fórumain, úgy lőttek ki az árfolyamok is nemsokára – például a Sundial részvényei 400 százalékos növekedést is produkáltak néhány napon belül. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a fellángolás is rövid életű lesz, és a piac valószínűsíthetően rövid időn belül vissza fog térni egy valószerűbb árhoz ezen cégek esetében is.

– valóban tetten érhető volt az elmúlt időszakban: ahogy egyre többet beszéltek a kannabisz-cégekben rejlő potenciálról a közösségi média különböző fórumain, úgy lőttek ki az árfolyamok is nemsokára – például a Sundial részvényei 400 százalékos növekedést is produkáltak néhány napon belül. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a fellángolás is rövid életű lesz, és a piac valószínűsíthetően rövid időn belül vissza fog térni egy valószerűbb árhoz ezen cégek esetében is.

Van valami tanácsod esetleg azoknak a fiataloknak, akik látva a történteket, elkezdtek ismerkedni a tőzsdével?

Szerintem az egyik legnehezebb az egészben, hogy hogyan küzd meg az ember azzal, hogy ott van egy akár több tízmilliós nyeremény a markodban, és mégis józanul kellene gondolkodni.

Utólag visszanézve én biztosan a szüleimre hallgatnék, akik folyamatosan mondták, hogy vegyem ki időben a részvényeket – aztán nem vettem ki időben.

Illetve még azt tudom tanácsolni, hogy semmiképp se egy lapra tegyenek fel semmit, nekem is kb. csak a befektetéseim 30 százaléka volt ebben. És emellett nagyon sokat érdemes olvasgatni – a technikai elemzéseket nyugodtan csinálja meg más, de utána kell menni, hogy merre haladnak a dolgok. Ha pedig korán be tud szállni az ember valamibe, akkor az azért buli tud lenni.

Ami pedig a GameStop-papírokat illeti, én továbbra is látok bennük fantáziát. Szerintem teljes mértékben van jövője a cégnek, az új vezetés fel fogja virágoztatni – persze azért nem hiszem, hogy újból 400 dollár feletti árfolyamra kéne számítani.

(címlap: MTI/AP/John Minchillo, reddit.com/r/wallstreetbets, saját szerkesztés)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csikasz
2021. február 20. 10:25
Ez nem a profitról szólt, hanem arról hogy a "csürhe" beszállt abba a játékba amit a "szakemberek" szoktak játszani. Akik például egész nyugdíjalapokat basznak el, aztán felveszik az állami mentőcsomagot, meg utána prémiumot osztanak maguknak. Én csak azt nem értem, hogyha a "csürhe" spekulációját időben le lehetett zárni, akkor a "szakemberek" spekulációját miért nem lehet? Biztos azért mert az szakmabeli meg kolléga. Meg az anyád.
figyelő4322
2021. február 18. 10:31
Ha megötszörözte a befektetését a kis- spekuláns, akkor már jobban teljesített, mint a hasonlóak legalább 95%-a. Ilyen lehetőség ritkán adódott akár 10 éve is, de gondolom még ma is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!