Így teljesített az építőipar – böngéssze nálunk az adatokat!

2021. február 15. 10:05

Kijöttek a KSH adatai az építőipar tavalyi teljesítményéről. Interaktív ábrákon mutatjuk, hogy teljesített ez a kulcsfontosságú ágazat a járvány nyomása alatt az előző évek fényében.

2021. február 15. 10:05
null
Admin

Tavaly decemberben az építőipari termelés a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 4,0 százalékos növekedés után. 2020-ban az építőipar termelése 9,1 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 20,4 százalékos növekedést mért a KSH. Tavaly az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal csökkent – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az épületek építése 15,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal visszaesett.

Az előző hónaphoz viszonyítva május óta először csökkent decemberben az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, mégpedig 3,1 százalékkal, de 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 19,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésben 13,1 százalékkal meghaladta a termelés a 2019 decemberit.

A decemberben megkötött új szerződések volumene 6,1 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbiakat.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállománya 7,8 százalékkal magasabb volt a 2019. december véginél.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

A KSH közölte: az építőipar tavaly negyedik negyedévi árai 1,1 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél. Az egy évvel korábbiakhoz képest  az építőipar termelői árai a negyedik negyedévben 6,3 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában. Az épületek építésében 5,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,6 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbiakhoz mérten.

(Makronóm, MTI, címlap: MTI/Vasvári Tamás)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hannibal
2021. február 16. 10:00
Jobboldali kormány esetén építő-, baloldali esetén rombolóipar van. Ezt jól tudjuk.
u.cserkész
2021. február 16. 10:00
Építőipar, építőipar . .? A Fidesz úgy is ellopja az összes pénzt.:-) Bezzeg a baloldal, ők majd nem építenek, mert előtte lopják el.
MartyMcFly1985
2021. február 16. 09:33
Mikor várható jogbiztonság az országban, sőt az átlagembert a jogi személyiségekkel és állammal szemben proaktívan védő ítélkezési gyakorlat, beleértve a gyorsaságot is? Meddig lehet cégek, ügyvédek mögé bújva visszaélni a joggal, kiüresíteni cégeket, és megúszni a személyes felelősségre vonást? Mikor lesz elrettentő nagyságú bírság, sérelem díj, amit a károsultak kapnak meg? Meddig úszhatják meg a garanciális kötelezettségeket projekt cégek mögé bújva a vállalkozók? Mikor lesz végre ingatlanadó 50nm/fő-ig, özvegyeknek 100nmig adómentesen, progressziv kulcsokkal, hogy az ingatlan vagyonon hasznosítás nélkül terpeszkedő bankok, külföldi és belföldi ingatlan fejlesztők motiválva legyenek a fejlesztésre, befejezésre és értékesítésre, az üres lakásokat halomba vásárlók kiadják vagy eladják az ingatlanokat, hogy élhető legyen az ország, főleg a nagyvárosok? Jelenleg a bankrendszerre, az ingatlan "fejlesztőkre és a városi ingatlanokban vagyont felhalmozókra van kitalálva a rendszer. Az ingatlanos ingyenélők, ügyvédek meg tovább nyúzzák az embereket. Mikor tudnak fellépni a hatóságok, közigazgatás, rendőrség, igazságszolgáltatás az olyan károsultak érdekében, mint akiknek a Hermina Bauval kell évek óta pereskedni, és várhatóan még további évekig miközben nem jutnak a megvásárolt ingatlanukhoz? Hány embert, családot tett már tönkre az építőipar ebben az országban? Beleérve a tisztességes vállalkozókat és szakembereket is.
aleb19
2021. február 16. 08:24
a lakasepiteseket leszamitva az epitoipari maffia szimplan allamipotyan eloskodik a lakasepitsek pedig 10 eve toredeke a borzalmas 90-s eveknek is... szimplan szanalmas nemzetelqras amit az impotens exkomcsi fidernyak banda muvel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!