Futurisztikus jövőkép: szerkeszthető érzelmek az emberi agyból

2021. február 05. 20:09

Éppen, hogy csak beépült a köztudatba a VR szemüvegek létezése, máris újabb a képzeletet felülmúló technológiák és fejlesztések látnak napvilágot a videojátékok gyorsan fejlődő piacán.

2021. február 05. 20:09
null

Gabe Newell az amerikai Valve Corporation vezetője szerint, a jövő rohamléptekben közelít felénk, ahol a videojátékok, az emberek érzelmeiből dolgozva alkotják majd meg, személyre szabottan az egyedi játékélményt.

 A Valve egy fejhallgatón dolgozik, mely képes értelmezni az emberi agy által küldött információkat, így minden eddiginél magával ragadóbbá teheti a videojátékok világát. 

Newell szerint a futurisztikus jövőképet ábrázoló filmek egyik közkedvelt eszköze, a számítógépek által vezért gondolatok, már az ajtónkban kopogtatnak.

A társaság vezetője a 1 NEWS-nak nyilatkozott az agyi számítógépes interfészek, azaz a BCI-k (brain-computer interface) jövőjéről. A vállalat már több éve tanulmányozza ezt a területet, és folyamatosan dolgoznak a gamer világban való felhasználásán. Newell elismerte, hogy néhány ötlet elképesztőnek tűnhet és talán némelyikük „nem különböztethető meg a tudományos fantasztikumtól”. Meglátásai szerint, azonban a játékfejlesztők, hibát követnének el, ha a jövőben nem vizsgálnák a BCI-ban rejlő lehetőségeket.

Ennek elősegítése érdekében, a vállalat vezetője beszámolt arról is, hogy a társaság jelenleg egy nyílt forráskódú BCI szoftver projektjén dolgozik, ami lehetővé tenné a fejlesztők számára a tesztelést. Különböző hardvereken, például módosított VR (virtuális valóság) sisakokkal próbálják értelmezni az emberek agyából kiolvasott jeleket.

Nyílt forráskódú projekten dolgozunk, hogy bárki számára elérhető legyen a fejhallgatóba épített, nagy felbontású ’agyjel’ olvasási technológia. - mondta Newell.

A Valve vezetője szerint, az a szoftverfejlesztő, aki 2022-re nem rendelkezik a tesztlaborjában, ilyen eszközzel az ostoba hibát követ el. Ezt pedig azzal magyarázta, hogy egyszerűen annyi értékes információ nyerhető ki a fejpánttal, hogy kár lenne lemaradni róla. 

A fejhallgató az adatokat a játékos testében és agyában végbemenő válaszreakciókból nyeri, melyek értelmezése után könnyen megállapítható a megfigyelt érzelmi állapota. Ezek alapján a fejlesztő célzottan tudja a játékot személyre szabni, például kissé megnöveli a nehézséget, ha a rendszer azt tapasztalja, hogy a játékos unatkozik.

Newell elképzelése szerint ezeket a fejhallgatókat életünk, megannyi területén alkalmazhatóvá tudnánk tenni, hogy javítsunk életminőségünkön. Lehetővé tenné, hogy a felhasználók szerkeszthessék azt, amit látnak és éreznek. Javíthatóvá válna az alvás minősége, a negatív érzések törölhetőek és így tovább. Ez azonban még a jövő zenéje, nem csak a kivitelezésen szükséges dolgozni, de a társadalom számára is megbízhatóvá és elfogadottá tenni. 
 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. február 06. 12:23
Innen csak egy lépés, hogy politikailag is könnyebben manipulálhatók legyünk. A következő lépés: a gondolat bűncselekmény. A lehetőségek határtalanok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!