Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

A francia Orange megvásárolta a Deutsche Telekom vezetékes szolgáltatásokat biztosító romániai vállalatát

2020. november 09. 12:11

A francia Orange mobilszolgáltató 268 millió euróért megvásárolta a német Deutsche Telekom csoporthoz tartozó görög OTE csoporttól a Telekom Romania Communications vállalat 54 százalékos részvénycsomagját, jelentették be hétfőn a felek.

2020. november 09. 12:11

A Telekom Romania Communications jelenleg a második legnagyobb piaci szereplő a vezetékes távközlési szolgáltatások piacán. A vételár 497 millió euróra értékeli a román vállalatot.

A görög OTE 2005-ben vásárolta meg az egykori román állami vezetékes telefonszolgáltatót, a Romtelecomot, a román állam 44 százalékos kisebbségi részvénypakettet tartott meg a cégben. A mostani tranzakció ezt a kisebbségi részvénypakettet nem érinti, az továbbra is a román állam tulajdonában marad.

2014-ben az OTE német tulajdonosai úgy döntöttek, hogy valamennyi OTE-szolgáltatás a Telekom nevet fogja viselni Romániában, így az OTE vezetékes szolgáltatásokat biztosító cége a Telekom Romania Communications nevet, a mobilszolgáltatást biztosító cége a Telekom Romania Mobile Communications nevet vette fel. A tranzakció csak az előbbi vállalatra korlátozódik, a mobilszolgáltató üzletét az OTE továbbra is megtartja Romániában.

Az OTE közlése szerint a tranzakció lezárulását 2021 második felére várják, addig a vételár is némileg módosulhat, hogy ellensúlyozza az esetleges adósság- és tőkeváltozást.

Az Orange Romániában a legnagyobb távközlési vállalat, amelynek tavaly 1,1 milliárd euró árbevétele volt. A román portfóliójukból egyedül a vezetékes távközlési szolgáltatások hiányoztak mostanáig.

A Telekom Romania Communications tavaly 622 millió euró árbevételt ért el, 5 millió ügyfélnek biztosít vezetékes telefon, internet és kábeltévé szolgáltatást, a szélessávú internethálózata 3 millió háztartásba jut el.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!