Vissza az időben: a Biden-gazdaság a 2011-2016-os Obama-gazdasághoz lesz hasonló

2020. november 11. 13:14

A jelenlegi helyzet alapján elmondható, hogy a Biden-gazdaság a 2011-2016-os Obama-gazdasághoz lesz hasonló, miután januárban beiktatják az Egyesült Államok új elnökét. Mindkét időszak egy válságból való kilábalással telik majd.

2020. november 11. 13:14
null
Takács Zsolt

Az év elején Joe Biden egy összeomlásból szép lassan felépülő gazdaságot örököl Donald Trumptól. A Szenátus feltehetőleg a republikánusok kezében marad, akik egyes vélemények szerint éppen csak annyi engedményre lesznek hajlandók, hogy megakadályozzák a gazdaság és a piac bezuhanását, de minden bizonnyal meg kívánják akadályozni azt, hogy egy több billió dolláros kormányzati költéssel az új elnök gazdasági robbanást idézzen elő.

Ez azt jelenti, hogy

a Fedre marad a gazdaság fellendítése, annak összes nehézségével együtt.

A nagy bizonytalanságot az is növeli, hogy a koronavírus enyhülésével a gazdaság önmagától visszatérhet a fellendülés útjára, de ehhez a Biden-adminisztrációnak sikeresen kell kezelnie a jelenlegi egészségügyi krízist.

A pénzügyi piacokat vizsgálva az vonható le, hogy

a befektetők egy Obama-korszakhoz hasonló, nehéz és hosszan tartó talpraállásra számítanak.

A kincstári kötvények hozama meredeken esett vissza, ami azt sugallja, hogy a befektetők kisebb költségvetési (fiskális) ösztönzést, lassabb növekedést és lazább monetáris politikát várnak a Fedtől, mint azt a választás előtt gondolták.

Biden a választás előtt az ígérte, hogy elősegíti a zöldenergia és az infrastrukturális beruházások felfutását, amely a szakértők szerint több billió dolláros kiadással és rengeteg új munkahellyel járhat. Ez a törekvés Obama utolsó hat évéhez kísértetiesen hasonlít. Az egyetlen különbség, hogy ebben az időszakban a republikánusok legalább egy fontos intézményben domináltak, akik megakadályozták az óriási fiskális intézkedéseket és a kiadások visszaszorításán dolgoztak a drasztikusan növekvő államadósság miatt. Ennek következtében a Fed játszotta a domináns szerepet nem szokványos politikákkal és ez egy akadozó, lassú utat eredményezett a fellendülésben.

A legutóbbi recesszióban a Kongresszus 2009 elején elfogadott egy nagy ösztönző csomagot, amely elindította a fellendülést még abban az évben. Amikor 2011-ben a republikánusok többséget szereztek a Szenátusban, akkor ragaszkodtak a hiány csökkentéséhez, ami lassította a növekedés ütemét.

A Fed programjai egyértelműen hatékonyak voltak a pénzpiaci mozgás fellendítésére, de az átlagos amerikai ebből nem érzett sokat.

Jerome Powell, a Fed elnöke felhívta a figyelmet a bank eszközeinek korlátaira. Powell elmondta, hogy

a központi bank kölcsönözhet pénzt, de nem költhet.

Annak érdekében, hogy a pénz eljusson a szükséges szektorokba, a Kongresszusra van szükség – hangsúlyozta a Fed elnöke.

2022-ben újra felkérheti az új elnök Powellt, hogy további négy évig lássa el Fed-elnöki feladatait – mondta Nathan Sheets, a PGIM Fixes Income vezető közgazdásza.

Ha a Szenátus elegendő pénzt pumpál a gazdaságba és megakadályozza a csődhullámot, akkor elkerülhető lesz a gyenge ütemű fellendülés réme, de a Jefferies szakértői szerint a mentőcsomag értéke sovány, 500 milliárd és egybillió dollár körül lehet. Ami akkor elegendő, ha megfelelően ellenőrzés alá vonják a vírus terjedését.

A 12 évvel ezelőtt kirobbant gazdasági válságot egy alapvető gazdasági egyensúlyhiány okozta, amit időbe telt helyreállítani, de a koronavírus miatt kialakult válság egy meglepetésszerű sokk volt a globális gazdaság számára. Ez megadja a lehetőséget a gyors fellendülésre – írja a New York Times.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!