Profession.hu: A harmadik negyedévben 40 százalékkal többen jelentkeztek egy állásra mint egy éve, de egyre több az új állás is

2020. október 19. 13:20

A meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeztek a harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban, a legnagyobb érdeklődés a fizikai és a szakmunka, az értékesítés, illetve az adminisztrációs állások iránt volt, míg a meghirdetett állások számában a cégvezetői, az építőipari és az egészségügyi munkáknál mértek növekedést, közölte a Profession.hu hétfőn.

2020. október 19. 13:20
null

Az állásportál harmadik negyedéves jelentése szerint bár éves összevetésben az új álláshirdetések száma még nem éri el az előző év azonos időszaki szintet, de már látszanak pozitív irányú tendenciák a magyar álláspiacon a tavaszi drasztikus változások után. Példaként említették, hogy

az előző hónappal összevetve szeptemberben már 39 százalékkal nőtt az új meghirdetett állások száma.

A harmadik negyedévben éves összevetésben legkevésbé az IT programozás, fejlesztés és a mérnöki területeken esett vissza a meghirdetett állások száma, mindkét kategóriában csupán 3-3 százalékos csökkenést mértek, ezt követte 5 százalékos gyengüléssel a gyártás-termelés.

Az új állások számában a legnagyobb visszaesés tavalyhoz képest az üzleti támogató központok (54 százalék), az ügyfélszolgálatok (39 százalék), a banki pozíciók (31 százalék), a fizikai munka (29 százalék) és a HR (25 százalék) területén volt.

A jelentkezéseket tekintve pedig a koronavírus-járvány hatása miatt a szállodai recepciós (63 százalék), az éttermi vendéglátás (54 százalék) és a turizmus (52 százalék) területén mérték a legnagyobb csökkenést a harmadik negyedévben.

A jelentésben azt is megállapították, hogy nincs lényeges változás azoknak az állásoknak a számában, amelyek lehetővé teszik a távoli munkavégzést.

A közlemény idézte Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetőjét, aki elmondta, a koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán számos cég éles környezetben próbálhatta ki a vállalati szintű távoli munkavégzést, amely hosszú távon megváltoztathatja az infrastrukturális igényeket is. Az iroda bérlése és fenntartása ugyanis az egyik legnagyobb költségtétel a cégek számára, így sok vállalat az ingatlanbérlés helyett inkább a távoli munkavégzést fejlesztő technológiai beruházások felé fordulhat, a szakember szerint azonban ehhez a változáshoz még idő kell.

(MTI, fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik