Kiszámolták, hogy nem feltétlenül éri meg a Kínától való gazdasági függés

2020. augusztus 24. 21:52

A világ gazdaságai és nagyvállalatai a járványhelyzet nyomán mindinkább keresik annak lehetőségét, hogy csökkentsék külföldi függésüket és az ezzel járó kockázatot. A cél, hogy jobban ellenőrizhessék a gazdasági folyamataikat és ne essenek áldozatul egy újabb válsághelyzetnek. A Kínától való függés csökkentése a Bank of America számításai szerint a következő öt év során 1000 milliárd dollárba kerülhet a cégeknek.

2020. augusztus 24. 21:52
null

Noha az 1000 milliárd dolláros költség elsőre igen magas árnak tűnhet, a bank elemzői szerint a nemzetközi cégek hosszabb távon valószínűleg nyernének a kínai függés leépítésével – írja az Origo a CNBC nyomán, hozzátéve, hogy „a koronavírus-járvány ráadásul jelentősen felgyorsíthatja a már megindult folyamatot, mivel számos cég most ismerte csak fel igazán, milyen súlyos terhet jelenthet a beszállítói és termelési lánctól való függés egy nehezebb időszakban.”

„A Bank of America (BofA) azonban már a járvány előtt rámutatott, hogy a nagyvállalatok igyekeznek egy sokkal lokálisabb nézőpontra váltani, elmozdulva az erősen globalizált láncoktól. Ennek számos különböző oka van, beleértve a kereskedelmi vitákat, a nemzetbiztonsági kockázatokat, a klímaváltozást, valamint a növekvő automatizációt is” – teszi hozzá a lap.

A bank kutatása szerint az amerikai és európai cégek viselkedésében trendforduló következhet be – a nyugati cégek szembefordulnak korábbi önmagukkal, amikor még az elsődleges cél a termelés Kínába való kiszervezése volt.

A kutatás szerint a járvány hatására a világ iparágainak 80 százaléka szembesült a beszállítói láncok akadozásával, megingásával.

Ezzel megerősítik azt a sokat hangoztatott új trendet, amely keretében

helyibbé válnak az értékláncok.

„A BofA globális alapmenedzser kutatásából kiderült, a felmérésben részt vevők 67 százaléka úgy vélte, a beszállítói láncok átszervezése és lokálissá tétele lehet a járvány utáni időszak legfontosabb strukturális átalakulása” – derül ki a cikkből.

A bank számításai szerint a nem kínai piacra irányuló termelési kapacitások átszervezésének 1000 milliárd dolláros költsége jelentős tehertételt jelentene a vállalatoknak a következő években, de hosszabb távon nagyon megérné.

Érdekesség, hogy a koronaválságot megelőzően kevés gazdasági szereplő érvelt az átszervezés mellett, most azonban úgy tűnik, hirtelen új,

hosszabb távú szemléletmód jelenhet meg a gazdaságban, amely nem kizárólag az azonnali megtérülést vizsgálja.

(Fotó: MTI/EPA/Tajpeji Állatkert)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. augusztus 26. 16:33
A globalizáció nem mindenkinek hasznot hozó. A versenyképességét elvesztö országok vámtarifikákkal próbálják ezt lassan megszüntetni.
annamanna
2020. augusztus 25. 18:39
Ha egy tőled fejlettebbtől függsz, az nem feltétlenül jelent veszteséget. Abból akár hasznod is származhat. De ha egy tőled primitívebbtől kerülsz függőségbe, az katasztrófa. Elég arra gondolni, hogy sok gyarmati terület a gyarmati időszakában igazán virágzó gazdaság volt, mint pl Haiti és Kuba. A felszabadulásuk olyan gazdasági leromlással járt, amiből lehetetlen önerőből kievickélni. Vagy elég összevetni, hogy milyen hatással volt Magyarországra a Habsburgoktól való függés, kontra a törököktől való függéssel. Mindkét esetben érezhető volt a kizsákmányolás, de a Habsburgok mégis egy viszonylag virágzó országot hagytak maguk után, a törökök meg sivár, embertelen pusztát, ahonnan eltűntek a települések és kihaltak az emberek. És még egy: elég belegondolni, milyen öt évet végigkínlódni egy egyetemen, amit a diák "rabságként" él meg - és ezt összevetni azzal, hogy milyen lehet öt évet cigányok csicskájaként lehúzni. Milyen állapotban lehet egy ember az egyik vagy a másik esetben. Szóval egy fejlettebb entitástól való függőség nem olyan vészes, az igazán veszélyes az, amikor egy primitívebb entitásnak sikerül függőségbe taszítania a tőle fejlettebbeket. Péld 30,21-23 Három dolog alatt indul meg a föld, és négyet nem szenvedhet el. A szolga alatt, mikor uralkodik, és a bolond alatt, mikor elég kenyere van, A gyűlölt asszony alatt, ha mégis férjhez megy, és a szolgáló alatt, ha örököse lesz az ő asszonyának. Péld 28,3 A szegény emberből támadott elnyomója a szegényeknek hasonló a pusztító esőhöz, mely nem hágy kenyeret.
h040183
2020. augusztus 25. 18:38
A nagyvállalatok túlnyomó többségének rövid távú tervei most, a koronavírusos bizonytalan időszakban kizárólag a költségcsökkentésre koncentrálnak. Ez pedig rövid távon csak a kínai/indiai munkakiszervezéssel érhető el. Értem én, hogy a Bank of America kiszámolta, csak nem hiszem el :)
Hannibal
2020. augusztus 25. 18:37
Kész gazdasági zseninek kell lenni gondolom ahhoz, hogy kiszámolja az ember, hogy az éri meg a legjobban, ha nem függ senkitől az ember... Szerintem ez a legjobb, nem elérhető, de jól hangzik (mint z utópiák). Remélem most kapok egy közgazdasági Nobel-díjat, hogy ezt kiszámoltam nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!