ÁKK: Magyarország elsősorban forintkötvényekből finanszírozná az idei költségvetési hiányt

2020. április 17. 18:27

Magyarország azt tervezi, hogy a megemelt államháztartási hiányt elsősorban intézményi forintkötvényekkel finanszírozná, mondta el Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

2020. április 17. 18:27

A magyar kormány a költségvetési hiánycélt a hazai össztermék (GDP) 1 százalékáról  2,7 százalékra emelte a közelmúltban.

A Reuters számításai szerint ez azt jelenti, hogy a nettó finanszírozási igény 1200 milliárd forintra (3,74 milliárd dollár) nő az eredetileg tervezett 367 milliárd forintról.

Kurali Zoltán hangsúlyozta, hogy a módosított finanszírozási terv a jövő hétre áll össze. Részleteket nem tárt fel, csak annyit jegyzett meg, hogy reális elképzeléssel készülnek, miután a lakossági állampapírok eladása a tavalyi nagy kiugrás után visszaesett a koronavírus hatására.

Az ÁKK vezetője szerint a növekvő finanszírozási igény anélkül biztosítható az intézményi piacról, hogy azt túlterhelné.

Rámutatott, továbbra is az a cél, hogy az adósságot az intézményi és a lakossági forintpiacról finanszírozzák,  a devizában fennálló részarányt pedig 10-20 százalék közötti szinten tartsák a teljes adósságon belül.

Az ÁKK vezetője elmondta, hogy a kormány kész június végéig kibocsátani a korábban már beígért, devizában jegyzett zöldkötvényt, ez azonban függ a piaci helyzettől. A zöldkötvényt szerinte japán jenben és/vagy kínai renminbiben lenne érdemes piacra dobni.

Egy esetleges eurókötvény-kibocsátással kapcsolatban Kurali Zoltán azt mondta: „soha nem mondhatjuk, hogy soha, de mindaddig, amíg finanszírozni tudjuk magunkat a forintpiacról a futamidő diverzifikációjának a fenntartásával (...), addig a forintpiac az elsődleges.”

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. április 22. 10:40
Jajjajjaj most mi lesz, nem jön az imf, és még devizában sem akarnak eladósodni. Nem baj, de azért is megbukik azorbán ezen a héten is naponta kétszer.
balbako_
2020. április 22. 10:37
És az a "4 millió mélyszegény" ezt simán meg is hitelezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!