A globális gazdaság akár kétbillió dollárral is csökkenhet 2020-ban a járvány következtében

2020. március 17. 12:51

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) legrosszabb forgatókönyve nagyon borús jövőképet fest azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet kihirdette a világjárványt. A koronavírus gócpontja immár Európa, de elért az Egyesült Államokba is, ennek következtében egyre növekszik az aggodalom a pénzpiacokon is – derül ki az ENSZ március 9-én megjelent elemzéséből.

2020. március 17. 12:51
null
Takács Zsolt

„Arra számítunk, hogy a globális gazdasági növekedés ebben az évben két százalék alatt lesz, ez összegben kifejezve nagyjából egybillió dolláros csökkenést jelent” – mondta Richard Kozul-Wright, az UNCTAD globlizációs és fejlesztési stratégiák divíziójának igazgatója a minap. 

Az UNCTAD  már akkor kutatni kezdte a gazdasági hatásokat, amikor a kínai ellátási láncok akadozni kezdtek a koronavírus miatt és az olajárak jelentős csökkenésbe fogtak.  A hatalmas globális lassulás azonban nem feltétlenül érint minden országot – emelte ki Kozul-Wright.

Világjárvány

A COVID-19 vírus elleni küzdelem már nem csak Kínában, hanem Európában és az Egyesült Államokban is zajlik, aminek következtében az Egészségügyi Világszervezet világjárványt hirdetett. A vírus terjedése miatt egyre növekszik az aggodalom, hogy a globális növekedés megállhat, mert a fogyasztói kereslet egyszerűen megszűnik, emellett pedig a kínálat is elakad, azaz nagyon ritkán előálló keresleti és kínálati sokkról van szó. 

Az ENSZ szerint a globális közvetlen külföldi befektetések 5-15 százalékkal eshetnek vissza, ami a globális pénzügyi válság óta mért legnagyobb esés lenne.

Végítélet forgatókönyv

Az ENSZ egy „Végítélet forgatókönyvvel” (Doomsday scenario) is előállt. Ebben az áll, hogy

a világgazdaság mindössze 0,5 százalékkal növekszik 2020-ban,

ami kétbillió dolláros csökkenést is jelenthet a globális GDP-ben.

Kozul-Wright elmondta, hogy az olajárak összeomlása nagymértékben hozzájárult a vírus miatt kialakult pánik és bizonytalanság növekedéséhez. Továbbra is nehéz megjósolni azt, hogy miként fognak reagálni a pénzpiacok a COVID-19 európai és amerikai terjedésére, de a bizonytalanság egyre inkább fokozódik – tette hozzá az UNCTAD divízójának vezetője, aki szerint

a piacokon jelenlévő szorongás jóval meghaladja az egészségügyi problémák által indokolt szintet. 

Megelőző intézkedések kellenek

Kozul-Wright szerint a kormányoknak jelenleg az a legfőbb feladata, hogy megelőzzék a gazdasági lassulást, ami sokkal nagyobb, mint azt jelenleg gondoljuk. Az ENSZ közgazdásza szerint Kína már most folyamatosan jelentős expanzív, élénkítő intézkedéseket vezet be, hogy ösztönözze a fogyasztói kiadásokat, de az USA-nak sem lesz más lehetősége, ráadásul ott választási év is van, így már nem feltétlenül elég csak az adókat csökkenteni. Az európai gazdaságról Kozul-Wright csak annyit mondott, hogy már 2019 vége felé is rendkívül rosszul teljesített a térség, ma pedig

a német és olasz gazdaságot látja a legtörékenyebbnek.

Az UNCTAD március 9-i jelentése szerint a jelentősen eladósodott, kevésbé fejlett, nyersanyag exporttól függő országok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, mivel a dollár értéke várhatóan megemelkedik, mert a befektetők biztos helyen akarják tudni pénzüket. Ráadásul a gazdaság lassulni fog, ennek következtében a kereslet is csökken a fejlődő országok termékeire. 

Rengeteg politikai intézkedésre és intézményi reformra van még szükség, hogy megakadályozzuk azt, hogy a közép-kínai eredetű pánik a globális gazdaságra is átterjedjen.

Változó előrejelzések

Ben May, az Oxford Economics makrogazdasági elemzője szerint gazdasági szempontból a legfontosabb kérdés nem a megbetegedettek száma, hanem az egyes gazdaságok izolációs intézkedései. A Kína által bevezetett széles körű korlátozásokat már egyre több országban bevezették, ez pedig csak fokozza a globális gazdasági pánikot.

A gazdasági hatások már most látszanak a globális pénzügyi piacokon, mivel a bankok és a statisztikai hivatalok már akkor lecsökkentették a gazdasági előrejelzéseiket, amikor a vírus még csak Kínában volt jelen.

A UBS is felülvizsgálta előrejelzéseit a vírus terjedése, a lassú kínai normalizációs ütem, az olajárak összeomlása és a további zavarok miatt. A svájci multinacionális befektetési bank friss elemzése szerint a globális gazdasági növekedés 2020-ban 0,8 százalékra esik vissza. A jelentés kitér arra is, hogy

28 országból az idei évben 18-ban recesszió fog bekövetkezni.

A turizmus és a feldolgozóipar veszélyben

A 2002 és 2003 között pusztító SARS kitörése során a kínai turizmus Japán, Dél-Korea, Malajzia, Szingapúr és a Fülöp-szigetek irányába 90 százalékkal csökkent, amely aztán a vírus eltűnését követő évben hamar vissza is állt. Manapság azonban a helyi gazdaságok sokkal nagyobb mértékben függnek a kínai turizmustól. Az ázsiai régióba érkező turisták 40 százaléka Kínából érkezik, amely a SARS előtt még csak 20 százalék volt – írta Anne Oeking, a szingapúri ASEAN+3 közgazdásza az East Asia Forumon.

Az európai régióban is határozatlan időre teljesen leállhat most a turizmus, amely Magyarország esetében a GDP 10,7 százalékát adja, de egy washingtoni think tank szerint Európában

a legnagyobb veszélyt a gyártási tevékenységek megállása és a gazdasági elszigetelődés jelenti.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2020. március 21. 20:27
Kipukkant a lufi, amit a jegybankok olcsó pénzáradata fújt fel. Most pedig megtudtuk, hogy a központi bankok nem tudnak vírust gyógyítani.
kaltran
2020. március 19. 09:31
Nemrég olvastam egy cikket, mely arról szólt, hogy a milliárdosok egy jelentős része a világban a saját dolgain befektetésein, jótékonykodásain kívül, még irdatlan mennyiségű pénzt birtokol, mellyel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni és csak áll a bankban vagy a polcon otthon. Nem találják értelmét, hogy bármit kezdjenek vele. Számukra sajtpapír. No akkor rajta pajtás, törzshajlítás, adják vissza az emberiségnek, mert hogy túlnyomó részt nem ócseny trudno nehéz robottal szerezték az tótziher! Injektálják vissza, hogy megindulhason majd újra az élet!
dekoninck
2020. március 18. 19:36
"Európában a legnagyobb veszélyt a gyártási tevékenységek megállása és a gazdasági elszigetelődés jelenti" Szinte meg sem tudom fogalmazni a kérdést egyszerűen, de mi akadálya van egy lokálisabb gazdaságra átállni? Mindenki termel főleg magának, hogy a létfontosságú dolgokban ne függjön mástól, az extra dolgokkal meg kereskednek. Ha még valahol kiesik valami létfontosságú cucc, azt megkapja máshonnan. Azért remélem, hogy ezt tanulságként mindenki, minden ország levonja magának, hát túl sok reményem nincs...
Kristály
2020. március 17. 20:02
A sok ingyenélőt fel kell számolni menjenek el dolgozni termelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!