Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A Honvéd vezére Kecskeméten: a jelenlegi ellenzék 2010 előtt semmit nem tett a sportért

2018. március 05. 00:54

A magyar foci a finanszírozásához képest felülteljesít – fogalmazott George F. Hemingway kecskeméti előadásán március 1-jén. A labdarúgás a pénzügyi hátországok küzdelme, a tao-támogatások halála ezért a magyar foci végét is jelentené. Hemingway szerint 2010 előtt a magyar foci csendes haldoklása zajlott és jelenleg is rengeteg ellendrukker van, az elmúlt években pedig azok „stadionoztak”, akiknek nincs más mondanivalója a magyar sportról. Tudósításunk.

2018. március 05. 00:54
null
Oláh Dániel

Akinek nincs gazdasági ereje, az labdába sem rúghat

A kézilabdában a magyar csapatok finanszírozása felveszi a versenyt a nyugati csapatok támogatásával, de a fociban ez már korántsem igaz – mondta a Budapest Honvéd FC labdarúgócsapat tulajdonosa a Városházán tartott előadásában. Míg a kézilabdacsapatok finanszírozásukkal összhangban nemzetközi szinten is kiválóan teljesítenek, a kis országoknak a nemzetközi fociarénába már jóval nehezebb bekerülni.

Hemingway szerint a magyar fociból hiányzik a finanszírozás, így a pénzügyi háttérhez képest felülteljesít a sportág. Míg a legjobb európai klubok ugyanis évente 500-700 millió eurós árbevételre tesznek szert, ez a vezető magyar klubok esetében alig évi 10-15 milliós összeg. A pénzügyi háttér megalapozását nehezíti, hogy

2010 előtt lassú és csendes haldoklás jellemezte a magyar focit,

ráadásul a nyolcvanas évektől 2010-ig már üzleti vezetők két generációja nőtt fel úgy, hogy nem ismerik a sportot, nem járnak meccsekre és az abban rejlő üzleti lehetőséget illetve üzenethordozási potenciált sem látják meg. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon a sport egyelőre nem válhatott üzletté.

Márpedig a labdarúgást elsősorban a magánszektornak kellene finanszíroznia. Hemingway ugyanis úgy látja, jó kezdeményezés, hogy a magyar kormány 2011-től változtatni igyekszik az évtizedes trenden és arra ösztönzi az üzleti szektort, hogy térjen vissza a labdarúgásba. Bár a jelenlegi ellenzék 2010 előtt semmit sem tett a sportért, ismét igyekeznek ellehetetleníteni a törekvést, hogy létrejöjjön a sport üzleti háttere. A foci leendő befektetőit ráadásul elriaszthatja a rendkívül negatív közhangulat, amely az elmúlt években alakult ki.

Nem lehetetlen sikeres csapatokat építeni

Bár a magyar csapatok bevételei a nyugatiak bevételeihez képest láthatatlanok, nem lehetetlen az európai középmezőnybe kerülés. Annak ellenére, hogy Magyarországon néhány ezer gyermekből választhatnak tehetségeket, míg a Barcelona vagy a Real Madrid akár három millióból, az olyan kisebb országok is képesek voltak sikereket elérni, mint Horvátország, Szerbia, vagy Uruguay. A Honvéd vezére kitért arra is, hogy a foci a latin-amerikai országokban a mélyszegénységből való kitörési pont, míg Magyarországon ilyen motiváció kevésbé létezik.

A hazai utánpótlásképzés gyakorlatainak bemutatása után Hemingway kifejtette, hogy

a tao-támogatások halálával együtt a magyar foci is újra meghalna.

Szerinte ez tartja életben a reményt, hogy lesz olyan sportélet hazánkban, amit a nézők elvárnak, így ebből a szempontból jónak tartja a gazdaságpolitikát.

A labdarúgás pénzügyi hátterét elsősorban a magánszektornak kell adnia és üdvözlendő, ha az infrastruktúrát pedig a gazdaságpolitika fejleszti – tette hozzá. Az elmúlt években a sport jövőjével kapcsolatos állásponttal nem rendelkezők többsége csak „stadionozott”, pedig a labdarúgásból és a sportból az államnak bevételei is származnak.

Az amerikai stadionépítésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban rendkívül erősen támogatják a stadionépítéseket, ráadásul egyetlen amerikai stadion építésének költsége is nagyobb annál, mint amennyibe a jelenleg épülő magyar stadionok kerülnek. Az amerikai példával ellentétben a magyar stadionok többsége azonban nem magán, hanem állami tulajdonban marad.

Ha valaki elhiszi, hogy holnap nem lesz jobb, hanem minden nap egy kicsit rosszabb lesz, az komoly akadály – zárta a magyar-amerikai üzletember előadását. Szerinte a kommunizmus hatására sokan máig így gondolkodnak, de hinnünk kell: többek között abban, hogy érdemes befektetni a gyermekek jövőjébe.
 

Dr. George F. Hemingway magyar származású amerikai üzletember. 1972-ben a New York University-n vette át első diplomáját film- és televízió rendezői, produceri szakon, majd 1976-ban jogi végzettséget is szerzett, ugyancsak a New York University-n. 1981-től vezető peres ügyvédként tevékenykedett a Marshall, Bratter, Green, Allison & Tucker jogi cég Los Angeles-i irodájában, majd 1983-ban megalapította a The Hemingway Group ingatlan- és befektetési vállalatot.

1980 és 1985 között kiépített egy étteremhálózatot Kaliforniában, majd 1989-ben privatizálta az Orient Rt-t, amely 120 éttermet üzemeltetett Budapesten. 1990 és 2004 között Bonbon Hemingway Rt. néven 80 budapesti boltot üzemeltetett. 1992-ben megvásárolta a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken franchise jogait Magyarország területére, majd felépítette és üzemeltette az étteremláncokat. 

2006-tól a Budapest Honvéd FC futballcsapatának tulajdonosa, 2007-től a Magyar Futball Akadémia alapítója és üzemeltetője. 2002-től vendégprofesszor a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2004-ben jelent meg „Vállalkozástan a gyakorlatban” című könyve az Aula Kiadó gondozásában. Jelenleg a The Hemingway Group elnöke.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2019. augusztus 29. 12:02
"Eszék a szerb a falú" Valóságban horvát város 108 ezer lakossal Az idegenlégiósok számának redukálásával (max 2 a pályán) egyetértek!
na még ez is
2019. január 16. 14:44
"Hemingway szerint 2010 előtt a magyar foci csendes haldoklása zajlott" Azóta a haldoklás hangosabb lett, közben pedig tünedeznek el a "közpénz jellegét elvesztett" milliárdok...
balbako_
2018. május 14. 10:14
Meg is látszott az olimpiai, világbajnoki szereplésünkön.
péterx
2018. április 12. 16:39
1.Az ÖSSZES stadion nem került többe , mint egy metróállomás . 2. A foci is vállalkozás s a nagy kluboknak nálunk is van tulajdonosa . 3. A szocik 2002-2010 között mindent lepusztítottak : államcsődöt produkáltak , az IMF 25 milliárd euró kölcsönt a jelenlegi kormány törlesztette , de azért a szocik nagy pofával szidják a kormányt , s ugyanúgy ígérgetnek , mint 2002-ben , 2006-ban . A "stadionozás" demagógiájával a saját csődjükről akarják elterelni a figyelmet .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!