Ilyen GDP-növekedést vár a magyar gazdaságtól Brüsszel

2018. február 07. 21:17

Idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely szerdán tette közzé esedékes téli gazdasági előrejelzését az Európai Unió egészére és az egyes tagállamokra.

2018. február 07. 21:17
null

A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelésében mindenekelőtt rámutattak, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) a növekedés 2016-os megtorpanása után tavaly ismét 3,8 százalékkal bővült, ami az erős belső keresletnek volt köszönhető.

A növekedés fő hajtóereje az uniós források ismét fokozódó felhasználása volt 2017-ben, miközben a fogyasztói bizalom továbbra is magasan állt, a magánfogyasztást pedig erősítette a béremelkedés és a bővülő foglalkoztatottság. Emellett a beruházások szintje is dinamikusan emelkedett a világgazdaság fellendülése és az új lakások iránti növekvő kereslet miatt – közölte az Európai Bizottság, megjegyezve, hogy a gyors gazdasági bővülés a következő két évben is folytatódik.

Az EB arról számolt be, hogy idén várhatóan a magánberuházások szintje és a háztartások fogyasztása is tovább nő majd a bérek emelkedése, illetve a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának erőteljes javulása következtében. Emellett az állami és a vállalati beruházások szintje is kétszámjegyű növekedést fog elérni az uniós pénzekből finanszírozott projekteknek köszönhetően. Eközben az erős belső kereslet nagy valószínűséggel komoly importnövekedést fog maga után vonni.

A jelentés készítői szerint jövőre valamelyest visszaeshet a gazdaság bővülésének üteme, ami főként a munkaerőpiacon meglévő kapacitási korlátoknak, illetve a rendelkezésre álló reáljövedelem lassuló növekedésének számlájára lesz írható.

Mint írták, a fokozott belső kereslet miatt 2017-ben jelentősen megemelkedett az  inflációs ráta, 2,4 százalékra nőtt a 2016-os 0,4 százalékos szintről. Ez a bizottság szerint tovább emelkedik, az idén 2,8 százalékra, jövőre 2,9 százalék körüli ütemre, valamivel a 3 százalékos jegybanki célérték alatt.
 

(MTI nyomán)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2018. augusztus 14. 22:29
Vár a kies Munténia, Tunya.
balbako_
2018. május 08. 07:54
"A magyar gazdaság idén várhatóan a 2017. évihez hasonló, 4% közeli ütemben bővül. Ez érdemben meghaladja az EU 2,5% alatti átlagát, de a régióban a közepesek közé tartozik. A beruházások tavalyi 20%-os növekedése idén kb. a felére lassul, a fogyasztás 4% feletti emelkedése 2018-ban lényegében fennmarad. Az export bővülésének üteme viszont közeledik az importéhoz. Emelkednek a beérkező EU-transzferek. Az infláció kissé gyorsul." És mit tesz Isten mindig a magyar számok jönnek be!
Volo
2018. február 15. 12:40
A ballib gazdaság vezetés...
Ikloorvat
2018. február 14. 09:26
Miért tegye? Mi köze hozzá? Le tudnád írni az összefüggést, vagy csak blöffölgetsz folyamatosan? Kifejtenéd miért rossz pl. hogy Franciaországban minden évben nagy a hiány? És hogy az például mennyiben negatív, vagy pozitív hatású, ha a hitelből pótolt költségvetési hiány miatti eladósodás iránya belső, vagy külső? Jó... Inkább hagyjuk, értem én a szánalmas vergődéseteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!